Baroların seçim sistemi değiştiriliyor

AK Partili bir yetkili değişiklik için “Tam zamanı” dedi.

Baroların seçim sistemi değiştiriliyor

AK Parti, Barolarla Diyanet İşleri Başkanı arasındaki hutbe geriliminin ardından uzun yıllardır yapmayı planladığı meslek örgütlerinin seçim yöntemini değiştirme planını hayata geçirmeye hazırlanıyor. AK Partili bir yetkili değişiklik için “Tam zamanı” dedi.

Nergis Demirkaya  ndemirkaya@gazeteduvar.com.tr

ANKARA – AK Parti, Ankara Barosu başta olmak üzere bazı baroların Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın sözlerini eleştiren açıklamalarının ardından uzun süredir yapmak istediği başta barolar olmak üzere meslek örgütlerinin seçim sistemini değiştirmeyi yeniden gündemine aldı. AK Partili bir yetkili, değişiklik için “Tam zamanı” derken konunun haziran ayında çalışmaya başlayacak Meclis’in öncelikli gündem maddelerinden biri olabileceği ifade edildi.

AK Parti’nin meslek örgütlerinin seçim yöntemlerinde değişikliği “Tam zamanı” diyerek gündeme alması Ankara Barosu’nun Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın sözlerini eleştirmesi ile başladı.
Ankara Barosu, Erbaş’ın Ramazan ayının ilk hutbesinde, “İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti? Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir bunun hikmeti” sözlerini “şaşkınlık” ve “ibretle” izlediğini belirtti. Açıklamada, “Şaşkınlığımız, sesi çağlar öncesinden gelen bu şahsın, bir devlet kurumunun başında oturup söylemini kutsal sayılan değerler üzerine inşa ederek halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmesindeki kan kokan cüreti sebebiyledir” denildi.

AK PARTİ’DEN ANKARA BAROSU’NA SERT TEPKİ

Ankara Barosu’nun bu açıklamasına AK Parti yönetiminden arka arkaya tepkiler gelirken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da baro yöneticileri hakkında “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama” suçundan soruşturma başlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ulusa Sesleniş konuşmasında Erbaş’ın görevi ve inancının gereklerini yerine getirdiğini belirterek, “Söyledikleri de sonuna kadar doğrudur” dedi. Erbaş’ı eleştiren Ankara Barosu’nu hedef alan Erdoğan, “saldırı, devletimize yapılan bir saldırıdır” ifadelerini kullandı. Tartışma “baroların tüm üyelerinin görüşünü yansıtmadığı, yöneticilerin şahsi fikrini, bir meslek kuruluşunun üyelerinin ortak kanaatiymiş gibi tebliğ edemeyeceği” yönünde değerlendirmelerle devam etti.

ERDOĞAN TÜM MESLEK ÖRGÜTLERİ İÇİN ‘TEMSİLİ SEÇİM’ ÖNERMİŞTİ

Barolarla iktidar arasında çeşitli nedenlerle daha önce de birçok tartışma yaşandı. En son 2019-2020 yargı yılının açılışının Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde yapılmasına barolardan tepki geldi. Yargı bağımsızlığı diyerek 52 baro söz konusu açılışa katılmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da buna tepki göstererek, “Önümüzdeki dönemde ilk çözmemiz gereken meselelerden birinin, barolar başta olmak üzere tüm meslek teşekküllerinin seçim yöntemlerinin temsili demokrasiye uygun hale getirilmesi olduğuna inanıyorum” dedi.

DEĞİŞİKLİK İÇİN TAM ZAMANI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eylül 2019’da verdiği değişiklik mesajının ardından geçen 8 ayda herhangi bir adım atılmadı. Ancak son tartışmanın ardından konu AK Parti organlarında gündeme alındı. Yaklaşık 10 yıldır tartışılan meslek örgütlerinin seçimlerine yönelik düzenleme için düğmeye basıldı. AK Partili bir yönetici değişiklik için “Tam zamanı” derken konunun haziran ayıyla birlikte yeniden çalışmaya başlayacak Meclis’in öncelikli gündem maddelerinden olması sürpriz olmayacak.

NASIL BİR DÜZENLEME ÖNGÖRÜLÜYOR?

Baroların seçim yönteminde değişiklik için Avukatlık Yasası’nda değişiklik içeren bir teklif hazırlanması gerekiyor. Ancak AK Parti’nin yalnızca barolar ve TBB’nin seçimleriyle ilgili mi yoksa TTB ve TMMOB gibi diğer meslek örgütlerinin seçimlerini de düzenleyecek çerçeve bir yasa için mi çalışacağı henüz bilinmiyor. Sadece barolarla ilgili konu gündeme alınırsa bu konuda daha önce gündeme gelen değişiklik telifleri oldu. Bunlardan biri baro seçimlerinde yönetimin nisbi temsil sistemi ile belirlenmesi bulunuyor. Bu sistemde blok listelerin yarışı ve kazanan listenin tamamen yönetimi alması değil, herkesin aldığı oy oranında temsil öngörülüyor. Ayrıca Türkiye Barolar Birliği seçiminde de Ankara, İstanbul gibi en çok avukatı bünyesinde bulunduran baroların etkinliğini azaltacak formüller üzerinde duruluyor.

DUVAR