İstanbul'da yeni baro için gelecek hafta başvuru yapılacak, Ankara'da hazırlık sürüyor, İzmir, Antalya sessiz

Mevcut durumda bu kritere sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya baroları uymakta.

İstanbul'da yeni baro için gelecek hafta başvuru yapılacak, Ankara'da hazırlık sürüyor, İzmir, Antalya sessiz

“Çoklu Baro” düzenlemesinin ardından İstanbul’da yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. Ankara’da da çalışmalar sürerken Hukukçular Derneği Başkanı Av. Cavit Tatlı, İstanbul 2. Nolu Baro’nun kuruluşu için gelecek hafta başvuracaklarını söyledi


Çoklu baro uygulamasına geçilmesiyle İstanbul ve Ankara'da yeni baro kurulması girişimleri başladı / Fotoğraf: hukukihaber.net

Birçok baro yönetiminin tepkisine rağmen, kamuoyunda "çoklu baro" olarak bilinen düzenleme geçen haftalarda TBMM'de kabul edildi.

Söz konusu düzenleme, beş binden fazla avukatın baroya kayıtlı olduğu illerde yeni bir baro açılmasının yolunu açtı. 

Mevcut durumda bu kritere sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya baroları uymakta.

Dört ilde de barolara beş binden fazla avukat kayıtlı. Antalya bu sayıyı geçen günlerde yeni yakaladı.

İkinci bir baro kurulması halinde bu baroya en az iki bin avukatın üye olması gerekiyor.

Bundan dolayı girişim için yola çıkanlar, baroyu kurmaları halinde üye olacaklarını vaat eden iki bin civarında avukattan destek imzası toplamaya çalışıyor.

Ancak hali hazırda yeni bir baronun kurulması noktasında en somut adım, 50 bine yakın üyesiyle sadece Türkiye'nin değil dünyanın en büyük baroları arasında yer alan İstanbul'da.

cavit tatlı.jpg
Cavit Tatlı, İstanbul'da yeni baro için başvuru yapacaklarını söyledi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Tatlı: Kamuoyuna açıklama yapıp, başvurumuzu yapacağız

İstanbul'daki yeni baro girişiminin başındaki isim olan Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Cavit Tatlı, Independent Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

Tatlı, başvuru için gerekli olan iki bin sayısına ulaşmak üzere olduklarını iddia ederek, "Önümüzdeki hafta yeni baronun kuruluşuyla ilgili kamuoyuna yapacağımız açıklamanın ardından Türkiye Barolar Birliği'ne müracatımızı yapacağız" dedi.

2 No'lu İstanbul Barosu olarak anılacak

Kanun gereği hali hazırda bir baro olduğundan kurulacak olan baronun "2 No'lu İstanbul Barosu" olarak kayıtlara gireceğini kaydeden Tatlı, başvurularının ardından Barolar Birliği'nden altı aylık süre içerisinde genel kurul yapmak için yetki alacaklarını kaydetti.

"En çok sorulan soru aidatların ne olacağı"

Şu ana kadar avukatlardan aldıkları tepkilerin olumlu olduğunu iddia eden Tatlı, "Süreci çok fazla bilmiyorlar. En çok sordukları baroyu kurduğumuz zaman aidatlar yüksek mi olacak, genel merkezin yeri avukatlarca mı alınacak gibi sorular" dedi.

"Her kesimden insan var"

Tatlı, kamuoyundaki iddiaların tersine yeni baro girişimine destek verenler arasında iktidar yanlılarından değil, her kesimden avukatın da olduğunu öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Avukatların hiçbir sorunuyla ilgilenmeyen, sadece aidat toplayan bir baroya karşın avukatların sorunlarını çözmek için yola çıkan rakip bir baroya her kesimden ilgi var. Avukatların siyasi görüşü beni ilgilendirmiyor, biz meslek örgütüyüz. Tüm avukatların sistemin içine girmesini sağlayacağız. ‘Nisbi temsili savunmak Talibanlık'tır diyen bir baro başkanı var. Biz nisbi temsili uygulayacağız. Şeffaf olacağız,kimseyi ötekileştirmeyeceğiz.

eyüphan.jpg
Eyüphan Korkmaz, Ankara'da diğer illere örnek bir yeni baro kuracaklarını söyledi / Fotoğraf: Twitter

 

Ankara'da da yeni baro için 10 hukukçu STK görüşüyor

İstanbul dışında kriterlerin uyduğu İzmir ve Antalya'da henüz yeni bir baro kurmak için ciddi bir girişim göze çarpmazken, Ankara'da 10 hukukçu STK'nın yeni bir baro kurulması için girişim başlatılması yönündeki çabaları sürüyor.

Bu derneklerden biri olan Hukuk ve Değişim Derneği'nin Başkanı olan Avukat Eyüphan Korkmaz, sorularımız üzerine şunları söyledi:

10 dernek bir araya gelme kabiliyeti gösterdik. Bir şekilde pozisyon alınması kararına ulaştık. Bu konuda belli çalışmalarımız var. Herkesi kucaklayacak bir çalışma gösteriyoruz. Konsensüs sağlanırsa mevcut 1. Nolu Ankara Barosu'ndan daha kucaklayıcı bir baro kuracağımız inancındayız.

"İki bin sayısını tutturma sorunumuz yok"

"Başvuru için iki bin üyeden destek aldınız mı?" sorusuna Korkmaz, başvuru için henüz resmi süreci başlatmadıklarını ancak gelecek hafta Pazartesi günü başlatmayı planladıklarını kaydederek, "Önce dernekler üzerinden bir konsensus sağlamaya çalıştık. İki bin sayısını tutturmak gibi bir sıkıntımız yok" dedi.

"Kuracağımız baro diğer illere örnek olacak"

Korkmaz, meslek sorunlarını çözmeye odaklanan, bunu yaparken de başta Adalet Bakanlığı ve STK'lar ile iyi bir diyalog içinde olan baro kuracaklarını öne sürerek, "Kuracağımız baro diğer illere de örnek olacak. Önceliğimiz avukatların istihdam sorunlarını çözmeye kafa yormak. Hukuk fakültelerindeki arkadaşlarımızı da önemseyen, onlar için de bir çalışma içindeyiz" dedi.

yankı.jpg
Yankı Büyüksezer / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Çoklu baro isteyenler bile yeni baro girişimlerine fazla alaka göstermiyor"

Yeni baro girişimlerini takip eden Avukat Yankı Büyüksezer ise çoklu baro tartışmalarının çıktığı günlerde ikinci baronun çok hızlı hatta temmuz ayı içerisinde kurulacağı beklentisine karşın, yasanın geçmesine rağmen düzenlemeyi isteyenlerin bile yeni baro girişimlerine fazla alaka göstermediğini iddia etti.

Büyüksezer'e göre bu ilgisizliğin nedenlerinden biri ikinci baronun uzun vadede yaratabileceği öne sürülen sorunlar. Büyüksezer bu konuda şu iddiada bulundu:

Ne yazık ki Türkiye'de düzenleme yapılırken ileride oluşacak sorunlar dikkate alınmıyor. Kervan yolda düzülür mantığı güdülüyor. Bundan da en çok vatandaş zarar görüyor. Örneğin CMK ve adli yardımda, çeşitli kurumlara avukat gönderilmesi noktasında ciddi sorunlar çıkacaktır. Cevabını bulmamış birçok sorudan dolayı düzenlemeyi destekleyen avukatlar bile yeni baro girişimlerine temkinli bakıyor.

"Devran dönerse" kaygısı da avukatların temkinliliğini artırıyor

Türkiye'nin kodlarında fişleme alışkanlığının da olduğuna dikkat çeken Büyüksezer, sözlerini şöyle sürdürdü:

FETÖ'nün yargıyı ele geçirdiği dönemde çoklu baro sistemi olsaydı belki yüzlerce avukat gücün yanında olmak için yeni baroya geçebilirdi. Bu kişilerin birçoğu da 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi'nden sonra belki FETÖ'yle alakaları olmasa bile derdini kimseye anlatamayabilirlerdi. Bu nedenle avukatların bir kısmı da siyasi dengeler değişince sonradan farklı ithamlarla uğraşmamak için ayrı bir yapı içerisinde görünmek yerine her görüşten avukatın içinde yer aldığı bir baro içinde görünmeyi kendileri açısından daha güvenli görüyor.

The Independentturkish