İran'daki Saldırıda Mossad Detayı: Ukrayna Modeli Tahran’da mı Uygulandı?

İran’daki son İHA saldırısında Mossad’ın Tahran yakınlarında gizli bir üs kurduğu iddiası dünya gündemine oturdu. İsrail’in uyguladığı taktiklerin Ukrayna modeline benzerliği dikkat çekiyor.

İran'daki Saldırıda Mossad Detayı: Ukrayna Modeli Tahran’da mı Uygulandı?

İran'daki Saldırıda Mossad Detayı: Ukrayna Modeli Tahran’da mı Uygulandı?

YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE

Mossad’ın İran’daki İHA Üssü İlk Kez Ortaya Çıktı

İsrail ile İran arasındaki gerilim tehlikeli bir tırmanış sergilerken, İsrail istihbarat servisi Mossad’ın İran topraklarında gizli bir insansız hava aracı (İHA) üssü kurduğu iddiası dünya gündemine oturdu. İsrail güvenlik kaynaklarının The Times of Israel gazetesine verdiği bilgilere göre, bu üs Tahran’a oldukça yakın bir bölgede konumlanıyor ve son saldırıda aktif biçimde kullanıldı. Gece saatlerinde bu üsten havalanan İHA’lar, İran’dan İsrail’e yönelmiş yüzeyden-yüzeye füze rampalarını hedef aldı.

İsrail’in saldırılarının zamanlaması ve kullanılan yöntemler dikkat çekerken, saldırının altyapısı ve yürütülme biçimi, daha önce Ukrayna-Rusya savaşında kullanılan bir stratejiyi akıllara getirdi.

Ukrayna’nın Taktikleri İran’da mı Uygulanıyor?

1 Haziran’da Ukrayna, Rusya topraklarında bulunan stratejik bir hava üssüne yönelik dikkat çekici bir saldırı düzenlemişti. Saldırıda sivil bir tır, Rus hava üssünün yakınına sızdırılmış, sonrasında bu aracın kasasından kamikaze İHA’lar çıkarak hedefe yönlendirilmişti. Bu taktiksel saldırı sonucu çok sayıda Rus savaş uçağı etkisiz hale gelmişti.

İran’daki son saldırının yapısı ve kullanılan yöntem, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı gerçekleştirdiği bu operasyonla şaşırtıcı ölçüde benzerlik gösteriyor. Uzmanlara göre, Mossad’ın İran içinde kurduğu İHA üssü ve mobil saldırı taktikleri, hibrit savaş stratejisinin yeni bir aşamasına işaret ediyor.

İsrail’in Saldırı Stratejisi Genişliyor

İsrail’in bölgedeki saldırı stratejisi, artık yalnızca hava saldırıları veya siber operasyonlarla sınırlı değil. Son saldırıda, sadece İHA’lar değil, hassas silah sistemleri ve özel kuvvet unsurlarının da kamyonlarla İran’a sızdırıldığı öne sürüldü. Bu durum, sahada fiziksel bir varlık kurma yönündeki niyetleri ve bu operasyonların çok katmanlı yapısını gösteriyor.

İsrail hükümeti resmi bir açıklama yapmazken, güvenlik kaynaklarının sızdırdığı bilgiler, Mossad’ın İran içindeki etkisini ve kabiliyetini gözler önüne seriyor. Bu gelişme, sadece Ortadoğu değil, küresel güvenlik dengeleri açısından da ciddi yankı uyandırabilecek bir hamle olarak değerlendiriliyor.

İran'dan Yanıt Gecikmedi

İran yönetimi ise saldırı sonrası yaptığı açıklamada, Tahran yakınlarında gerçekleşen patlamaların "yabancı kaynaklı bir sabotaj" olabileceğini duyurdu. Ancak Mossad’ın üs kurduğu iddiaları hakkında doğrudan bir yorum yapılmadı. İran Devrim Muhafızları, bölgede alarm seviyesini artırırken, yerel güvenlik güçlerinin seferber edildiği bildirildi.

İran'ın önümüzdeki günlerde nasıl bir yanıt vereceği, bölgedeki tansiyonu daha da yükseltebilir. İsrail'in yeni nesil saldırı stratejileri, İran’ın savunma sistemlerinde ciddi açıklar yarattığını da gözler önüne serdi.

Hibrit Savaşın Yeni Cephesi: Kamuflaj ve Teknoloji

Uzmanlar, bu tür saldırıların klasik askeri çatışmalardan çok daha karmaşık ve öngörülemez olduğuna dikkat çekiyor. Kamuflaj, sivil araç kullanımı, mobil üsler ve uzaktan yönlendirme sistemleri; hibrit savaşın gelecekte nasıl evrileceğine dair önemli sinyaller veriyor. Mossad’ın İran’daki bu üs aracılığıyla gerçekleştirdiği operasyon, teknolojik kapasiteyle sahadaki esnekliğin birleştiği tehlikeli bir noktayı temsil ediyor.

İran’daki saldırının yankıları sadece Tahran’da değil, Washington, Moskova ve Pekin gibi dünya başkentlerinde de dikkatle takip ediliyor. Bu tür operasyonlar, artık sadece bölgesel değil küresel sonuçlar doğurabilecek nitelikte.

Özetle: Yeni Dönemin Gölgeli Operasyonları

İran topraklarında gerçekleştirilen bu İHA saldırısı, Orta Doğu’da güç dengelerinin değiştiğine ve istihbarat servislerinin klasik sınırları çoktan aştığına işaret ediyor. Mossad’ın Ukrayna’daki savaş taktiklerini kendi lehine kullanarak İran’ın kalbine bu kadar derinden sızabilmesi, yeni dönemin güvenlik paradigmasını belirleyecek örneklerden biri olabilir.


www.yerelgundem.com