Erdoğan ile görüşen Şimşek'ten kabinede görev almak için iki şart

ORTODOKS EKONOMİ POLİTİKALARINA DÖNÜŞ ZOR

Erdoğan ile görüşen Şimşek'ten kabinede görev almak için iki şart

Erdoğan ile görüşen Şimşek'ten kabinede görev almak için iki şart

Erdoğan'ın 3. kez Cumhurbaşkanı seçildiği 28 Mayıs seçiminin ardından Türkiye'yi büyük bir ekonomik sınav bekliyor. Erdoğan ile görüşen eski Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek, kabinede görev almaktan şeref duyacağını ancak kilit görevlere atama yetkisi ve doğru olduğuna inandığı ortodoks politikalarına dönüş konusunda güvence istedi. Öte yandan Hazine Bakanlığı için Nebati yerine Çağlayan Çetin'in adı konuşuluyor.

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanının belirleneceği ikinci tur seçimi için sandığa gitti. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu geride bırakarak 13. cumhurbaşkanı seçildi.

Oksijen'in ulaştığı bilgilere göre, Erdoğan'ın dün eski Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek'le görüşmesi gözleri yeni kabineye çevirdi. 1,5 saat süren toplantı sonrası resmi bir açıklama yapılmadı ancak görüşme olumlu bir havada geçti.

ATAMA ŞARTINA "BUNU OLMUŞ BİL" YANITI

Hazine ve Maliye Bakanlığı için ismi geçen Mehmet Şimşek, Erdoğan'a yeni dönemde görev almaktan şeref duyacağını ancak iki konuda güvence istediğini belirterek kilit ekonomik birimlere atama yetkisini de içeren daha geniş kapsamlı bir sorumluluk için hazır olduğunu söyledi.

Şimşek bu talebini dile getirirken, uygulanan ekonomik modelin yanlış olduğunu, kısa vadede çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini, uluslararası yatırım kuruluşlarının da kendisiyle aynı fikirde olduğunu açık şekilde anlattı. Şimşek ortodoks ekonomi politikalarına dönülmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Erdoğan, atama yetkisi için "Bunu olmuş bil" cevabını verirken, Şimşek'in ortodoks politikalara dönüş ısrarına olumlu ya da olumsuz bir cevap vermedi.

ORTODOKS EKONOMİ POLİTİKALARINA DÖNÜŞ ZOR

Oksijen'e bilgi veren kaynaklar, şu andaki manzaraya göre ortodoks ekonomi politikalarına aniden dönüşün zaten mümkün olmayacağını, sert bir faiz artışının ekonomide "ani duruş-sudden stop" etkisi yaratabileceğine dikkat çekerek, bu zorunluluk nedeniyle ikilinin anlaşmasının olası olduğunu söylediler.

EKONOMİDEN SORUMLU CUMHURBAŞKANI YARDIMCILIĞI DA MASADA

Kaynaklar "Şimşek de KKM'nin hemen durdurulması veya faizin sert şekilde hemen yukarı çekilmesinin doğru olmayacağını biliyor. Dolayısıyla geçiş kademeli olmalı. Bu Erdoğan-Şimşek anlaşmasını kolaylaştırabilir. Cumhurbaşkanı aniden dönüş yapmak durumuna düşmeyerek, seçim öncesi vaatleri ve ikinci tur sonrası yaptığı konuşmalarının tam aksinde hareket etmek zorunda kalmaz" yorumunu yaptılar. Aynı kaynaklar Mehmet Şimşek'in Ekonomiden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevine getirilme ihtimalinin de masada olduğunu söylediler.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI İÇİN SÜRPRİZ İSİM

Özellikle bankacılık sektöründe konuşulan bir başka iddiaya göre ise Hazine ve Maliye Bakanlığı için 2021 Şubat'tan beri Trendyol Grubu Başkanı olan Çağlayan Çetin'in ismi geçiyor. Kaynaklar Mehmet Şimşek'in Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması durumunda Çağlayan Çetin'in Hazine ve Maliye Bakanı olabileceğini söylüyor. Bu iki bakanlık bölünürse Çetin'in Hazine Bakanlığı'na, Ak Parti içinden deneyimli bir ismin de Maliye Bakanlığı görevini üstlenebileceği konuşuluyor.

Daha önce Deutsche Bank Avrupa Eş Başkanlığı ve piyasalarda yatırım bankalarının Rolls-Royce'u olarak kabul edilen Goldman Sachs'ın Türkiye Başkanlığı görevlerinde bulunan Çetin'in tıpkı Şimşek gibi piyasalara güven verecek bir isim olduğu için öne çıktığı söyleniyor.

ÇAĞLAYAN ÇETİN KİMDİR?

2021 yılından beri Trendyol Grubu Başkanı olarak görev yapan Çağlayan Çetin, Londra merkezli ilk Türk yatırım bankası Dome Group'un kurucu ortağı ve eski yöneticisi. Çetin, daha önce de Goldman Sachs Türkiye Başkanlığı ve Deutsche Bank Avrupa Eş Başkanlığı görevlerinde bulundu.

KARAR