Almanya'dan Türkiye'ye casusluk yazılım sattığı iddia edilen dört kişiye suçlama

Suçlamalar Münih Birinci Bölge Mahkemesi'nde yapıldı.

Almanya'dan Türkiye'ye casusluk yazılım sattığı iddia edilen dört kişiye suçlama

Almanya'dan Türkiye'ye casusluk yazılım sattığı iddia edilen dört kişiye suçlama

Alman yetkililer, Bavyera eyaletindeki bir şirketin siyasi muhalifleri gizlice izlemede kullanılabilecek bir gözetim yazılımını Türkiye'ye satmakla suçlanan dört kişi hakkında iddianame hazırlandığını açıkladı.

Münih kentindeki savcılık, davalıların, gözetim yazılımını Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelere satarak çift kullanım amaçlı ürünlerin ruhsatlandırılma koşullarını kasten ihlal ettiğini kaydediyor.

Bavyera eyaletindeki FinFisher şirketinden dört şüpheli, Alman ticaret ve ödemeler yasasını üç ayrı vakada ihlal etmekle suçlanıyor. Suçlamalar Münih Birinci Bölge Mahkemesi'nde yapıldı.

İddia makamı, 2017 yılında sahte bir internet sitesi aracılığıyla Türkiye'deki muhalif hareketin FinFisher şirketinin geliştirdiği FinSpy adlı casus yazılımı indirmesinin sağlandığını, amacın, muhalefet üzerinde casusluk faaliyetleri yürütmek olduğunu kaydetti.

Münih'teki savcılar, FinFisher'a ilişkin soruşturmayı 2019 yılında, Almanya'daki Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü ve Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi gibi sivil toplum örgütlerinin şikayetleri üzerine açmıştı.

Savcılık, Münih merkezli şirketi, yazılım programını Dış Ticaret Kanunu mevzuatında öngörülen ihracat iznini almadan yasadışı yollardan Türkiye’ye satmakla suçlamıştı.

Alman basınında çıkan haberlerde, FinSpy yazılımının 2017 yılında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından düzenlenen ve üç hafta süren Adalet Yürüyüşü sırasında CHP'li vekillerin ve başka katılımcıların cep telefonlarına yerleştirildiği bu şekilde yazışma ve konuşmaların anında takip edildiği iddia edilmişti.

VOA