CANLI BLOG: Savaş ve Enerji Kaygısı Birarada

Toplam 13 bin 120 Türk Vatandaşı Ukrayna’dan Tahliye Edildi

CANLI BLOG: Savaş ve Enerji Kaygısı Birarada

CANLI BLOG: Savaş ve Enerji Kaygısı Birarada

Ukrayna savaşı sürerken Rusya'ya uygulanacak yaptırımların kapsamına petrol ve doğalgazın alınıp alınmayacağı tartışması sürüyor. ABD, Rusya'dan enerji alımını da yaptırım listesine eklemeyi planlarken Avrupalılar buna itiraz ediyor

20:59

Toplam 13 bin 120 Türk Vatandaşı Ukrayna’dan Tahliye Edildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Salı günü 699 Türk vatandaşının daha Herson, Sumi, Zaporijya, Çaplinka, Lviv ve Kiev’den yola çıktığını açıkladı. Bu kişilerin 258’i trenle, 441’i otobüs ve minibüsle, 115’i de sınır geçiş desteğiyle tahliye edildi. Çavuşoğlu böylece Ukrayna’dan tahliye edilen Türk vatandaşlarının sayısının 13 bin 120’ye çıktığını belirtti.

Çavuşoğlu, Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, “Vatandaşlarımızın güvenli tahliyesi için planlamalarımız devam ediyor” dedi.

19:23

Rusya’dan Bazı Yabancı Şirketleri Kamulaştırma Önerisi

Rusya’da iktidar partisinin kıdemli üyelerinden biri, Ukrayna savaşı nedeniyle operasyonlarını faaliyetlerini durduran yabancı şirketlerin, kamulaştırılmaları önerisinde bulundu.

Aralarında Toyota, Nike ve IKEA’nın da olduğu birçok yabancı şirket Kremlin’e Ukrayna savaşını sonlandırması için baskı oluşturmak amacıyla Rusya’daki mağaza ve fabrikalarını geçici olarak kapatmıştı.

Rusya Ukrayna işgalini ‘‘özel askeri operasyon’’ olarak adlandırıyor.

İktidardaki Birleşik Rusya partisinin genel sekreteri Andrey Turçak, partinin internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, bu şirketlerin operasyonlarını sonlandırmalarının ‘‘Rusya vatandaşlarına karşı bir savaş’’ olduğunu öne sürdü.

Haberin devamı için tıklayın

17:42

Baltık Gezisini Tamamlayan Blinken Paris’e Gidiyor

Rusya’ın Ukrayna işgali sürerken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken üç Baltık ülkesine yaptığı ziyareti tamamladı. Gezi, eski Sovyet cumhuriyetlerine NATO'nun güvenliklerini garanti edeceğine dair güvence vermeyi amaçlıyordu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna ile savaşı sürerken, üç Baltık ülkesine yaptığı kısa turu Estonya’da tamamladı. Ziyaretler, eski Sovyet cumhuriyetlerine NATO'nun güvenliklerini garanti edeceğine dair güvence vermeyi amaçlıyordu.

Blinken, hem Litvanya hem de Letonya’nın, endişe yaratan olası bir Rus müdahalesini caydırmak için daha fazla ABD ve NATO askeri varlığı için taleplerini dinledikten bir gün sonra, Estonya’nın başkenti Tallinn'de üst düzey yetkililerle biraraya geldi.

"Kolektif gücümüzün tüm gücüyle NATO topraklarının her santimini savunacağız" diyen Blinken, ABD ve diğer müttefiklerin, ittifakın Baltık ülkelerinin de bulunduğu doğu kanadı üyelerindeki varlıklarını zaten arttırdıklarını kaydetti. Haberin devamı için tıklayın

17:15

WHO: ‘‘Ukrayna’da Sağlık Tesislerine Saldırılar Arttı’’

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Ukrayna’da hastanelere, ambulanslara ve diğer sağlık tesislerine saldırıların son günlerde arttığını açıkladı. Örgüt, ülkede hayati sağlık malzemelerinin tükenmek üzere olduğu uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler’e bağlı WHO, Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna işgalinden bu yana ülkede sadece Pazartesi günü en az dokuz kişinin sağlık tesislerine düzenlenen 16 saldırıda hayatını kaybettiğini bildirdi.

WHO’nun Avrupa acil durum yetkililerinden Catherine Smallwood, rakamlara ambulansların sağlık ihtiyaçları dışında kullanıldığı durumların dahil olduğunu söyledi.

Avrupa Direktörü Hans Kluge, WHO’nun Ukrayna’ya tıbbi malzeme sağlamak için hızla çalıştığını kaydetti ancak oksijen, insülin, kişisel koruyucu malzemeler, cerrahi malzemeler ve kan stoklarının çok azaldığına dikkat çekti.

Kluge, WHO’nun bölgedeki en büyük öncelikleri arasında oksijen, başta çocuk felci salgınına karşı çocuk aşıları ve akıl sağlığı hizmetlerinin olduğunu kaydetti.

Ayrı bir açıklamadaysa Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (ECDC) Ukrayna’nın komşularının, ev sahipliği yaptıkları mültecileri bir dizi salgın hastalık karşısında ülkenin aşılama sistemine dahil etmeleri gerektiğine dikkat çekti.

ECDC’nin açıklamasında yapılması gereken aşılar arasında COVID-19, çocuk felci ve kızamık sıralandı.

Açıklamada sığınak ve barınakların kalabalıklaşmasının bir kızamık salgınını tetikleyebileceği de belirtildi.

VOA