ABD Hava Gücü Hareketlendi: İran’a Saldırı Hazırlığı mı?

ABD savaş uçaklarının Akdeniz üzerinden doğuya yönelmesi, İran’a yönelik olası bir saldırının habercisi olabilir. Trump’ın tahliye çağrısı ve İsrail’in sert çıkışlarıyla birlikte, bölge hızla savaş eşiğine sürükleniyor.

ABD Hava Gücü Hareketlendi: İran’a Saldırı Hazırlığı mı?

ABD Hava Gücü Hareketlendi: İran’a Saldırı Hazırlığı mı?

YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE

Akdeniz’de Yoğun Uçak Trafiği: Pentagon, İsrail’e Destek İçin Hazırlıkta mı?

ABD Hava Kuvvetleri’ne ait tanker ve savaş uçaklarının Salı öğleden sonra Akdeniz üzerinden doğuya yönelmesi, Washington’un İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına aktif olarak katılabileceği yönünde ciddi endişelere neden oldu. ABD Başkanı Donald Trump’ın son günlerde müzakere yerine doğrudan harekât mesajları vermesi, bu hareketliliğin savaş hazırlığı olabileceğini düşündürüyor.

Euronews’in FlightRadar24 ve açık kaynak askeri gözlem verilerine dayandırdığı haberine göre, ABD’ye ait KC-135 Stratotanker tipi yakıt ikmal uçakları İngiltere, İspanya ve İtalya’dan havalanarak doğuya yöneldi. Aynı saatlerde F-15, F-16 ve F-35 savaş uçakları da Avrupa’daki üslerden havalandı.

Trump: Müzakere Değil, Gerçek Son İstiyoruz

Trump, Kanada’daki G7 Zirvesi’ni Pazartesi gecesi aniden terk ederek Washington’a dönmüştü. Bu gelişmenin ardından yaptığı sosyal medya açıklamalarında “İran nükleer silah sahibi olamaz” mesajını yineledi. Dahası, Tahran’daki sivillerin derhal şehri terk etmesi gerektiğini belirterek doğrudan çatışma ihtimalini güçlendirdi.

Başkan Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada da “şu anda müzakere havasında olmadığını” ve yalnızca ateşkes değil, “gerçek bir son” aradığını söyledi. Bu sözler, ABD’nin diplomatik çizgiden askeri müdahaleye yöneldiğine dair önemli bir işaret olarak değerlendirildi.

ABD Uçakları Hangi Üslerden Kalktı?

ABD Hava Kuvvetleri’nin Avrupa’daki en önemli üsleri arasında yer alan RAF Mildenhall (İngiltere), Morón de la Frontera (İspanya), Ramstein (Almanya), Aviano (İtalya) ve Girit’teki Souda Bay üslerinden kalkan KC-135 tanker uçakları doğuya yöneldi. Bu uçakların savaş jetlerine havada yakıt sağlama yeteneği, uzun menzilli operasyonların habercisi olarak yorumlanıyor.

Salı öğleden sonra uçuş gözlem sistemleri, F-15E ve F-35’lerin Lakenheath’ten, F-16CJ ve DJ modellerinin Spangdahlem’den, F-16C/D uçaklarının ise Aviano’dan kalktığını kaydetti. Bu kombinasyon, bölgede yüksek yoğunluklu bir hava harekâtı için klasik bir yapı oluşturuyor.

İsrail'den Sert Mesajlar: Fordo Tesisleri Hedefte

İsrail, İran’ın yer altındaki Fordo nükleer zenginleştirme tesisini “kesinlikle ele alınması gereken” bir hedef olarak tanımlıyor. Savunma Bakanı İsrael Katz, sivillere tahliye çağrısında bulunarak askeri operasyonların artarak süreceğini söyledi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise İran’ın dini lideri Ali Hamaney’e suikast olasılığını açıkça gündeme getirdi.

Netanyahu, “Bu adım çatışmayı tırmandırmaz, sona erdirir” ifadelerini kullanarak potansiyel bir suikastın meşruiyetini savundu.

Avrupa Birliği Alarmda: Geniş Çatışma Uyarısı

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Salı günü yaptığı açıklamada, ABD’nin doğrudan müdahil olması hâlinde tüm Orta Doğu’nun “kesinlikle daha geniş ve daha tehlikeli bir çatışmaya” sürükleneceğini söyledi. Kallas, AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanlarıyla yapılan video konferansta tahliye senaryolarının görüşüldüğünü belirtti.

AB’nin bazı ülkeleri tahliye uçuşlarına başlamış durumda ve bölgedeki diplomatik personelin güvenliği öncelikli konu haline geldi. Bölgedeki gelişmelerin küresel enerji piyasaları ve siyasi dengeler üzerinde de etkili olacağı öngörülüyor.

Sıradaki Adım Ne Olacak?

ABD'nin askeri uçak hareketliliği ve diplomatik açıklamaları, bir dizi seçeneğin masada olduğunu gösteriyor. Trump yönetiminin mesajları, İran’a yönelik askeri baskının artırılacağını açıkça ortaya koyuyor. Ancak bu sürecin bir hava saldırısıyla mı yoksa son dakika diplomatik müdahaleyle mi sonuçlanacağı henüz net değil.

ABD'nin bölgede uçak gemisi konuşlandırması veya doğrudan İran içindeki hedefleri vurması durumunda, Orta Doğu’daki dengeler kısa sürede tamamen değişebilir. Gözler şimdi Washington ve Tel Aviv'den gelecek yeni adımlarda.

www.yerelgundem.com