CANLI BLOG: Ukrayna'ya Saldırı 10'uncu Gününde

“Savaşın Küresel Ekonomiye Etkisi Ağır Olacak”

CANLI BLOG: Ukrayna'ya Saldırı 10'uncu Gününde

CANLI BLOG: Ukrayna'ya Saldırı 10'uncu Gününde

Birleşmiş Milletler, 24 Şubat tarihinde Rus birliklerinin Ukrayna’yı işgal etmesinden bugüne ülkede en az 351 sivilin öldürüldüğünü bildirdi. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarını savaş ilanına benzetti
00:44

Çavuşoğlu'nun telefon diplomasisi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile görüştü. Çavuşoğlu, Kuleba'nın ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kuleba ile telefon görüşmesinde Ukrayna'daki son durum ve tahliyeler ele alındı. Çavuşoğlu, Lavrov ile de Ukrayna'da yaşananlar hakkında görüş alışverişi yaptı.

00:39

Rusya ABD’deki Diplomatları İçin Uçak Gönderdi

Yetkililer, bu hafta Birleşmiş Milletler'deki görevlerinden ABD tarafından ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle azledilen Rus diplomatları ülkelerine geri götürmek için Cumartesi günü Washington'a bir Rus uçağının gittiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Rossiya Özel Uçuş Filosu'ndan bir uçağın diplomatları Rusya'ya götürmek için St. Petersburg'dan Washington'a uçtuğunu söyledi.

Zaharova Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu uçak, ABD yönetiminin istenmeyen kişi ilan ettiği Rus diplomatları evlerine geri getirecek” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, ABD'nin, ikamet ayrıcalıklarını kötüye kullandıkları için sınırdışı edilen Birleşmiş Milletler'deki Rus diplomatları taşımak için Rus hükümeti tarafından başvurulan bir uçuşu onayladığını söyledi.

Haberin devamı için tıklayın.

00:31

Ukrayna-Rusya Müzakerelerinin Üçüncü Turu Pazartesi

Ukrayna müzakere heyeti temsilcilerinden David Arakhamia, Facebook’tan yaptığı paylaşımda, Rusya ve Ukrayna'nın çatışmaların sona erdirilmesi için başlattıkları müzakerelerde üçüncü turun 7 Mart Pazartesi günü gerçekleşeceğini açıkladı.

Aynı zamanda Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin partisinin mecliste grup lideri olan Arakhamia, “Üçüncü tur müzakereler Pazartesi günü gerçekleşecek” dedi. Arakhamia, müzakerelere dair başka ayrıntı vermedi.

Rus tarafının açıklamasında ise belirsiz bir dil kullanıldı. Açıklamada, görüşmelerin Pazartesi günü başlayabileceği duyuruldu.

Rus haber ajansı Interfax, Rus müzakereci Leonid Slutski'nin “Üçüncü tur gerçekten önümüzdeki günlerde gerçekleşebilir. Pazartesi günü olması mümkün” dediğini aktardı.

Kiev ve Moskova’dan heyetler, Rusya'nın 24 Şubat'ta komşusuna kapsamlı bir işgal başlatmasından bu yana iki tur görüşme gerçekleştirdi.

Haberin devamı için tıklayın.

23:325.3.2022

“Savaşın Küresel Ekonomiye Etkisi Ağır Olacak”

Uluslararası Para Fonu (IMF) Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın 1,4 milyar dolarlık acil finansman talebini gelecek hafta onaylanmak üzere yönetim kurulunda gündeme gelmesinin beklendiğini duyurdu.

IMF, Ukrayna’nın komşusu Moldova'daki yetkililerle de ülkeye finansman seçenekleri hakkında görüşmelerde bulunulduğunu bildirdi.

IMF yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaşın halihazırda enerji ve tahıl fiyatlarını yükselttiğini söyledi. Ukrayna’daki savaşın komşu ülkelere 1 milyondan fazla mülteci akışına sebep olduğunu hatırlatan IMF, Rusya'ya da benzeri görülmemiş yaptırımları tetiklediğini belirtti.

Haberin devamı için tıklayın.

VOA