Erdoğan ve Zelenskiy'den Ankara'da Kritik Zirve: Barış İçin Rusya İle Konuşmaya Hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna lideri Zelenskiy'nin Ankara'daki zirvesinden kritik mesajlar geldi. Erdoğan, 'adil ve kalıcı barış' için Rusya ile konuşmaya hazır olduklarını açıkladı ve İstanbul sürecine dikkat çekti.

Erdoğan ve Zelenskiy'den Ankara'da Kritik Zirve: Barış İçin Rusya İle Konuşmaya Hazırız

ŞEHİTLER ÖLMEZ / ANKARA, TÜRKİYE — 19 KASIM 2025

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi; görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan, adil ve kalıcı barış için Rusya ile konuşmaya hazır olduklarını açıkladı.

İki lider, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki güncel gelişmeleri ele alırken, Erdoğan İstanbul Görüşmeleri'nin önemini vurguladı ve bölgede akan kanın durması için tüm ortaklardan yapıcı yaklaşım beklediklerini ifade etti. Görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da yer aldı.

İstanbul Süreci Yeniden Devreye Girmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, savaşın yıpratıcı etkilerinin derinleştiği bir dönemde, Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı İstanbul görüşmelerinin önemine inandıklarını belirterek, sürecin yeniden devreye girmesinin faydalı olacağı kanaatini dile getirdi:

“Her iki taraf için savaşın yıpratıcı etkilerin giderek derinleştiği dönemde İstanbul görüşmelerinin önemli merhale teşkil ettiğine inandığımızı belirttim. Enerji altyapılarına yönelik artan saldırılar ve can kayıpları her iki taraf için telafisi güç yıkımları beraberinde getiriyor. İstanbul sürecinin kapsamlı içerikle artık akut hal alan sorunları giderecek şekilde yeniden devreye girmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz.”

Erdoğan, "Evvela ateşkesi hızlandıracak adil ve kalıcı barışın yolunu açacak önerileri Rusya ile de konuşmaya hazırız" ifadelerini kullanarak bölgede akan kanın durmasını arzu eden tüm ortaklardan İstanbul sürecine yönelik yapıcı yaklaşım beklediklerini ifade etti.

Ukrayna'dan Türkiye'ye Teşekkür: 'Tutumunuz Çok Önemli'

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Türkiye'nin Ukrayna'ya verdiği desteğin kendileri için büyük önem taşıdığını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu tutumu nedeniyle teşekkür etti. Zelenskiy, toplantı öncesinde şehirlerine yeni bir Rus saldırısı yapıldığını, füzeler ve İHA'ların sıradan konutlara isabet ettiğini ve 2'si çocuk olmak üzere 25 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı.

Zelenskiy, ülkesine verilen destek için "Türkiye'ye, birlikte yürüttüğümüz tüm çalışmalar için teşekkür ediyorum. Türk diplomasisinin gücüne güveniyoruz" dedi.

İkili İlişkilerde Ticaret Hacmi Hedefi

Erdoğan, görüşmede ikili ilişkileri de ele aldıklarını aktararak, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına olan bağlılıklarını bir kez daha teyit ettiklerini belirtti. Ayrıca, müstesna bir tarih bağı olan Kırım Tatarlarına desteğin süreceğini ifade etti.

İkili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma hedefi bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı, ülkeyi terk etmeyerek cesaretle çalışmalarına devam eden Türk müteşebbislerin desteğiyle Ukrayna'ya katkı sunmayı arzuladıklarını da sözlerine ekledi.

www.sehitlerolmez.com