Resulayn ve Tel Abyad'da hedefler havadan ve karadan vuruluyor

Türkiye, Suriye'nin kuzeyine yönelik Barış Pınarı Harekatı'nı başlattı.

Resulayn ve Tel Abyad'da hedefler havadan ve karadan vuruluyor

Barış Pınarı Harekâtı başladı: Suriye'nin kuzeyindeki Resulayn ve Tel Abyad'da hedefler havadan ve karadan vuruluyor

Türkiye, Suriye'nin kuzeyine yönelik Barış Pınarı Harekatı'nı başlattı.

 

Harekatla ilgili Twitter'dan bir paylaşımda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır" dedi.

Sınır bölgesinden yayın yapan CNN Türk kanalı, Türk savaş uçaklarının Ceylanpınar'ın karşısında bulunan Resulayn'ı (Serekaniye) bombalamasını canlı olarak yayınladı. Anadolu Ajansı, Tel Abyad'ın da obüslerle vurulduğunu aktardı.

AA ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG), savaş uçaklarının sınırdan 30 kilometre içerdeki hedefleri vurduğunu duyurdu.

Reuters ve AFP ajansları, SDG'nin "bombardımanda yaşamını yitiren siviller var" açıklamasını aktardı.

Milli Savunma Bakanlığı ise "Siviller, tarihi, kültürel, dini yapılar, altyapı tesisleri, müttefik ülke unsurlarının zarar görmemesi için dikkat ve hassasiyet gösterilmekte" dedi.

Erdoğan, "Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir" dedi ve ekledi:

"Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız."

@RTErdogan tarafından yapılan Twitter paylaşımı: Barış Pınarı Harekatı ile, Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız.Fotoğrafın Telif Hakkı @RTErdogan@RTERDOGAN

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Şanlıurfa'nın Akçakale, Ceylanpınar, Suruç ilçelerinde bulunan tüm okullarda, Birecik'te ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda eğitime iki gün ara verildi. Ajans, harekatın başlamasının ardından Ceylanpınar'a iki havan mermisi düştüğünü, yaralanan olmadığını aktardı.

Şanlıurfa Valiliği, Türkiye - Suriye sınırında özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini duyurdu.

Reuters, Amerikan ve Kürt kaynaklarına dayandırdığı haberinde Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Türkiye'nin saldırıları dolayısıyla IŞİD ile mücadeleyi durdurduğunu öne sürdü.

Operasyona TSK ile birlikte katılan Suriye Milli Ordusu ise "YPG savaş dışında bir seçenek bırakmadı. Onları demir yumrukla vuracağız. Cehennemlerinin ateşini onlara tattıracağız" ifadelerini kullandı.

CHP, MHP ve İYİ Parti'den destek

Operasyonun başlamasının ardından Twitter'dan bir açıklama yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "#BarışPınarıHarekatı başladı. Türkiye'nin hedefi terör koridorunu yok etmek, barış koridorunu tesis etmek. Cenab-ı Hak Mehmetçiğimizin yâr ve yardımcısı olsun" dedi.

Cumhurbaşkanlığı ise yaptığı açıklamada Erdoğan'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu telefonla arayarak operasyon hakkında bilgi verdiğini söyledi.

CHP lideri Kılıçaroğlu, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Dualarımız, kahraman askerlerimizin burnu dahi kanamadan #BarışPınarıHarekatı'nın bir an önce başarılı bir şekilde tamamlanması için… Allah evlatlarımızı korusun, Allah evlatlarımızı muzaffer eylesin" ifadelerini kullandı. MHP ve İYİ Parti'den de harekatı destekleyen açıklamalar geldi.

Resulayn'dan gelen fotoğraflarda bölgede dumanların yükseldiği görülüyor

Dünyadan tepkiler

Milli Savunma Bakanlığı ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile NATO ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterlikleri'nin saat 14.00'ten itibaren Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin bilgilendirildiğini açıkladı.

Reuters, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Perşembe günü toplanacağını aktardı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Türkiye'yin Suriye'deki Barış Pınarı harekatı konusunda, Ankara'ya itidal ve harekatı durdurma çağrısı yaptı.

AB Parlamentosu'nda konuşan Juncker "Türkiye'nin Suriye sınırında anlamamız gereken güvenlik kaygıları var. Ancak Türkiye ve diğer aktörlere itidal çağrısında bulunuyor. Plan, sözde bir güvenli bölge oluşturulmasını da içeriyorsa, AB'den hiçbir şekilde maliyetini üstlenmesini beklemeyin." dedi.

Rus devletine bağlı haber ajansı RIA Novosti, parlamentonun üst kademesinin dışişleri komitesinin ilk başkan yardımcısı olan Vladimir Dzhabarov'un açıklamalarına yer verdi. Haber ajansına göre Dzhabarov, Rusya'nın Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya dahil olmayacağını söyledi. Dzhabarov, Rusya'nın Suriye'de başka nedenlerle bulunduğunu aktardı.

Reuters'ın haberine göre Fransa AB Bakanı Amelie de Montchalin, Fransa ve İngiltere'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırmayı düşündüğünü söyledi.

Montchalin "Fransa, Almanya ve İngiltere, Türkiye'yi çok güçlü bir şekilde kınadığı net olan bir orta açıklama hazırlıyor" ifadelerini kullandı.

ABD'li Senatör Graham: Kürt müttefiklerimiz için dua edin

ABD Senatosu'ndaki etkili Cumhuriyetçilerden Lindsey Graham, "Türkiye'nin kuzey Suriye'ye girmesi bir felaket. Trump yönetiminin utanmadan terk ettiği Kürt müttefiklerimiz için dua edin. Bu hamle IŞİD'in tekrar ortaya çıkmasını kesinleştirdi" dedi ve ekledi:

"Kongre'de Erdoğan'ın ağır bir bedel ödemesi için girişimlere liderlik edeceğiz. İşlemiş olan güvenli bölge konseptine geri dönmek için hâlâ zaman varken Başkan Trump'ı bu yoldan dönmeye davet ediyorum."

Reuters, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin "Türkiye'nin Suriye'deki operasyonu bölgeyi istikrarsızlaştırma ve sivillere zarar verme riski taşıyor" sözlerini aktardı.

Almanya: Yeni bir felaket ve sığınmacı dalgasına yol açabilir

Ajansa göre Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Türkiye'nin adımlarının bölgeyi daha istikrarsız hale getirme ve IŞİD'in tekrar ortaya çıkmasına yol açma riski taşıdığını söyledi ve ekledi:

"Türkiye'nin harekatı yeni bir insani felakete ve sığınmacı akımına yol açabilir. Türkiye'yi bu operasyonu sonlandırmaya ve güvenlik çıkarlarını barışçıl yollarla sağlamaya davet ediyoruz."

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, konuyu NATO gündemine taşıma sözü verdi. Hollandalı bakan, "Hollanda Türkiye'yi kınıyor. Türkiye bu yoldan dönmeli" dedi ve Türk mevkidaşından harekata ilişkin açıklama istediğini söyledi.

Reuters, Hollanda Dışişleri Bakanı'nın Türkiye Büyükelçisi'ni görüşmeye çağırdığını yazdı.

NATO: Türkiye'nin orantılı bir operasyon yapmasını umuyoruz

Reuters'ın haberine göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin orantılı ve kısıtlı bir operasyon yapmasını umduğunu söyledi.

"Müttefikimiz Türkiye bir krizin cephesinde yer alıyor ve meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terörist saldırılara maruz kaldı ve milyonlarca Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor" diyen Stoltenberg bölgeyi istikrarsızlaştırma ve gerilimi artırmadan kaçınmak gerektiğini söyledi.

Stoltenberg Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti.

Mısır: Kabul edilemez bir saldırı

Reuters, Mısır'ın Arap Birliği'ni toplantıya çağırdığını aktardı. Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Türkiye'nin Suriye'deki saldırganlığını en sert şekilde kınıyoruz. Bu, kardeş bir Arap devletinin ulusal egemenliğine yapılmış küstahça ve kabul edilemez bir saldırıdır" ifadeleri yer aldı.

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, "Hem Türk güçleri hem de Kürt güçleri bugüne kadar Suriye'de hedef gözetmeksizin saldırılar düzenledi ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı" dedi ve ekledi:

"Bunun tekrarlamasına izin verilmemeli."

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ise "Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonundan derin endişe duyuyoruz" dedi.

Twitter'dan açıklama yapan Kofod, "Bence bu pişman olunacak yanlış bir karar. Bunun hem siviller hem de IŞİD'e karşı mücadeleye ciddi etkisi oluyor. Türkiye itidalli davranmalı. Danimarka müttefikleriyle konuyla ilgili sürekli iletişim halinde."

Savaş uçağı
Savaş uçakları sınırın Türkiye tarafından da görülüyor

YPG'nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri, harekat öncesinde ABD ve IŞİD karşıtı uluslararası koalisyondan ülkenin kuzeyinde uçuşa yasak bölge ilan etmelerini talep etmişti.

SDG'nin etkin olduğu bölge yönetimi, sivilleri sınır bölgesine çağırmıştı. Yönetimin yaptığı çağrıda, "Kuzey ve doğu Suriye'de üç günlük genel seferberlik ilan ediyor, görevlerini yerine getirmek üzere halkı Türkiye sınırına doğru harekete geçmeye çağırıyoruz" denilmişti.

Barış Pınarı Harekatı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın hafta sonu gerçekleştirdiği telefon görüşmesinden sonra gündeme gelmişti.

Telefon görüşmesinin ardından ABD ordusu, operasyonun gerçekleşeceği sınır bölgesindeki askerleri sınırdan geriye çekmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir Suriye'de güvenli bir bölge oluşturmak ve Suriyeli sığınmacıların bölgeye geri dönmesi için olanak sağlamak istediğini söylüyordu.

Erdoğan, konuyu geçen ay BM Genel Kurulu'nda da gündeme getirmiş, güvenli bölge kurulması halinde 3 milyona kadar Suriyelinin ülkesine dönebileceğini belirtmişti.

Suriye haritası

Trump uyarmıştı

Bu hafta ABD askerlerinin sınır bölgesinden çekilmesinin ardından ABD Başkanı Trump, "Çizilen çerçeveyi aştığını düşünürsem, Türkiye'nin ekonomisini yerle bir ederim. Daha önce yaptım!" demişti.

Trump ayrıca Türkiye'nin bölgedeki kamplarda tutulan IŞİD savaşçılarından da sorumlu olacağını söylemişti.

ABD Başkanı, Suriye'de ABD askerinin çekildiği bölgenin "çok küçük bir bölge" olduğunu ve sadece 50 askerin çekileceğini açıklamıştı:

"Bu küçük birimin, 50 kişinin zarar görmesini, ölmesini, insanlarımıza kötü bir şey olmasını istemiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bizim insanlarımıza zarar vermemesini söyledim, eğer bizim halkımızdan birine zarar gelirse, başı büyük derde girer."

 

BBC TÜRKÇE