550'den fazla çocuğun babası olduğu iddia edilen donöre karşı 'durdurma' davası

Çocuk sayısı 25'le sınırlı

550'den fazla çocuğun babası olduğu iddia edilen donöre karşı 'durdurma' davası

550'den fazla çocuğun babası olduğu iddia edilen donöre karşı 'durdurma' davası

Dünya çapında en az 550 çocuğa babalık yaptığı iddia edilen Hollandalı bir sperm donörü yasal işlemle karşı karşıya.

41 yaşındaki Laheyli kişinin daha fazla çocuğa babalık yapmasını engellemek amacıyla başlatılan davanın arkasında donör çocukların haklarını savunan Donorkind Vakfı ve 2018 yılında bağışlanan spermi kullanarak çocuk sahibi olan Eva adlı Hollandalı bir kadın bulunuyor.

Vakfa göre, Hollanda basınında Jonathan M. olarak adlandırılan kişi, spermlerini Hollanda'da ve denizaşırı ülkelerde en az 13 kliniğe bağışladı.

Yasalar ensest ilişkileri önlemek ve donör çocukların ruh sağlığını korumak için bir kişinin en fazla 25 çocuğa kadar veya 12 aile için sperm bağışlamasına izin veriyor.

Donöre karşı dava açan anne Eva yaptığı açıklamada, "Zaten yüzden fazla çocuğa babalık yaptığını bilseydim, bu donörü asla seçmezdim" dedi.

Eva, "Bunun çocuğum için doğurabileceği sonuçları düşündüğümde, içimde bir his oluşuyor ve onun geleceği konusunda güvensizliğe kapılıyorum: daha kaç çocuk eklenecek? Çocuğumu korumanın tek yolu mahkemeye gitmek" diyerek dava açma kararının gerekçesini açıkladı.

Donorkind Vakfı Başkanı Ties van der Meer de "Bu adama karşı harekete geçiyoruz çünkü ulusal hükümet hiçbir şey yapmıyor. İnternet üzerinden küresel bir erişime sahip ve büyük, uluslararası sperm bankalarıyla iş yapıyor" açıklamasında bulundu.

Yasadışı yollardan sperm bağışına devam ettiği iddiası

Jonathan M. yüzden fazla donör çocuğa sahip olduğunun ortaya çıkmasının ardından 2017 yılında Hollanda'da kara listeye alınmıştı.

Hollanda Obstetrik ve Jinekoloji Derneği (NVOG) o dönemde tüm sperm bankalarını ve klinikleri bu kişinin spermlerini kullanmayı derhal durdurmaya çağırdı.

Ancak Jonathan M.'nin yurtdışında ve yasadışı kanallar aracılığıyla bağış yapmaya devam ettiği iddia ediliyor.

Donorkind vakfı, donörün sosyal medya aracılığıyla anne adaylarına ulaşarak gizlice spermlerini sattığını ileri sürdü. 

Bu kişinin sperm bankaları aracılığıyla babalık yaptığı çocuk sayısı konusunda da yalan söylediği belirtiliyor.

Vakfın avukatı Mark de Hek'e göre donör, kliniklerle ve sadece 25 çocuğa kadar gebe kalma taahhüdüne güvenen müstakbel ebeveynlerle yaptığı anlaşmaları ihlal etti.

De Hek, "Donör üreme dürtüsüne öncelik vermiştir ve bu davranışı donör çocukların zihinsel ve fiziksel refahı için bir tehdit oluşturmaktadır" dedi.

Hollanda medyası Jonathan M.'nin şu anda Kenya'da yaşadığını ve kendisine karşı yürütülen yasal işlemler hakkında yorum yapmayı reddettiğini bildirdi.

Çocuk sayısı 25'le sınırlı

Kısırlık ya da genetik hastalıklardan etkilenen kişiler için bir platform olan Progress Educational Trust (PET),  çocuk sayısının 25'le sınırlı tutulmasının donörden gebe kalan kişiler arasındaki akrabalık düzeylerini genel nüfusa benzer tutmak için tasarlandığını belirtiyor.

PET, "Bir donörün genetik materyali çok sayıda yavruda mevcut olduğunda, iki üvey kardeşin yakın bir ilişki kurması küçük de olsa riski artırmaktadır" dedi.

Yasal işlemlerin ayrıntıları henüz açıklanmadı, ancak Eva ve Donorkind Vakfı şimdi Jonathan M.'in bağış yapmasını durdurmak ve tam olarak hangi kliniklere sperm bağışladığını öğrenmek istiyor. Davacılar ayrıca, halihazırda çocuklarından birine sahip olan bir kadın için ayrılmadığı sürece, hala depoda bulunan tüm spermlerinin imha edilmesini talep ediyor. 

Yasalara göre kendisinden en az bir çocuğu olan annelerin çocuklarının mümkün olduğunca genetik olarak akraba olan kardeşlere sahip olabilmeleri için için bu kişinin bağış yapmasına izin veriyor.

EURO NEWS