AK Parti’de kongre hazırlığı: Yüzde 60 değişim beklentisi

ŞIRNAK İLE BAŞLADI, İSTANBUL’LA BİTTİ

AK Parti’de kongre hazırlığı: Yüzde 60 değişim beklentisi

AK Parti’de kongre hazırlığı: Yüzde 60 değişim beklentisi

AK Parti’de il kongreleri tamamlandı, 24 Mart’ta yapılacak büyük kongre için hazırlıklar başladı. Parti yönetiminde yüzde 50-60 oranında değişim beklenirken uzun süredir dile getirilen Kabine değişikliğinin de eş zamanlı yapılabileceği ifade ediliyor. Kulislerde en çok konuşulan konu ise istifa eden eski bakan Berat Albayrak’ın nasıl bir görev üstleneceği.

Nergis Demirkaya

ANKARA - AK Parti’nin “İnandığın Yolda Yürü” sloganıyla yaptığı 7. Olağan Kongre takviminde 81 il kongresi tamamlandı. Son 1.5 yılda yapılan yeni atamalar ve kongre süreci ile birlikte değişen il başkanı sayısının 50’yi bulduğu belirtilirken 24 Mart’ta yapılması planlanan büyük kongrede de parti yönetiminde büyük değişim bekleniyor. Kongre ile eş zamanlı olarak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde değişim de sürpriz olmayacak.

ŞIRNAK İLE BAŞLADI, İSTANBUL’LA BİTTİ

AK Parti’nin 7. Olağan Kongre takviminde il kongreleri 18 Ekim 2020’de Şırnak ile başladı. Pandemi nedeniyle iki kez ara verilen kongre sürecine yeni yılın ocak ayında hız verildi. Bir günde 5 hatta 9 il kongresi yapıldı. Mevcut il başkanlarında değişiklik yapılan kongreler büyük ölçüde sona bırakıldı. İl kongre takvimi 24 Şubat’ta yapılan İstanbul İl Kongresi ile tamamlandı.

KONGRE SÜRECİNDE 24 İL BAŞKANI DEĞİŞTİ

AK Parti kongrelerinde il başkan adayları büyük ölçüde kongre öncesi belirlenerek ilan edildi. Kongreyi de genel merkezin işaret ettiği mevcut ya da atanan yeni il başkanı örgütledi. Yönetim kurulları da seçimin öncesinde genel merkez tarafından işaret edilen başkan adayı tarafından hazırlandı. İl kongre takvimi içinde toplamda 81 ilin 24’ünde değişim oldu. İl başkanı değişen kentler, Kahramanmaraş, Afyon, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Elazığ, Bingöl, Muş, Denizli, Bursa, Bilecik, Niğde, Osmaniye, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Nevşehir, Hakkari, Diyarbakır, Ardahan, Bolu, Hatay, Ağrı ve İstanbul oldu. Ankara ve İzmir’de ise beklentiye karşın değişime gidilmedi.

SON 1.5 YILDA DEĞİŞEN İL BAŞKANI SAYISI 50’Yİ BULDU

Kongre sürecine bakıldığında il başkanlarında değişim oranı yüzde 30 oldu. Ancak parti kaynakları son 1.5 yılda genel merkez tarafından görevden alınıp yeniden atama yapılan il sayısının da yaklaşık 25’i bulduğuna dikkat çekerek bu durumda değişimin 50’yi bulduğuna işaret etti. İl yönetim kurullarındaki yeni isimler de dikkate alındığında değişimin yüzde 70’lere yaklaştığı ifade edildi.

AK Parti’nin yeni il teşkilatlarında kadın il başkanı sayısı ise ikide kaldı. AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba görevine devam ederken Kırşehir’de Seher Ünsal teşkilatın başına geçti.

GENEL MERKEZ YÖNETİMİNDE DEĞİŞİM BEKLENTİSİ

Pandemi döneminde sosyal mesafe kurallarına uyulmadan yapılan AK Parti kongreleri tartışma konusu oldu. AK Partili kaynaklar salgın ortamında bu kongrelerin yapılmasını hem kongre takvimindeki gecikme hem de bir an önce parti yönetiminde değişiklik ihtiyacı ile açıklıyor. CHP, İYİ Parti ve HDP’nin aralarında olduğu çok sayıda partinin büyük kongrelerini tamamladığını, MHP’nin de 18 Mart’ta yapacağını belirten bir parti yöneticisi, AK Parti’nin de bu sürecin dışında kalmasının doğru olmadığını söyledi. Ocak ayı ile birlikte hızlandırılan kongre takviminde asıl neden olarak ise parti yönetiminde uzun süredir beklenen değişimin hayata geçirilmesi ihtiyacı gösteriliyor.

ERDOĞAN GENEL BAŞKANLIĞI BIRAKIR MI?

AK Parti’nin 24 Mart Çarşamba günü Ankara Spor Salonu’nda yapmayı planladığı büyük kongre için de hazırlıklar başladı. Kongrede genel başkanlık seçiminin yanı sıra 50 kişilik Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliği için seçim yapılacak. Kulislerde Erdoğan’ın genel başkanlığı bırakabileceği yönünde iddialar dolaşırken partililer bunun AK Parti’nin değil AK Parti dışındaki kesimlerin tartıştırdığı bir gündem olduğunu savunuyor. Bu iddiayla ilgili, “Geçmişte Demirel ve Özal’ın partilerinin başına gelenler ortada. Partileri ile ilişkileri kesildiğinde hepsi eridi, gitti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin ana nedenlerinden biri partinin genel başkanlığının da cumhurbaşkanlığı ile birlikte yürütülmesi. Yeni sistemin ruhu bu. Ayrıca daha önce Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım örnekleri de -o dönem sistem değişmemiş olsa da- bu işin yürümeyeceğinin işaretlerini verdi” değerlendirmesi yapılıyor.

MKYK’DA YÜZDE 50-60 YENİLEME BEKLENTİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek aday olarak katılıp yeniden genel başkan seçileceği kongrede asıl değişim ise parti yönetiminde bekleniyor. Parti yöneticileri geçmiş kongrelerde MKYK’da değişimin yüzde 50 hatta yüzde 60’ı bulduğuna dikkat çekerek bu kongrede de benzer bir durumun gerçekleşeceği görüşünde. AK Parti’yi bir sonraki seçime götürecek kadroların belirlenmesi anlamına gelecek yeni MKYK’da genç isimlere yer verileceği, ayrıca İstanbul İl Başkanlığı seçiminde olduğu gibi Milli Görüş kökenli bazı isimlerin özellikle yer alabileceğine dikkat çekiliyor. 

EŞ ZAMANLI KABİNE DEĞİŞİMİ OLABİLİR

AK Partili kaynaklara göre kongre sürecinde eş zamanlı olarak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ve AK Parti Grup yönetiminde de değişim olasılığı yüksek. Yeni sistemde 2.5 yılın geride kaldığına dikkat çeken kurmaylar Kabine’deki değişimin 1-2 bakanla sınırlı kalmayabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca AK Parti Meclis Grup yönetiminde de Grup Başkanı ve Grup Başkanvekilliklerinde değişim olabileceğine vurgu yapılıyor.

ALBAYRAK’A YENİ GÖREV İDDİASI

Kulislerde sosyal medya hesabından yayınladığı mesaj ile istifa eden eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da bu değişim sürecinde yeni bir görev alabileceği konuşuluyor. Bazı partililer Albayrak’ın Enerji Bakanı olarak Kabine’ye döneceğini ileri sürerken, bazı partililer AK Parti yönetiminde görev alabileceği iddiasında bulunuyor. Ancak olası bir görevlendirmeye sıcak bakmayan çok sayıda partili de bulunuyor. Bir partili Albayrak’a yeni görev iddiaları için gülümseyerek, “Biz onu damat olarak daha çok seviyoruz” diyor. 

DUVAR