İsveç'teki Kur'an yakma eylemine NATO ve ABD'den tepki

Türkiye'den Hollanda'daki Kur'an yırtma eylemine tepki

İsveç'teki Kur'an yakma eylemine NATO ve ABD'den tepki

İsveç'teki Kur'an yakma eylemine NATO ve ABD'den tepki

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç'te Kur'an yakılmasını "yakışıksız" bulduğunu belirtti ancak ifade özgürlüğüne dikkat çekti. ABD'den ise provokasyon vurgusu geldi.

Alman Welt Televizyonu'na konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'te Kur'an yakılmasını "yakışıksız" bulduğunu, ancak söz konusu eylemin Türkiye'nin bu ülkenin üyeliğini engellemesine yol açmaması gerektiğini ifade etti.

"İsveç ve diğer tüm NATO ülkelerinde ifade özgürlüğünün değerli bir kazanım olduğunu" belirten Stoltenberg, demokrasilerde bu tip protestoların "otomatikman yasa dışı olmadığını" söyledi.

Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önündeki eylemi "yakışıksız" bir protesto şekli olarak tanımlayan Stoltenberg, Ankara'nın şu ana dek NATO üyeliği tartışmasında gösterdiği iş birliğine vurgu yaparak ilgili protokollerin onay sürecinin son metrelerde başarısızlığa uğramaması gerektiğini belirtti.

NATO üyesi 30 ülkenin 28'inin parlamentosunda İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerinin onaylandığını hatırlatan Stoltenberg, "Elbette geri kalan iki müttefikimiz Türkiye ve Macaristan'ı da meclislerinde bu prosedürleri hızlandırmaya davet ediyorum" diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an yakılmasını engellemeyen İsveç'in, NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek bekleyemeyeceğini söylemişti.

ABD'den provokasyon vurgusu

İsveç'teki eylemle ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da açıklamalarda bulundu.

Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Price, bu eylemin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecini olumsuz etkilemeye yönelik bir sabotaj olabileceğini ifade etti.

Kur'an yakılan protesto için "iğrenç", "tiksindirici" ve "çirkin" tabirlerini kullanan Price, "Çok sayıda insan için kutsal olan kitapları yakmak son derece saygısızca bir eylemdir" dedi.

Bu eylemin, ABD'nin "iki yakın ortağı olan Türkiye ve İsveç'in arasını kasten açmak istemiş olabilecek bir provokatörün" işi olduğunu belirten Price, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri konusundaki tartışmayı kasıtlı olarak etkilemeye çalışmış olabilir" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İsveç'in bu konudaki duruşunu da savundu. İsveç'te "toplanma özgürlüğünün" desteklendiğini belirten Price, bir eylemin aynı anda "hem yasal hem de rezil" bir eylem olabileceğini sözlerine ekledi.

Türkiye'den Hollanda'daki Kur'an yırtma eylemine tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise "Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar" (PEGIDA) hareketinin Hollanda'daki temsilcisinin Lahey'de kameralar karşısında Kur'an yırttığı eylemle ilgili olarak açıklamada bulundu. Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi'ni çağırarak olayı protesto etti.

"Hollanda'nın Lahey kentinde İslam düşmanı bir şahsın 22 Ocak'ta kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'i hedef alan aşağılık saldırısını en güçlü şekilde lanetliyoruz" denilen Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, "İsveç'in ardından bu kez Hollanda'da yaşanan ve kutsal değerlerimize hakaret eden ve nefret suçu içeren bu alçak eylem, İslam düşmanlığının, ayrımcılığın ve yabancı düşmanlığının Avrupa'da artık sınır tanımadığının açık ilanıdır" ifadesi kullanıldı.

"Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Bakanlığımıza çağırılarak bu iğrenç ve aşağılık eylemi kınadığımız ve protesto ettiğimiz güçlü ifadelerle bildirilmiş, Hollanda'nın bu tür provokatif eylemlere müsaade etmemesi talep edilmiştir" diyen Türkiye Dışişleri Bakanlığı, olayın failine yönelik gerekli işlemlerin yapılması ve bu tür hadiselerin tekrarının önlenmesi amacıyla somut tedbirlerin hayata geçirilmesi için Hollanda makamlarına çağrıda bulundu.

DW