Bahçeli: Fırat'ın doğusunda da terörün kökü kurutulmalıdır
MHP lideri Bahçeli, Suriye ordusunun SDG/YPG'ye yönelik operasyonlarını destekleyerek, terörle mücadelenin Fırat'ın doğusunu da kapsayacak şekilde genişletilmesi çağrısında bulundu.
ŞEHİTLER ÖLMEZ / ANKARA, TÜRKİYE
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suriye’nin kuzeyindeki terör varlığına karşı Şam yönetiminin operasyonlarını desteklediğini belirterek, askeri harekatın Fırat Nehri'nin doğusundaki tüm alanları kapsaması gerektiğini söyledi.
Partisinin TBMM’deki grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulunan Bahçeli, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve YPG’nin Fırat’ın batısından sökülüp atılmasını "müsbet bir gelişme" olarak niteledi. Bahçeli, terörle mücadelenin sadece batı yakasıyla sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayarak, "Sadece Fırat'ın batısı değil doğusu da, Ayn el Arab'tan Kamışlı'ya kadar bulunan terörist faaliyetlerin kökü kurutulmalıdır" dedi.
"SDG ve YPG müzakere masasını sabote etti"
Bahçeli, SDG ve YPG’nin 10 Mart mutabakatına direnç göstererek müzakere ortamını sabote ettiğini savundu. Terör örgütünün dış güçlerin etkisiyle ayak sürdüğünü ifade eden Bahçeli, "10 Mart mutabakatına direnç gösteren SDG ve YPG, kapsamlı bir süpürme harekâtıyla tutulduğu alanlardan zora ve silaha dayalı olarak defedilmiştir" dedi. MHP lideri ayrıca, SDG’yi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta İmralı’dan yaptığı silah bırakma çağrısına uymamakla suçladı.
Arap aşiretlerinin mücadelesine vurgu
Suriye’deki demografik yapıya ve yerel direnişe dikkat çeken Bahçeli, Rakka ve Deyrizor bölgelerinde Arap aşiretlerinin Şam yönetimiyle iş birliği içinde SDG/YPG’ye karşı sergilediği tutumu takdirle karşıladıklarını belirtti. Kürt kökenli vatandaşlar ile terör örgütünün ayrı tutulması gerektiğini yineleyen Bahçeli, "Kürt kardeşlerimiz başkadır, SDG-YPG başkadır; Kürt kardeşlerimizi temsil etmesi kuyruklu bir yalandır" ifadelerini kullandı.
"Şam'ın güvenliği Ankara'nın güvenliğidir"
Türkiye ve Suriye arasındaki güvenlik bağının bölünemez olduğunu ifade eden Bahçeli, Suriye’de toplumsal birliğin sağlanması için Suriye vatandaşlığı paydasının önemine değindi. Şam yönetiminin tüm sosyal kesimlere eşit haklar ve güvenlik güvencesi vermesi gerektiğini belirten Bahçeli, "Şam'ın güvenliği Ankara'nın güvenliğidir. Suriye halkının saadet, selamet ve birliği, Türk milletiyle bir ve aynıdır" diyerek bölgesel istikrar mesajı verdi.
Haberin yayımlandığı saatlerde, Şam yönetimine bağlı güçler ile SDG arasındaki çatışmaların, ateşkes beklentilerine rağmen Fırat'ın doğusundaki Haseke ve Abdülaziz Dağı çevresinde yoğunlaşarak devam ettiği bildirilmektedir.













