İsveç ile ABD Arasında Askeri İşbirliği Müzakereleri

ABD ile askeri işbirliği konusunda müzakerelere başladıklarını açıkladı.

İsveç ile ABD Arasında Askeri İşbirliği Müzakereleri

İsveç ile ABD Arasında Askeri İşbirliği Müzakereleri

NATO üyeliği vetolarla riske giren İsveç hükümeti, yüzünü ABD'ye dönüyor. İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, Türkiye ve Macaristan'ın İsveç'in NATO üyeliğini engellemeye devam ettiği bir dönemde, ABD ile askeri işbirliği konusunda müzakerelere başladıklarını açıkladı.

İsveç Savunma Bakanı Jonson ülkesinin, "ABD ile hem ikili hem de NATO içinde daha da yakın işbirliği sağlamak için bir anlaşmayı müzakere ettiklerini" söyledi.

Jonson, iki ülke arasındaki daha yakın askeri işbirliğinin, "ABD'nin barış zamanında İsveç'te savunma teçhizatı depolamasına ve bir kriz durumunda da Amerikan takviye kuvvetlerinin İsveç'e daha hızlı konuşlandırılmasını sağlamaya dönük olduğunu" dile getirdi.

İsveç gazetesi Dagens Nyheter'e konuşan Savunma Bakanı Jonson, "Geçenlerde ABD ile müzakerelere başladık. Bu müzakerelerle yakın ortak statüsünden müttefiklik statüsüne geçiyoruz" sözleriyle müzakerelerin hedefini detaylandırdı.

Savunma Bakanı, ABD ile yeni müzakerelerin İsveç'teki Amerikan askerlerinin yasal statüsünün belirlenmesi, kendi ülkelerinde savunma teçhizatının depolanması ve İsveç'in güçlü bir müttefik olabilmesi için gerekli olan altyapı yatırımlarıyla ilgili olduğunu söyledi. Bakan "Amaç, bir kriz ya da savaş durumunda ABD'den daha etkili ve hızlı destek almak" dedi.

İsveç, 2016'da NATO ile askeri işbirliği için bir çerçeve anlaşması imzalayarak, savaş bağlamında uluslararası örgütün daha fazla korumasından faydalanmasını sağladı. Bu anlaşma ile İsveç'te ortak askeri tatbikatlar da düzenlenebilecek.

Jonson, İsveç'in gelecekteki NATO üyeliğinin ABD ile yapılacak yeni anlaşmanın temelini oluşturduğunu da vurguladı. Ancak Türkiye ve Macaristan, İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunu henüz onaylamadı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, geçen haftasonu yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ülkesinin NATO üyelik başvurusunu onaylayacağına emin olduğunu söylemiş, ancak diğer yandan "Türkiye, yapamayacağımız şeyleri istiyor" demişti.

Arzu Çakır / VOA