KIYİV'DE KIRIM TATAR SOYKIRIMI KURBANLARI ANILDI

İlk olarak Kıyiv’de araç konvoyu etkinliği düzenlendi. Konvoya Kırım Tatar ve Ukrayna bayraklarıyla 50’e yakın araç katıldı.

KIYİV'DE KIRIM TATAR SOYKIRIMI KURBANLARI ANILDI
Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de (Kyiv) 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla anma etkinlikleri düzenlendi.

İlk olarak Kıyiv’de araç konvoyu etkinliği düzenlendi. Konvoya Kırım Tatar ve Ukrayna bayraklarıyla 50’e yakın araç katıldı.

BAĞIMSIZLIK MEYDANI’NDA ANMA

Daha sonra Kıyiv’in Bağımsızlık Meydanı’nda matem mitingi düzenlendi. Miting Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşlarının söylenmesiyle ve Kırım Tatar sürgün kurbanları için okunan dua ile başladı.

Matem mitingine katılan aktivistler Ukrayna ve Kırım Tatar bayrakları açtılar, ayrıca Rusya ile işgal edilen Kırım’da yasa dışı alıkonulan Kırım Tatar ve Ukrain siyasi tutsakların fotoğraflarının yer aldığı pankartlar taşıdılar.

KIRIMOĞLU: BU, BİR HALKI YOK ETME GİRİŞİMİYDİ!

Mitingde konuşan Kırım Tatar milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar halkının her zaman 18 Mayıs’ta Kırım Tatar Soykırım kurbanlarını anmaya devam edeceğini kaydederek, “Bu, bir ulus olarak halkı yok etme girişimiydi. Rusların amacı Kırım’ı onlara göre ‘lüzumsuz’ unsurlardan temizlemek ve Kırım’ı ‘sadece Rus’ toprağı yapmaktı.” dedi.

Şu an Rusya’ya karşı yapılan mücadelede Kırım Tatarlarının tek başına olmadığını belirten Kırımoğlu, “Sovyetler döneminde biz acımasız rejime karşı neredeyse tek başımıza mücadele ediyorduk. Şimdi ise Ukrayna devleti,  tüm medeni toplum, dünyanın tüm demokratik güçleri bizimle birlikte. Umuyoruz ki en kısa zamanda Kırım işgalden kurtarılır, işgalciler yarımadadan kovulur ayrıca belki de Rusya bir gün medeni demokratik bir devlet olur.” diye kaydetti.

Mitingin sonunda aktivistler Kırım Tatar Soykırım kurbanları anısına mum yaktı.

Mitinge katılan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz, “Kırım bir daha asla Kırım Tatarsız kalmayacak!” açıklamasında bulundu.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

QHA.COM.TR