Ordu’da şehit yakınları ve gazilerin filografi sergisi açıldı

Ordu’da şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınlarının 126 saatlik filografi kursunda hazırladığı eserler sergide beğeniye sunuldu.

Ordu’da şehit yakınları ve gazilerin filografi sergisi açıldı

Ahmet Taş | Şehitler Ölmez
ORDU, TÜRKİYE — Ordu’da şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınlarının katıldığı filografi kursunda hazırlanan eserler, düzenlenen sergiyle ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 81 ilde hayata geçirilen “Sanata Teşvik, Sanatla Yaşam Projesi” kapsamında Ordu’da anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Ordu Şubesi’nde açılan sergide, 126 saatlik filografi kursunu tamamlayan kursiyerlerin el emeği eserleri yer aldı. Sergideki ürünlerin derneğe katkı sağlamak amacıyla satışa sunulduğu bildirildi.

Şehit yakınları ve gaziler sanatla buluştu

Ordu’daki sergi, şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınlarının sanat yoluyla bir araya geldiği özel bir çalışma olarak öne çıktı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Sanata Teşvik, Sanatla Yaşam Projesi” çerçevesinde yürütülen etkinlik, hem sosyal destek hem de kültürel üretim açısından dikkat çekti.

Proje kapsamında katılımcılar, filografi sanatını öğrenerek kendi eserlerini ortaya koydu. Çivi ve tellerle yapılan, sabır ve dikkat isteyen filografi çalışmaları, kursiyerlerin hem el becerilerini geliştirmesine hem de üretim sürecinde sosyal bağlarını güçlendirmesine katkı sağladı.

Sergide yer alan eserler, kursiyerlerin uzun süreli emeğini ve sanata verdikleri değeri yansıttı.

126 saatlik filografi kursunun eserleri sergilendi

Sergide, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen ve toplam 126 saat süren filografi kursuna katılan kursiyerlerin eserleri ziyaretçilere sunuldu.

Filografi, özel olarak hazırlanan zemin üzerine çivilerin belirli bir desen oluşturacak şekilde yerleştirilmesi ve bu çiviler arasında tellerin geçirilmesiyle yapılan geleneksel el sanatlarından biri olarak biliniyor. Sabır, dikkat, el becerisi ve estetik bakış gerektiren bu sanat dalı, kursiyerler için hem üretim hem de kişisel ifade alanı oluşturdu.

Hazırlanan ürünlerin derneğe katkı amacıyla satışa çıkarılması ise etkinliğe sosyal dayanışma boyutu kattı. Böylece sergi yalnızca sanat eserlerinin tanıtıldığı bir program olmanın ötesine geçerek, dernek çalışmalarına destek sağlayan bir faaliyete dönüştü.

Nurettin Korkmaz projeye katkı sunanlara teşekkür etti

Serginin açılışında konuşan Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Ordu Şube Başkanı Nurettin Korkmaz, projenin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda yürütüldüğünü belirtti.

Korkmaz, Ordu Valiliği öncülüğünde, Ordu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Ordu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Altınordu Halk Eğitimi Merkezi iş birliğiyle dernek bünyesinde filografi kursu açıldığını söyledi.

Kurs süresince şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınlarının büyük emek verdiğini ifade eden Korkmaz, ortaya çıkan eserlerin “el emeği ve göz nuru” ürünler olduğunu vurguladı. Korkmaz, ürünlerin derneğe katkı sağlamak amacıyla satışa sunulduğunu belirterek programa katılanlara ve emeği geçen kurumlara teşekkür etti.

Sanatın iyileştirici ve birleştirici gücü öne çıktı

“Sanata Teşvik, Sanatla Yaşam Projesi” kapsamında düzenlenen serginin temel hedeflerinden biri, sanatın iyileştirici ve birleştirici gücünden faydalanmak oldu.

Proje çerçevesinde katılımcıların kendilerini ifade etmeleri, yeteneklerini geliştirmeleri, üretim sürecinde özgüven kazanmaları ve sosyal hayata daha aktif katılmaları amaçlandı. El sanatları kursları, özellikle ortak hafızaya, fedakârlığa ve dayanışmaya dayalı topluluklar için önemli bir buluşma zemini oluşturuyor.

Şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınlarının aynı sanat dalı etrafında bir araya gelmesi, hem ortak üretimi hem de manevi dayanışmayı güçlendirdi. Sergideki eserler, bu yönüyle yalnızca dekoratif çalışmalar değil, aynı zamanda emek, sabır ve hatıra taşıyan ürünler olarak değerlendirildi.

Vali Muammer Erol eserleri inceledi

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Ordu Valisi Muammer Erol, sergiyi gezerek kursiyerlerin hazırladığı filografi eserlerini inceledi. Vali Erol, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Erol, projede emeği geçen kursiyerlere ve katkı sunan kurum temsilcilerine teşekkür etti. Serginin, şehit yakınları ve gazilerin sosyal hayata katılımını destekleyen örnek çalışmalardan biri olduğu belirtildi.

Program, Ordu’daki kamu kurumları, yerel yöneticiler ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Sergiye gösterilen ilgi, hem şehit yakınları ve gazilerle dayanışma açısından hem de el sanatlarının yaşatılması bakımından önemli görüldü.

Programa çok sayıda kurum temsilcisi katıldı

Sergi açılışına Ordu Valisi Muammer Erol’un yanı sıra Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu Baro Başkanı Birsen Uçar, İl Emniyet Müdürü Ahmet Acar ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman katıldı.

Programda ayrıca Askerlik Şube Başkanı Teğmen Mehmet Kazazlı, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Ordu Şube Başkanı Nurettin Korkmaz, daire müdürleri ve davetliler de yer aldı.

Katılımcılar, kursiyerlerin hazırladığı eserleri inceleyerek sergi hakkında bilgi aldı. Etkinlik, şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınlarının üretimlerini görünür kılması bakımından anlamlı bir buluşma olarak değerlendirildi.

Ordu’da dayanışma ve kültürel üretim mesajı

Ordu’da açılan filografi sergisi, şehit yakınları ve gazilerin yalnızca anma programlarıyla değil, sanat, üretim ve sosyal dayanışma faaliyetleriyle de bir araya geldiğini gösterdi.

El sanatları üzerinden kurulan bu ortak çalışma, hem bireysel üretimi hem de toplumsal vefayı güçlendiren bir faaliyet olarak öne çıktı. Şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınlarının hazırladığı eserlerin sergilenmesi, onların emeğini görünür kılarken, derneğe katkı amacıyla satışa sunulması da dayanışma boyutunu artırdı.

Sergi, Ordu’da şehit yakınları ve gazilere yönelik sosyal destek çalışmalarının sanatla birleştiği örneklerden biri olarak kayıtlara geçti.

www.sehitlerolmez.com