Ahmet Türk’ten 10. Yargı Paketi Eleştirisi: Hayal Kırıklığı Yarattı
Ahmet Türk, 10. Yargı Paketi'ni eleştirerek infaz düzenlemelerinin beklentileri karşılamadığını söyledi. Yeni yasa, Kürt sorunu ve toplumsal barış açısından yetersiz bulundu. Ekim ayında yeni bir sürecin başlatılması umut ediliyor.
Ahmet Türk’ten 10. Yargı Paketi Eleştirisi: “Hayal Kırıklığı Yarattı”
ŞEHİTLER ÖLMEZ / TÜRKİYE
Ahmet Türk: Samimiyet eksik değil ama adım atılmadı
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Mardin Şubesi tarafından düzenlenen “Umut Hakkı ve Barış” başlıklı panelde konuşan İmralı Heyeti Üyesi Ahmet Türk, kamuoyuna sunulan 10. Yargı Paketi’ne dair önemli eleştirilerde bulundu. Türk, infaz düzenlemelerinin beklentileri karşılamadığını belirterek, hükümete yönelik güvenin zedelendiğini dile getirdi.
Yeni düzenlemelerin kapsamı ve etkileri tartışılırken, Ahmet Türk’ün açıklamaları sürecin siyasi ve toplumsal etkileri hakkında önemli ipuçları veriyor.
“Kürtler mücadele ederek ayakta kaldı”
Konuşmasında Cumhuriyet tarihi boyunca izlenen ulus devlet politikalarının farklı kimlikler üzerindeki etkilerine de değinen Türk, şu sözlerle dikkat çekti:
“1924 Anayasası ile birlikte ulus devlet projesi uygulamaya konuldu. Bu projeler diğer etnik ve inanç gruplarının asimile edilmesi üzerine kuruldu. Pek çok kimlik bu süreçte bastırıldı ya da eridi. Ancak Kürt halkı, güçlü bir özgürlük mücadelesi vererek bugünlere geldi.”
Ahmet Türk’ün bu sözleri, hem tarihsel hem de güncel perspektiften Kürt meselesine bakışın sürdüğünü ve çözüm süreci arayışlarının canlılığını koruduğunu gösteriyor.
“Yeni infaz yasası beklentileri karşılamadı”
Ahmet Türk’ün asıl tepkisi ise kamuoyunda uzun süredir beklenen 10. Yargı Paketi’ne oldu. Türk, bu yasal düzenlemenin hem içerik hem zamanlama açısından büyük hayal kırıklığı yarattığını belirtti:
“Bayram öncesi bir beklenti oluşmuştu. Ancak ortaya konulan infaz düzenlemeleri hem yetersiz hem de yüzeysel kaldı. Bu da bizde ciddi bir hayal kırıklığına yol açtı. Toplumun geniş kesimlerinin umutla beklediği adımların atılmaması, samimiyetin sorgulanmasına neden oluyor.”
Türk, umutlu olduğunu ama sürecin başlamaması nedeniyle kaygılarının arttığını ifade ederek, Ekim ayında kapsamlı bir adım beklediklerini vurguladı.
Ekim ayına dikkat çekti
Yeni yargı paketinin ardından beklentilerin önümüzdeki Ekim ayına kaydığı yorumları yapılırken, Türk de bu tarihe işaret etti:
“Umarım Ekim ayında beklentilere yanıt verecek bir süreç başlar. Toplumsal barış ve adaletin tesisi için atılması gereken çok ciddi adımlar var. Bu adımların gecikmesi, toplumsal kutuplaşmayı daha da derinleştirebilir.”
Türk'ün sözleri, sadece bir siyasi eleştiri değil; aynı zamanda Türkiye’deki hukuk reformlarına duyulan ihtiyaç ve bu reformların barış sürecine katkı sunma potansiyelini de içeriyor.
Gözler şimdi Ekim ayında
-
Yargı Paketi, özellikle cezaevlerinde bulunan siyasi tutuklular, düşünce suçluları ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilen davalar açısından büyük önem taşıyordu. Ancak mevcut düzenleme, bu konulara dair somut iyileştirmeler içermemesi nedeniyle geniş kesimlerin beklentilerini boşa çıkardı.
Ahmet Türk’ün çıkışı, önümüzdeki dönemde muhalefet ve sivil toplumun infaz yasaları üzerindeki baskısını artıracağına işaret ediyor. Hükümetin Ekim ayında bu alanda atacağı adımlar ise sürecin seyrini belirleyecek.













