CANLI BLOG: Kiev Savunma Aşamasına Geçti

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: “Rusya, Uluslararası Hukuk Normlarını İhlal Ediyor”

CANLI BLOG: Kiev Savunma Aşamasına Geçti

CANLI BLOG: Kiev Savunma Aşamasına Geçti

Kiev Cuma günü Rus füzelerinin saldırısına hedef olurken Ukraynalı aileler sığınaklara girdi. Yetkililer, Kievliler'den, kentlerini savunmak için molotof kokteylleri hazırlamalarını istedi. Kiev Belediye Başkanı, kentteki sabotajcıların saldırılara başladıklarını bildirdi
22:15

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: “Rusya, Uluslararası Hukuk Normlarını İhlal Ediyor”

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’yı savaş kurallarını ve uluslararası hukuk normlarını ağır bir şekilde ihlal etmekle suçladı.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu’nun çok sayıda savaş suçu işlemesi ve Roma Statüsü'nü ihlal etmesinden dolayı Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve Ukrayna Başsavcılığı, Rus yönetiminin en ağır ceza almasını sağlamak içi Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sunulacak deliller toplamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Rusya güçlerinin Çernobil nükleer santralini ele geçirdiğini belirten bakanlık açıklamasında, “Uluslararası teknik güvenlik kurallarının öngördüğü şekilde nükleer santral çalışanlarının rotasyonuna izin vermiyorlar” denildi.

Açıklamaya göre Ukrayna, Rusya’nın Çernobil’deki eylemlerinin “Avrupa’da büyük çaplı bir çevre felaketine yol açabileceği” konusunda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nu uyardı.

Batılı ülkelere Rusya’ya yönelik yaptırımlar uyguladıkları için minnettar olduklarını belirten Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, yaptırımların savaşı durdurmak için yeterli olmadığı söyledi.

Bakanlık açıklamasında “Bazı Avrupalı ülkeleri, Ukrayna vatandaşlarının ve tüm Avrupa vatandaşlarının güvenliğinin korunması söz konusu olduğunda, dar siyasi çıkarlara göre hareket etmemeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın SWIFT ödeme sisteminden çıkarılmasını çağrısında bulunan Bakanlık, Ukrayna’nın “savunma kabiliyetlerini güçlendirmek için ek silah sevkiyatı için ortaklarına ilgili başvuruda” bulunduğunu söyledi.

21:53

Uluslararası Af Örgütü’nden Rusya’ya ‘‘Savaş Suçu’’ Uyarısı

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’da sivil bölgelere ve hastane gibi koruma altındaki yapılara gelişigüzel saldırı düzenlediği belirtildi. Açıklamada bunların savaş suçu olduğu belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, “Rusya ordusu yoğun nüfuslu bölgelerde balistik füzeler ve geniş alanları etkileyen diğer patlayıcı silahları kullanarak, sivillerin yaşamını açık şekilde hiçe saymıştır. Bu saldırılardan bazıları savaş suçu teşkil edebilir. Yalnızca hassas güdümlü silahlar kullandığına dair yanlış iddiada bulunan Rusya hükümeti bu saldırıların sorumluluğunu üstlenmelidir” dedi.

Ukrayna’daki durumu görüşmek üzere toplanması planlanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Rusya’nın diğer üye devletler tarafından teklif edilen kararları veto etmesinin beklendiğini belirten Callamard, “Eğer BM Güvenlik Konseyi kararları veto yoluyla felç edilirse, harekete geçmek tüm üye devletlerin görevidir” ifadelerini kullandı.

21:47

Rusya'dan Facebook'a Kısıtlama

Rusya, Cuma günü, Facebook'u Rus medyasına "sansür uygulamakla" suçlayarak, Amerikan sosyal medya devine kısmi kısıtlama getirdiğini bildirdi.

Moskova uzun yıllardır internet ve büyük teknoloji firmalarına daha sıkı kontrol uygulamaya çalışıyordu. İfade özgürlüğü savunucuları, Rusya'nın bu adımının gerek kişi gerekse kurumların özgürlüğünü tehdit ettiğini, Kremlin muhaliflerine yönelik baskıların bir parçası olduğunu kaydediyor.

Rus devleti iletişim denetim kurumu olan Roskomnadzor, Facebook'un RIA haber ajansı, Savunma Bakanlığı'na ait Zvezda TV, ve internet siteleri gazeta.ru ile lenta.ru'ya uyguladığı kısıtlamaları kaldırması yönündeki talepleri karşılıksız bıraktığını açıkladı.

Rusya'nın Facebook'a ne gibi kısıtlamalarda bulunacağı henüz netlik kazanmadı. Moskova, geçen yıl Twitter'ın Rusya'da hızını yavaşlatmıştı.

Moskova'nın kısıtlama kararına ilişkin henüz bir açıklama yapmayan Facebook, daha önce de Rus yetkililerin hedefi olmuştu. Moskova, yasadışı olarak nitelendirdiği içerikleri platformundan yeterince hızlı kaldırmadığı gerekçesiyle Facebook'a küçük miktarlarda para cezası veriyor. Ancak Rusya, Aralık ayında, Facebook'a 24 milyon 270 bin dolar tutatında çok daha büyük bir para cezası vermişti.

20:39

NATO’dan Rusya’ya Saldırıyı Sonlandırma Çağrısı

Ukrayna’daki savaşın ele alındığı NATO sanal zirvesinin ardından yayınlanan bildiride Ukrayna işgali en güçlü şekilde kınandı.

Açıklamada Rusya'ya askeri saldırıyı derhal sona erdirmesi, tüm güçlerini Ukrayna'dan çekmesi ve seçtiği saldırganlık yolundan geri dönmesi çağrısı yapıldı.

‘‘Bağımsız, barışçı ve demokratik bir ülke olan Ukrayna'ya uzun süredir planlanan bu vahşi saldırı, hiçbir provokasyon olmaksızın ve hiçbir gerekçe gösterilmeden yapılmıştır’’ denilen açıklamada, ‘‘Rusya'nın eylemlerinin yol açtığı trajik can kaybını, büyük acıyı ve yıkımı esefle karşılıyoruz. Avrupa kıtasında hüküm süren barış, temelinden sarsıldı. Rusya ve Belarus, tüm dünyanın önünde eylemlerinin hesabını vermek zorunda kalacak’’ ifadeleri kullanıldı.

Tüm ülkelere saldırıyı kayıtsız şartsız kınama çağrısı yapılan açıklamada ‘‘Rus hükümetinin yalanlarına kimse aldanmamalı’’ denildi.

Açıklamada, ‘‘Ukrayna’nın demokratik olarak seçilmiş Devlet Başkanı, parlamentosu ve hükümeti ile ve şu anda anavatanlarını cesurca savunan Ukrayna halkı ile tam dayanışma içindeyiz’’ ifadeleri kullanıldı.

Beklenmedik durumlara hazırlanmak ve müdahale güçlerini harekete geçirmek de dahil İttifak topraklarını güvence altına almak için NATO savunma planlarının etkinleştirildiği belirtildi.

NATO’nun Washington Antlaşması'nın 5’inci maddesine olan bağlılığının yinelendiği açıklamada ‘‘Tüm müttefikleri korumak ve savunmak için birleştik, kararlıyız. Özgürlük her zaman baskı karşısında galip gelecektir’’ denildi.

Sanal zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden da katıldı.

Haber: Arzu Çakır

VOA