Barış Pınarı Harekâtı: Dünyadan tepkiler

"Ankara'nın Suriye'deki harekâtının oradaki Kürt nüfusu, yok etmesi durumunda Türk ekonomisini yıkacağını" dedi.

Barış Pınarı Harekâtı: Dünyadan tepkiler

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Çarşamba günü Suriye'nin kuzeyinde Barış Pınarı Harekâtı'na başlaması pek çok ülkede yankı buldu.

Milli Savunma Bakanlığı ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile NATO ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterlikleri'nin saat 14.00'ten itibaren Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin bilgilendirildiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin harekatına dair yeni bir açıklama yayımlayarak, "Ankara'nın Suriye'deki harekâtının oradaki Kürt nüfusu, yok etmesi durumunda Türk ekonomisini yıkacağını" dedi.

ABD Başkanı bir gazetecinin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kürtleri yok etmesinden kaygı duyup duymadığı" yönündeki sorusuna "Bu olursa onun ekonomisini mahvederim. Bunu daha önce bir kez Pastör Brunson ile yaptım. Umarım makul davranacaktır." yanıtını verdi.

Trump

Trump ayrıca, Türkiye'nin harekâtının "mümkün olan en insani şekilde yapılmaması" halinde, Erdoğan'ın kast ederek "Bunu adil olmayan bir şekilde yaparsa, büyük bir ekonomik bedel ödeyecek." diye konuştu.

Trump, operasyonun başlamasının hemen ardından yaptığı açıklamada ise "Bir NATO ülkesi olan Türkiye bu sabah Suriye'yi işgal etti. ABD bu saldırıyı desteklemiyor ve bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu da Türkiye'ye iletti" demiş ve "Türkiye artık kamplarda tutulan bütün IŞİD savaşçılarının cezaevinde kalmaya devam etmesinden sorumludur. Türkiye IŞİD'in tekrardan varlık bulmasını engellemekten sorumludur" ifadelerini kullanmıştı.

Trump, Türkiye'den verdiği sözleri tutmasını beklediklerini ekledi.

BM Güvenlik Konseyi acil toplandı

Birleşmiş Milletler'in Güvenlik Konseyi Perşembe günü Fransa, Almanya, İngiltere ve Belçika'nın talebiyle acil bir toplantı düzenledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin üyesi beş Avrupa Birliği ülkesi ortak bir açıklama yayımlayarak Türkiye'ye Suriye'de düzenlediği operasyonu durdurma çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'nin düzenlediği acil toplantının ardından Fransa, Almanya, İngiltere, Belçika ve Polonya yaptıkları ortak açıklamada, "Türkiye'nin tek taraflı düzenlediği askeri operasyona son vermesi çağrısında bulunuyoruz; bu operasyonun Türkiye'nin güvenlik endişelerine yanıt vereceğini düşünmüyoruz" dedi.

Bu ülkelerin ortak açıklama için Güvenlik Konseyi'nin bütün üyelerinden bu aşamada destek görmediği belirtildi.

AB ve BM bayrağı

Juncker'den itidal çağrısı

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Türkiye'ye Suriye'deki Barış Pınarı Harekâtı konusunda, Ankara'ya itidal ve harekâtı durdurma çağrısı yaptı.

AB Parlamentosu'nda konuşan Juncker, "Türkiye'nin Suriye sınırında anlamamız gereken güvenlik kaygıları var. Ancak Türkiye ve diğer aktörlere itidal çağrısında bulunuyor. Plan, sözde bir güvenli bölge oluşturulmasını da içeriyorsa, AB'den hiçbir şekilde maliyetini üstlenmesini beklemeyin." dedi.

Rusya: Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya dahil olmayacağız

Rus devletine bağlı haber ajansı RIA Novosti, parlamentonun üst kademesinin dışişleri komitesinin ilk başkan yardımcısı olan Vladimir Dzhabarov'un açıklamalarına yer verdi. Haber ajansına göre Dzhabarov, Rusya'nın Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya dahil olmayacağını söyledi. Dzhabarov, Rusya'nın Suriye'de başka nedenlerle bulunduğunu aktardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan Perşembe günü yapılan açıklamada da Suriye hükümeti ile Türkiye arasında diyalog başlaması için çağrıda bulunacaklarını söyledi.

Perşembe günü bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara ve Şam'ın kuzeydoğu Suriye'deki Kürt güçlerin durumunu tartışması gerektiğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre Lavrov, "Türkiye ve Suriye arasında diyalog için uğraşacağız" dedi.

Lavrov, bu sorunun geçmişte çözülememiş olmasının ABD'den kaynaklandığını söyledi.

ABD'li Senatör Graham: Kürt müttefiklerimiz için dua edin

ABD Senatosu'ndaki etkili Cumhuriyetçilerden Lindsey Graham, "Türkiye'nin kuzey Suriye'ye girmesi bir felaket. Trump yönetiminin utanmadan terk ettiği Kürt müttefiklerimiz için dua edin. Bu hamle IŞİD'in tekrar ortaya çıkmasını kesinleştirdi" dedi ve ekledi:

"Kongre'de Erdoğan'ın ağır bir bedel ödemesi için girişimlere liderlik edeceğiz. İşlemiş olan güvenli bölge konseptine geri dönmek için hâlâ zaman varken Başkan Trump'ı bu yoldan dönmeye davet ediyorum."

Lindsey GrahamLindsey Graham

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Türkiye operasyona son vermeli

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Suriye'deki harekatını eleştirdi.

Macron "Suriye'deki tek taraflı operasyonu güçlü bir şekilde kınıyorum. Türkiye'nin buna en kısa zamanda bir son vermesini talep ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Macron, "Türkiye uluslararası toplumun Suriye'deki önceliğinin IŞİD ve terörizmle mücadele etmek olduğunu unutuyor" ifadelerini kullandı ve ekledi:

"Türkiye milyonlarca kişiyi etkileyebilecek bir insani sorun yaratmak üzere. Bu da IŞİD'in tekrardan bir halifelik kurmasını sağlar."

Fransa Cumhurbaşkanı MacronFransa Cumhurbaşkanı Macron

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'deki harekâtını kınadı. Le Drian, "Harekât, IŞİD'le mücadele koalisyonunun güvenliğini ve insani yardım çabalarını tehlikeye atıyor ve Avrupalılar'ın güvenliği için bir risk" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye'nin adımlarının bölgeyi daha istikrarsız hale getirme ve IŞİD'in tekrar ortaya çıkmasına yol açma riski taşıdığını söyledi ve ekledi:

"Türkiye'nin harekatı yeni bir insani felakete ve sığınmacı dalgasına yol açabilir. Türkiye'yi bu operasyonu sonlandırmaya ve güvenlik çıkarlarını barışçıl yollarla sağlamaya davet ediyoruz."

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, konuyu NATO gündemine taşıma sözü verdi. Hollandalı bakan, "Hollanda Türkiye'yi kınıyor. Türkiye bu yoldan dönmeli" dedi ve Türk mevkidaşından harekata ilişkin açıklama istediğini söyledi.

Reuters, Hollanda Dışişleri Bakanı'nın Türkiye Büyükelçisi'ni görüşmeye çağırdığını yazdı.

Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağıran ülkeler arasına İtalya da katıldı.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio sosyal medyada yaptığı açıklamada, "İtalya, Ankara'nın girişimini kınamaktadır ve bu nedenle Türk büyükelçinin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılması için talimat verdim" dedi.

NATO: Türkiye'nin orantılı bir operasyon yapmasını umuyoruz

Reuters'ın haberine göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin orantılı ve kısıtlı bir operasyon yapmasını umduğunu söyledi.

"Müttefikimiz Türkiye bir krizin cephesinde yer alıyor ve meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terörist saldırılara maruz kaldı ve milyonlarca Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor" diyen Stoltenberg bölgeyi istikrarsızlaştırma ve gerilimi artırmadan kaçınmak gerektiğini söyledi.

Stoltenberg Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens StoltenbergNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Mısır: Kabul edilemez bir saldırı

Reuters, Mısır'ın Arap Birliği'ni toplantıya çağırdığını aktardı. Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Türkiye'nin Suriye'deki saldırganlığını en sert şekilde kınıyoruz. Bu, kardeş bir Arap devletinin ulusal egemenliğine yapılmış küstahça ve kabul edilemez bir saldırıdır" ifadeleri yer aldı.

Mısır devlet televizyonu da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih'in Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı ile ilgili olarak telefon görüşmesi yaptığını duyurdu.

Görüşmede Sisi ve Salih'in "Türkiye'nin Suriye'deki ilerlemesine karşı koymak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve birlikteliğini korumak için birlikte çalışma ve iletişimde kalmakta" anlaştıkları bildirildi.

İsrail: Kürt bölgelerindeki Türk işgalini şiddetle kınıyoruz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Twitter'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda başlattığı askeri harekatı kınayarak 'etnik temizlik' ihtimali konusunda uyarıda bulundu.

Netanyahu mesajında, "İsrail, Suriye'deki Kürt bölgelerindeki Türk işgalini şiddetle kınıyor ve Türkiye ve yönlendirdiği güçlerin Kürtlere etnik temizlik uygulaması konusunda uyarıda bulunuyor. İsrail, cesur Kürt halkına insani yardımlarını artırmaya hazır" dedi.

Ermenistan harekâtı kınadı, Halep Konsolosluğu Tel Abyad'daki Ermenilerin tahliye edileceğini açıkladı

Ermenistan, Barış Pınarı Harekâtı'nı "işgal" olarak niteledi ve kınadı. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı siyesinde yer alan açıklamada harekâtın bölgesel güvenliğin kötüleşmesine, sivil kayıplara, kitlesel göçlere ve yeni bir insani krize yol açacağı belirtildi.

Ermenistan, bu operasyonun sonlandırılması için uluslararası önlemler alınması çağrısında bulundu. Ermenistan'ın Halep Başkonsolosu Armen Sargsyan ise Tel Abyad'daki 16 Ermeni ailenin çatışmalardan etkilendiğini, bu kişilerin tahliyesinin planlandığını söyledi. Sargsyan, Kamışlı'da da Ermeni ailelerin bulunduğunu aktardı.

Kanada'dan kınama: Kırılgan istikrarı ve IŞİD'le mücadeleyi riske atıyor

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Kanada Türkiye'nin Suriye'ye saldırısını sert şekilde kınıyor... Sivillerin korunması ve tüm taraflara uluslararası hukukun yükümlülüklerine uyma çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Kanada Dışişlerri Bakanı, Türkiye'nin harekatının kırılgan bölgedeki istikrarı ve IŞİD ile mücadele çabalarını baltalama riski taşıdığını da belirtti.

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, "Hem Türk güçleri hem de Kürt güçleri bugüne kadar Suriye'de hedef gözetmeksizin saldırılar düzenledi ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı" dedi ve ekledi"Bunun tekrarlamasına izin verilmemeli."

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ise "Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonundan derin endişe duyuyoruz" dedi.

Twitter'dan açıklama yapan Kofod, "Bence bu pişman olunacak yanlış bir karar. Bunun hem siviller hem de IŞİD'e karşı mücadeleye ciddi etkisi oluyor. Türkiye itidalli davranmalı. Danimarka müttefikleriyle konuyla ilgili sürekli iletişim halinde."

İran Meclis Başkanlığı Özel Danışmanı Hüseyin Emir Abdullahyan, Türkiye'nin operasyonunun Suriye'deki durumu daha da karmaşık hâle getireceğini söyledi.

Abdullahyan, "Sınır güvenliğinin çözümü toprak bütünlüğüne saygı göstermek, müzakere ve anlaşmadan geçer. Askeri operasyonun sonucu ise krizin yoğunlaşması, sığınmacıların sayısının artması ve terörizmin yükselmesi olur" dedi

 

BBC TÜRKÇE