Bankacılık sektöründe görülmemiş geri alım

'REKABETÇİ KURUM FAZİLETLERİ BİTMEK BİLMİYOR'

Bankacılık sektöründe görülmemiş geri alım

Bankacılık sektöründe görülmemiş geri alım

BBVA, 7 yıl önce hisse başına 4 dolar ödediği Garanti Bankası’nda mülkiyetinde olmayan bütün hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi. BBVA'nın, ekonomik daralma ve döviz kurlarındaki artışın etkisiyle değeri 8 senede 22,5 milyar dolardan 5 milyar dolara gerileyen Garanti'deki hisseler için belirlediği gönüllü pay alım teklif fiyatı ise 1,22 dolar oldu.

Türkiye bankacılık sektörü daha önce benzeri görülmemiş bir geri alım kararına sahne oldu. KAP'a yapılan açıklamaya göre, İspanya merkezli BBVA, Türkiye Garanti Bankası A.Ş.'nin halihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan paylarının tamamı için bir gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi.

BBVA, ekonomik daralma, rekabetçi kur ve yüksen enflasyon nedeniyle değeri 2013'te 22,5 milyar dolarken bugün 5 milyar dolar olan Garanti'de kalan hisseler için hisse başına 12,20 TL gönüllü pay alım teklif fiyatı belirledi.

Gönüllü pay alıma konu olan tüm payların satın alınması durumunda BBVA tarafından 25,7 milyar TL, (yaklaşık 2,25 milyar euro) ödeme yapılacak.

'REKABETÇİ KURUM FAZİLETLERİ BİTMEK BİLMİYOR'

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan da, söz konusu geri alıma ilişkin yaptığı paylaşımda, Garanti Bankası'nın gerileyen değerini 'rekabetçi kur'a bağlayarak, kötü ekonomi yönetimine dikkat çekti:

"Rekabetçi Kurun faziletleri bitmek bilmiyor!!

-Asgari ücret Çin’in bile altına düşer,
-Eczanelerde ithal ilaç bulmak zorlaşır,
-En iyi şirketlerin değeri yerlere düşer.

BBVA 7 yıl önce hisse başı 4 dolar ödediği #GARAN’a bugün 1,22 dolar öneriyor."

'ÜLKE EKONOMİSİNİN HALİ'

Ekonomist Murat Muratoğlu da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla "BBVA , Garanti hisselerini almak için 5 yıl önce "2.2" cent ödedi. Şimdi hisse başına "1.2" cent teklif etti" diyerek şu ifadeleri kaydetti:

"Garanti Bankası 'nın değeri 2013 yılında 22.5 milyar dolardı... Şimdi 5 milyar dolara geriledi! BBVA , Garanti hisselerini almak için 5 yıl önce "2.2" cent ödedi. Şimdi hisse başına "1.2" cent teklif etti. Ve bu duruma sevinildi! Anlamı, Ülke ekonomisinin hali ve zeka geriliği..."

PAY ALIM TEKLİFİ YÜZDE 15 PRİMLİ

Teklif, duyuru tarihinden önceki 6 ay içerisinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasından yüzde 34 (9,12 Türk Lirası) ve bu duyurudan önceki 30 işlem günü içerisinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasından yüzde 24 oranında (9,83 Türk Lirası) primli gerçekleşti.

TAMAMI BBVA'NIN OLACAK

Halihazırda BBVA, Garanti Bankası'nda toplam sermayesinin yüzde 49,85'ini temsil eden toplam 2,09 milyar adet payı elinde tutuyor. Açıklamaya göre gönüllü pay alım teklifi, bankanın toplam sermayesinin yüzde 50,15'ini temsil eden 2,1 milyar adet paya yönelik.

2011'de, General Electric'in küresel krizin etkisiyle, ABD ve Avrupa'da finans sektöründen çıkma kararı üzerine, İspanyol bankacılık devi BBVA, Garanti Bankası yönetiminde Doğuş Grubu ile stratejik ortak oldu.

Bankanın hakim ortağı, 2015 yılında yüzde 14,89 ve 2017 yılında yüzde 9,95’lik satın alımları ile hisselerinin yüzde 49,85’ine sahip olmuştu.

BBVA'YA ETKİSİ NE OLUR?

BBVA açıklamasında satın alımın finansal etkilerinin teklifi kabul etmeye ve paylarını satmaya karar veren Garanti pay sahiplerinin yüzdesine bağlı olacağını bildirdi.

Açıklamada işlem sonucu BBVA’nın çekirdek ana sermaye oranında yaklaşık -46 baz puanlık azami bir etki, 2020 hisse başı kârda yaklaşık yüzde 13,7 artış ve hisse başına mali defter değerinde yaklaşık yüzde 2,3 artış öngörüldüğü bildirildi.

Öte yandan duyuruyu takiben Garanti Bankası hisseleri açılışta yüzde 9,9 artışla 11,63 TL oldu.

KARAR