Koronavirüs: Türkiye'de kaç vaka var, alınan son önlemler neler?

Türkiye'de 11 Mart'ta ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği açıklandı.

Koronavirüs: Türkiye'de kaç vaka var, alınan son önlemler neler?

Türkiye'de 10 Nisan itibarıyla koronavirüs taşıdığı tespit edilen kişi sayısı 47 bin 29'a, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı da 1006'ya yükseldi. 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta hafta sonu sokağa çıkmak yasaklandı.

Türkiye'de 11 Mart'ta ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği açıklandı.

O tarihten bu yana salgının yayılmasıyla ilgili en güncel veriler günlük olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Twitter üzerinden ya da düzenlediği basın toplantılarıyla paylaşılıyor.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı son veriler
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı son veriler

Koca 3 Nisan'da yaptığı açıklamada ise hayatını kaybedenlerin tıbbi profiliyle ilgili bilgiler de vermişti.

Koca, "50 yaş üzerindeki vefat sayısının giderek daha artmış olduğunu ve özellikle erkek oranının kadınlara göre yüksek olduğunu gördük. Hayatını kaybedenlerin yüzde 78,7'sini 60 yaş üstü vatandaşlar oluşturuyor. Hiper tansiyon vakalarıyla ilgili daha çok 40-90 yaş aralığında görüldüğü. Burada da hayatını kaybeden vakalarımızın arttığını gösteren bir tablo. Diyabet hastalarının 40'la 85 arasında değiştiğini görüyoruz. Sokak hareketliliği beklenilen düzeye inmedi. Özellikle yaşlılarımız ve birlikte kronik hastalığı olanlar büyük risk grubunu oluşturmaktadır. Hepimizin akılda tutması gereken üç kelimeye dikkatinizi çekmek istiyorum temas, mesafe, izolasyon. Bilim Kurulu, özellikle yoğun ortamlarda maske takılmasını önerdi. Türkiye'nin analizi, şu anda İstanbul'da 1 kişi 16 kişiye bulaştırıyor" dedi.

Koca, nüfusa göre en riskli illerin İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya olduğunu belirterek, 25 ilde can kaybı olmadığını ve en fazla can kaybının İstanbul olduğunu da açıklamıştı.

Dünyada ise Covid-19 teşhisi konulan kişi sayısı 1,7 milyonu, can kaybı da 100 bini aştı. Dünyada en fazla vaka görülen ülkeler ABD, İspanya ve İtalya. En fazla can kaybı da İtalya'da.

Türkiye'de virüsle bugüne kadar hangi önlemlerin alındığını ve virüsten korunmak için neler yapılması gerektiğini derledik:

Türkiye'de virüse karşı hangi önlemler alındı?

İçişleri Bakanlığı, 10 Nisan Cuma akşamı koronavirüs salgını nedeniyle, 30 büyükşehir ve kömür işletmelerinde çalışan nüfusun yoğun olması nedeniyle riskli görülen Zonguldak'ta hafta sonu için sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Türkiye'de sokağa çıkma yasağı ilan edilen iller
Türkiye'de sokağa çıkma yasağı ilan edilen iller

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen iller şöyle:

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ile Zonguldak.

Açıklamanın ardından, İçişleri Bakanlığı tarafından sokağa çıkma yasağının gönderildiği il valiliklerine gönderilen genelgede, sokağa çıkma yasağından kimlerin muaf olacağı ve zorunlu gereksinimlerin nasıl karşılanacağı da yer aldı.

 

Hangi kurum ve işletmeler açık olacak?

Genelgede, yasak süresince açık kalacak işyeri/kurum, kuruluşlar şöyle:

  • Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamül ruhsatlı işyerleri,
  • Tüm sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin (tıbbi maske dahil) üretiminin yapıldığı işyerleri,
  • Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler,
  • Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları (huzurevi, yaşlı bakım evi, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri vb.)
  • Her bir 50 bin nüfusa bir adet olmak üzere göre valilikler/kaymakamlıklar tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonu ve veteriner klinikleri,
  • Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (Tüpraş, termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi)
  • PTT, Kargolar vb dağıtım şirketleri,
  • Hayvan barınak, çiftlik ve bakım merkezleri

Sokağa çıkma yasağından kimler istisna tutulacak?

Genelgede sokağa çıkma yasağı kapsamı dışında tutulanlar da şöyle sıralandı:

  • Bu genelgenin (2) numaralı başlığında yer alan "Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda" yönetici, görevli veya çalışanları,
  • TBMM çalışanları,
  • Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar,
  • Acil çağrı merkezler çalışanları,
  • Birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar,
  • Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar,
  • Ürün ve/veya malzemelerin naklinde lojistiğinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar,
  • Gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar,
  • Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,
  • PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları,
  • Demirçelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerinin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunan
  • Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin hasatında çalışacaklar,
  • Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ve çalışanlar,
  • Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar

Genelgede belirtilen istisnalar dışındaki tüm yurttaşların evlerinde kalmalarının esas olduğu belirtilerek, daha önceki genelgeler kapsamında, (sağlık ve cenazeler için verilenler haric) seyahat belgeleri (yola çıkanlar dışında) pazartesi gününe kadar askıya alınacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Daha önce 31 kente araç-giriş çıkışları yasaklanmıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Nisan Cuma günü söz konusu 31 ile araç-giriş çıkışlarının yasaklandığını ve bu yasağın 15 gün sonra gözden geçirileceğini açıklamıştı.

Erdoğan'ın açıkladığı önlemlerin tamamı şunlar:

  • "Şehirlerarası seyahatler bundan böyle valilik iznine bağlanmıştır.
  • Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçilecektir.
  • Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulanacaktır.
  • Piknik alanları, ormanlar, ören yerleri gibi alanlar hafta sonları kapalı olacak, hafta içi de buralarda hiçbir şekilde toplu olarak bir arada bulunulamayacaktır.
  • Askerlerimiz 14 gün karantina kuralına uygun şekilde kontrollü olarak celp ve terhis uygulamasına tabi tutulacaktır.
  • Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir.
  • Tüm illerimizde valilerimizin başkanlığında pandemi kurulu oluşturularak alınan tedbirlerin takibi yapılacak, gerektiğinde o şehre mahsus ilave tedbirler de yine burada kararlaştırılacaktır.
  • Bu tedbirlerin başta İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli gibi büyükşehirlerimiz olmak üzere 30 büyükşehrimizin tamamında titizlikle uygulanması kararı uygulamaya geçmiştir. 30'un dışındakileri şimdilik saymıyorum. Sadece 30 büyükşehri sayıyorum. Buralarda titizlikle bunun uygulanmasına geçilecektir. Dolayısıyla bu 30 büyükşehrimizin valisi bu kararlılığı uygulamada alttaki kurullarıyla birlikte gösterecektir."

Türkiye'de daha önce alınan önlemler kapsamında ilk, ortaokullar ile liseler 16 Mart haftasında tatil edildi ve okulların en erken 30 Nisan'a kadar kapalı kalmasına karar verildi.

Restoran, kafe, bar, gece kulübü gibi mekanların faaliyetleri geçici olarak durduruldu.

Ligler ertelenirken, birçok etkinlik de iptal edildi.

Halka ülke dışına seyahat etmemeleri ve ayrıca mecbur kalmadıkça evden çıkmama çağrısı yapıldı. 65 yaş üstüne de sokağa çıkma yasağı getirildi.

Ayrıca yurtdışından gelenlerden ilk etapta 14 gün kendilerini tecrit etmeleri istenirken, daha sonra virüsün tespit edildiği yerlerdem gelenler öğrenci yurtlarında karantina altına alınmaya başlandı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yeni koronavirüs tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cami ve mescitlerde cemaatle namazlara ara verildiğini açıkladı.

Münferit namaz kılmak isteyenler için camiler bazı istisnalarla açık olacak.

Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu

Virüsle mücadele kapsamında ilk olarak Sağlık Bakanlığı bünyesinde Yeni Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu.

Konunun tüm taraflarının katıldığı toplantılar yapılıyor.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki Halk Sağlığı Acilleri Operasyon Merkezi'nde 7/24 esasına göre çalışan ekipler oluşturuldu.

Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi de "Korona Danışma Hattı" kurdu ve "Alo 184" üzerinden hizmet vermeye başladı.

Önlemler kapsamında; hastalığa yönelik tanı, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber de hazırlandı.

Bu rehbere ve rehberle ilgili sunumlara, sık sorulan soruların cevaplarına, afiş ve broşürlere Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden ulaşılabiliyor.

Sağlık Bakanlığı 10 Mart gecesi yaptığı yazılı açıklamayla, tüm personelin izinlerinin ikinci bir emre kadar iptal edildiğini duyurdu.

Açıklamada, "Covid-19 salgını sebebiyle Genel Müdürlüğümüz, merkez ve taşra teşkilatında çalışan tüm personelin ikinci bir emre kadar yıllık izinleri iptal edilmiştir" denildi.

İstanbul, Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'nde maskeyle dolaşan turistler.

İstanbul, Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'nde maskeyle dolaşan turistler.

Virüse karşı bireysel olarak hangi önlemler alınabilir?

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler, koronavirüs için de geçerli.

Sağlık Bakanlığı bu konuda şunları öneriyor:

  • El temizliğine dikkat edilmeli. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalı
  • Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemeli
  • Hasta insanlarla temastan kaçınmalı (mümkünse en az 1 metre uzakta bulunulmalı)
  • Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalı
Koronavirüs