Kandilli Rasathanesi açıkladı: Muğla’da yaşanan deprem fırtınasının sebebi ne?

PEKİ 'DEPREM FIRTINASI' NE DEMEK?

Kandilli Rasathanesi açıkladı: Muğla’da yaşanan deprem fırtınasının sebebi ne?

Kandilli Rasathanesi açıkladı: Muğla’da yaşanan deprem fırtınasının sebebi ne?

Muğla’da son 5 gün içinde 40’tan fazla deprem meydana geldi. Ard arda yaşanan deprem fırtınasının büyük bir depremin habercisi olup olmadığı hakkında açıklama yapan Kandilli Rasathanesi, “Deprem fırtınaları, oluşacak bir ana depremin mutlak bir habercisi olarak kabul edilmemelidir” dedi.

Bugün sabah saatlerinden itibaren Muğla’da 3.2, 3.1, 4.1 büyüklüğünde arda arda depremler meydana geldi. 19 Nisan’dan itibaren yaşanan depremler ‘deprem fırtınası’ olarak açıklandı.

Dr. Ramazan Demirtaş, 40'tan fazla depremin ardından Muğla'da bir deprem fırtınası yaşandığını söyledi.

PEKİ 'DEPREM FIRTINASI' NE DEMEK?

Kandilli Rasathanesi'nin paylaştığı bilgilere göre, bir deprem fırtınası, ufak bir bölgede, genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasındaki bir süre içinde meydana gelen çok sayıdaki depremden oluşuyor. Bir fırtına oluşturan deprem gurubunda hiçbir deprem, büyüklük bakımından, diğerlerine göre, belirgin olarak, ön plana çıkmaz.

Deprem fırtınasının mutlak bir büyük deprem habercisi olmadığı belirtilerek, “Deprem fırtınalarının bir ana deprem ile bir ilişkisi de yoktur. Deprem fırtınalarının, çoğunlukla, küçük ve orta büyüklüklerdeki depremlerin meydana geldiği derinliklerde, kayaların içindeki kırık, çatlak gibi gözeneklerde yer alan akışkanların çevrelerine uyguladıkları basıncın artması sonucu meydana geldikleri belirtiliyor.

Deprem fırtınaları, oluşacak bir ana depremin mutlak bir habercisi olarak kabul edilmemelidir. Türkiye'nin birçok yöresinde bu tanıma uygun geçici deprem aktiviteleri gözlenmekte ve belirli bir süre sonra da bunlar kayboluyor” sözleri kullanıldı.

ÖNCÜ VE ARTÇI DEPREM NE DEMEK?

Öncü ve artçı deprem arasındaki farkı anlatan Kandilli Rasathanesi, “Deprem fırtınalarından tamamen farklı bir tür olan öncü ve artçı depremler ise, kendilerinden belirgin olarak daha büyük olan bir ana deprem ile zaman ve yer bakımından sıkı bir ilişkiye sahiptir.

Hemen hemen her büyük bir depremin ardından, mutlaka bir artçı deprem aktivitesi ortaya çıkmışsa da öncü depremler çok daha seyrek olarak gözlenmiştir” şeklinde açıklama yaptı.

ÖNCÜ DEPREM FIRTINASI

Ayrıca Kandilli Rasathanesi, yaşanan fırtına hakkında, “Öncü deprem etkinliği, zaman zaman 'öncü deprem fırtınası' olarak da adlandırılıyor. Bu tür depremlerin oluşumunda da yüksek gözenek basıncının rol aldığına inanılıyor. Ancak oluşumları için düşünülen mekanizma olağan deprem fırtınalarından farklı.

KARAR