Hepimizin etik tüketicilere dönüşmesine yardım edecek bir yol var, sadece henüz kullanmıyoruz

Pek çok yatırımcı bir şirkete yatırım yapmadan önce şirketin olumlu davranıp davranmadığını zaten araştırıyor

Hepimizin etik tüketicilere dönüşmesine yardım edecek bir yol var, sadece henüz kullanmıyoruz

Hepimizin etik tüketicilere dönüşmesine yardım edecek bir yol var, sadece henüz kullanmıyoruz

Pek çok yatırımcı bir şirkete yatırım yapmadan önce şirketin olumlu davranıp davranmadığını zaten araştırıyor. Onların baktığı veriler tüketicilerin doğru seçimleri yapmasına yardımcı olmak için de kullanılabilir

Olesya Dmitracova 

ABD'li tüketicilerin yaklaşık yüzde 90'ı eğer fiyat ve kalite aynı olsaydı daha etik markalara geçmeyi düşüneceğini söyledi (oakwoodcommunities)

Gittikçe daha fazla yatırımcı, şirketlerin karbon ayak izleri, çalışma koşulları, yöneticilerin aldığı maaş ve vergide şeffaflık gibi birçok farklı kriteri göz önünde bulundurarak "sorumlu" yatırım yapmaya çalışıyor. Bu kriterler üç ana başlık altında toplanabilir: çevresel, sosyal ve yönetim (Environmental, Social, and Governance - ESG). Birlikte ele alındığında bu kriterler, baskı unsuru olan her türlü konu karşısında bir şirketin ne kadar "düzgün davrandığını" gösteren bir ölçü sağlıyor.

Ve düzgün şirketler sadece sosyal vicdan sahibi yatırımcılara çekici gelmiyor: böyle şirketlerin özellikle uzun vadede çok daha başarılı olduğuna dair artan göstergeler mevcut. Dolayısıyla artık bu trend için başka bir isim var: sürdürülebilir yatırım.

Deutsche Asset & Wealth Management'ın dönüm noktası niteliğindeki 2015 tarihli araştırma raporu 1970'den beri konuyla ilgili yayımlanmış 2 binden fazla akademik çalışmaya bakıp büyük çoğunluğunun şirketlerin ESG yeterlilikleriyle karlılık ve hisse fiyatı da dahil olmak üzere finansal performansları arasında pozitif korelasyon gösterdiğini tespit etti. Çalışmaların sadece yüzde 10'u negatif korelasyon gösteriyordu.

Üç ESG bileşeni arasında olumlu etkisi en büyük olan iyi kurumsal yönetimdi. “Birçok şirketin yönetimsel mevzularda gözetim yetersizliğinden ötürü maruz kaldığı itibar kaybını ve maddi zararı düşündüğünüzde bu tamamen mantıklı geliyor. Mesela Volkswagen yakın tarihli ve çarpıcı bir örnek" diyor Birleşmiş Milletler'in (BM) sorumlu yatırımı teşvik eden kurulunun başı Fiona Reynolds.

London School of Economics'in bu yıl yayımladığı araştırma sosyal bileşenin de azımsanmayacak bir etkisi olduğunu ortaya koydu. 73 ülkede yaklaşık 340 çalışmanın incelenmesi sonucunda çalışanların sağlığıyla üretkenliği ve şirket karlılığı arasında pozitif korelasyon olduğu tespit edildi.

Ve geçen hafta yayımlanan bir IMF analizinde her ne kadar sorumlu şirketlerin menkul değerinin geleneksel şirketlerinkinin sürekli üstüne çıktığını gösteren tutarlı deliller olmasa da hisse senetlerinin değerinin daha düşük olduğunu gösteren delillerin de bulunmadığı gözlendi. Öyleyse tamamen getiriye dayalı yatırımlardan alacağınız kadar iyi getiri alabiliyorsanız neden iyi bir şey de yapmayasınız?

 

https://www.independentturkish.com/