MHP’li Feti Yıldız’dan Covid İzni Mesajı: Tamamen Rafa Kalkmış Değil

MHP’li Feti Yıldız, Covid iznine ilişkin düzenlemenin tamamen rafa kaldırılmadığını açıkladı. Yıldız, infaz sisteminde köklü değişikliklere ihtiyaç olduğunu ve hasta, yaşlı tutuklulara yönelik insani düzenlemeleri desteklediklerini belirtti.

MHP’li Feti Yıldız’dan Covid İzni Mesajı:  Tamamen Rafa Kalkmış Değil

MHP’li Feti Yıldız’dan Covid İzni Mesajı: “Tamamen Rafa Kalkmış Değil”

ŞEHİTLER ÖLMEZ / TÜRKİYE

10. Yargı Paketi görüşmelerinde dikkat çeken çıkış

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu’nda 10. Yargı Paketi kapsamındaki infaz düzenlemeleri görüşülmeye devam ederken, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adalet Komisyonu üyesi Feti Yıldız’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. “Covid izni” olarak bilinen, pandemiden önce cezası kesinleşmemiş hükümlülere erken tahliye imkânı sağlayan düzenlemenin paketten çıkarılmasına yönelik eleştirilere yanıt veren Yıldız, "Bu konu tamamen çıkarılmış değil. Derin analizlere ihtiyaç vardı. Eylül-Ekim’de yeniden gündeme gelebilir" dedi.

“Covid izni kamuoyunun öncelikli beklentilerinden biri”

Feti Yıldız’ın açıklamaları, özellikle hasta mahkûmlar ve kısa süreli cezaları olan hükümlüler açısından kamuoyunda büyük beklenti yaratan Covid Yasası’nın geri dönüş ihtimalini yeniden gündeme taşıdı. Yıldız, birçok milletvekilinin ve kamuoyunun bu konuyu yakından takip ettiğini belirterek, henüz kesin bir ret kararının alınmadığını vurguladı. Bu ifadelere göre, Meclis takvimi ve siyasi atmosfer uygun olduğunda Covid izni benzeri bir düzenlemenin yeniden değerlendirilmesi olasılığı masada kalmaya devam ediyor.

“Ceza infaz sistemi sadeleştirilmeli”

MHP’li Yıldız konuşmasında, mevcut infaz düzenlemelerinin karmaşık hale geldiğine de değinerek, ceza hukuku alanında sade, öngörülebilir ve anlaşılır bir sistemin gerekliliğine dikkat çekti. Yıldız, “İnfaz sisteminde farklı şehirlerde aynı suçlara farklı uygulamalar yapılıyor. Genç hakim ve savcılar arasında yorum farklılıkları infaz sürelerinde ciddi sapmalara neden oluyor” dedi.

Yıldız’ın bu değerlendirmesi, yalnızca mevcut düzenlemeye değil, infaz hukukunun genel işleyişine yönelik daha köklü bir reform çağrısı olarak yorumlandı.

Hasta ve yaşlı mahkûmlar için insani adımlar çağrısı

Feti Yıldız’ın altını çizdiği bir diğer konu ise hasta ve yaşlı mahkûmlar oldu. “Bu kişilerin kimliği, siyasi düşüncesi ya da geçmişi değil, sağlık durumu esas alınmalı” diyen Yıldız, tam teşekküllü hastanelerden alınan tıbbi raporların dikkate alınarak ceza infaz sisteminde insani kriterlerin devreye sokulması gerektiğini belirtti.

Ayrıca, 70 yaş üstü hükümlüler için infaz indiriminin dört yıla, 75 yaş üstü için beş yıla çıkarılmasını ve doğum yapan kadınların infaz sürelerine yönelik genişletici düzenlemeleri desteklediklerini söyledi.

“Covid izninde eşitlik talebi” Meclis’e taşındı

Covid izninden faydalananlar ile faydalanamayanlar arasında yaşanan eşitsizlik, Adalet Komisyonu’nda diğer siyasi partilerin de gündemindeydi. DEM Parti başta olmak üzere, muhalefet cephesinden gelen “Covid Yasası ayrımcılığı artırdı” yönündeki eleştiriler, paketin kapsayıcılığı konusunda tartışmaları derinleştirdi.

Feti Yıldız’ın, bu eleştirileri yanıtsız bırakmaması ve “Covid konusu tamamen çıkarılmış değil” açıklaması, hem iktidar bloğu içinde görüş ayrılıklarının sinyali hem de yeniden düzenleme hazırlığı olarak algılandı.

Denetimli serbestlik, tekerrür ve cezasızlık tartışmaları

Komisyonda görüşülen 10. Yargı Paketi’nin dikkat çeken bir diğer yönü ise denetimli serbestlik uygulamasında bazı suçlar için getirilen "beş gün cezaevi kalma zorunluluğu" oldu. Yıldız, bu düzenlemeyle “cezasızlık algısının” azaltılmak istendiğini kabul etmekle birlikte, bu adımın etkili olup olmayacağı konusunda şüphelerini de dile getirdi.

Öte yandan tekerrür sistemi hakkında yaptığı eleştiride, özellikle küçük suçlardan ikinci kez ceza alan kişilerin ağır infaz rejimlerine tabi tutulmasının “adalet duygusunu zedelediğini” söyledi.

“Yasalar açık ve sade olmalı” çağrısı

Genç hakim ve savcıların kararlarında görülen tutarsızlıkları da örnekleyen Yıldız, yasa dilinin herkesin anlayabileceği sadelikte olması gerektiğine dikkat çekti. “Müddetnamelerde yıllar süren farklar çıkıyor. Bu, hem sistem hem de bireyler için büyük bir soruna dönüşüyor” ifadelerini kullandı.

Siyasi kulislerde beklenti yükseldi

MHP’li Feti Yıldız’ın konuşması sonrası siyasi kulislerde “Covid izni Meclis’e geri mi dönüyor?” sorusu yeniden konuşulmaya başlandı. Eylül-Ekim aylarında yapılacak etki analizlerine göre, bu düzenlemenin yeniden pakete eklenmesi ya da ayrı bir yasal düzenleme halinde Meclis’e sunulması ihtimali gündeme gelebilir.

Bu açıklama, hem hükümlü yakınlarını hem de hukuk camiasını yakından ilgilendiren bir gelişme olarak takip edilmeye devam ediyor.

www.sehitlerolmez.com