MHP'den Terörsüz Türkiye Dil Uyarısı: Sükunetle Düşünelim, Tuzağa Düşmeyelim
MHP'den yeni çözüm süreci kapsamında "yeni bir dil" çağrısı geldi. TBMM’de kurulan komisyonun başkanı Numan Kurtulmuş’a dair dikkat çeken Öcalan yorumu sosyal medyada gündem oldu.
MHP'den "Terörsüz Türkiye" Dil Uyarısı: Sükunetle Düşünelim, Tuzağa Düşmeyelim
YEREL GÜNDEM / ANKARA
Komisyon Kuruldu, İlk Toplantı Yapıldı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çatısı altında oluşturulan “Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu”, 5 Ağustos 2025 tarihinde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi. Komisyonun amacı, "Terörsüz Türkiye" hedefi doğrultusunda toplumsal bütünleşmeyi güçlendirmek, milli dayanışma ve kardeşliği pekiştirmek, demokrasi, özgürlük ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde öneriler geliştirmek olarak belirlendi.
Komisyonun usul ve esasları oy birliğiyle kabul edildi. Komisyon üyelerinin büyük çoğunluğunun hukukçu olması dikkat çekti.
MHP'den “Yeni Dil” Çağrısı
Komisyon sürecine dair açıklamada bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, dikkat çeken bir dil uyarısında bulundu. Yıldız, “Toplumun tamamını kucaklayan, temel hak ve özgürlükler alanını genişleten, vatandaşların devlete güvenlerini pekiştiren adımlar atılırken Terörsüz Türkiye yolunda yeni bir dil inşa edelim. Sükunetle düşünelim. Düşmanlık körüklemeye hevesli olanların tuzağına düşmeyelim,” ifadelerini kullandı.
Yıldız, ayrıca komisyonun yasama organına herhangi bir kanun teklifi sunmayacağını, ancak belirlenen alanlarda tavsiye niteliğinde teklifler hazırlayacağını belirtti. Ceza muhakemesi ilkelerine özel vurgu yaparak, adil yargılanma hakkı, şüpheden sanık yararlanır ilkesi, savunma hakkı, özel hayatın gizliliği gibi temel insan haklarının sürece yön vermesi gerektiğini ifade etti.
Öcalan Tutanakları Gündemde: Numan Kurtulmuş Detayı
Sosyal medyada yayılan bazı görüşme notlarında, terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan’a atfedilen ifadeler dikkat çekti. Tutanaklarda, Öcalan’ın Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’u olumlu bulduğu, “En olumlusu yine Numan Kurtulmuş” dediği aktarıldı.
Ancak heyet tarafından tutanaklara geçen bir notta, “Toplum Numan Kurtulmuş’un dilinden rahatsız oluyor” ifadesi de yer aldı. Sürece dair tartışmalar, kamuoyunda “barış dili” ve siyasi aktörlerin yaklaşımı üzerinden şekilleniyor.
MHP: “Yeni Bir Şey Keşfetmiyoruz”
Feti Yıldız, açıklamasında Ceza Muhakemesi Hukukunun evrensel ilkelerine dikkat çekerek, “Yeni bir şey keşfetmeyeceğiz” dedi. Komisyonun çalışmalarında şu ilkelere bağlı kalınacağını vurguladı:
-
Adil Yargılanma
-
Suçsuzluk Karinesi
-
Bağımsız ve Tarafsız Yargı
-
Şüpheden Sanık Yararlanır İlkesi
-
Aleniyet ve Özel Hayat Dengesi
-
Çekişmeli Yargılama ve Hukuk Devleti İlkesi
Bu ilkeler doğrultusunda öneri taslakları hazırlanacak ve Meclis gündemine getirilmeksizin ilgili mercilere sunulacak.
Siyasi İrade ve Cumhurbaşkanlığı Vurgusu
Tutanaklarda yer alan başka bir detayda, görüşmelerin Cumhurbaşkanlığı onayı ve siyasi iktidarın iradesiyle sürdürüldüğü belirtiliyor. “Cumhurbaşkanının onayı olmadan bu görüşmeler olmaz” ifadesi, süreçte yürütmenin aktif rolünü gözler önüne seriyor.
Bu açıklamalar ışığında, önümüzdeki dönemde Meclis’teki çalışmaların şekillenmesinde siyasi dilin, toplumsal duyarlılıkların ve hukuk devleti prensiplerinin ön planda tutulması bekleniyor.
Etiketler:
#MHP #NumanKurtulmuş #Öcalan #TerörsüzTürkiye #BarışSüreci #TBMM #FetiYıldız #Demokrasi













