Rus Saldırıları Sürerken Mariupol’dan Tahliyeler

Mariupol kentindeki çelik fabrikasından siviller tahliye ediliyor.

Rus Saldırıları Sürerken Mariupol’dan Tahliyeler

Rus Saldırıları Sürerken Mariupol’dan Tahliyeler

Rusya, Ukrayna’nın doğusu ve güneyinde saldırılara devam ederken, Mariupol kentindeki çelik fabrikasından siviller tahliye ediliyor.

Ukrayna’nın güneydoğusundaki Mariupol kentindeki çelik fabrikasından tahliye Cumartesi'nin ardından Pazar günü de devam ediyor.

Birleşmiş Milletler insani yardım sözcüsü Saviano Abeu Associated Press’e yaptığı açıklamada Azovstal çelik fabrikasından tahliyelerin Uluslararası Kızılhaç Komitesi’yle ve Ukrayna’yla Rus yetkililerin koordinasyonunda yürütüldüğünü belirtti.

Bazı kadın ve çocuklar Ukraynalılar’ın kentteki son savunma yeri olan çelik fabrikasından tahliye edilmiş durumda.

us Savunma Bakanlığı, Pazar günü 80 sivilin çelik fabrikasından tahliye edildiğini belirtti. Bakanlık Ukrayna kontrolündeki bölgelere gitmek isteyenler Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne teslim edildiği kaydedildi.

Rus RIA Novosti haber ajansı da Cumartesi günü 19 yetişkin ve 6 çocuğun fabrikadan çıkarıldığını belirtmiş ama ayrıntı vermemişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski çelik fabrikasından tahliye edilen ilk 100 kişilik grubun Pazartesi günü Zaporizhzhia kentine ulaşacağını belirtti.

Zelenski, Ukrayna ekibinin fabrikadaki diğer sivillerin tahliyesi için Birleşmiş Miletler’le çalıştığını da kaydetti.

Mariupol’da binlerce sivil su-gıda, ilaç sıkıntısı yaşıyor.

Birleşmiş Milletler Sovyet döneminden kalma çelik fabrikasında bulunduğu tahmin edilen 1000 siville 2 bin Ukrayna askerinin tahliyesi için çaba harcıyor.

Rus Savunma Bakanlığı ayrıca iki grup sivilin Azovstal çelik fabrikası çevresindeki yaşam alanını terk ettiğini kaydetti.

Birlemiş Milletler, Moskova ve Kiev’deki yetkililerle Mariupol’dan tahliyeler konusunda müzakerelerin devam ettiğini, bununla birlikte operasyonun karışıklığı ve değişkenliği nedeniyle ayrıntılar paylaşamayacağını belirtiyor.

Rus saldırıları devam ediyor

Bu arada Rusya, Ukrayna’nın güneyinde Karadeniz’e kıyısı olan Odesa kenti yakınlarında Amerikan ve Batılı ülkelerden gelen silahların bulunduğu bir depoyu vurduğunu iddia etti.

Savunma Bakanlığı deponun Onyx füzeleriyle vurulduğunu kaydetti.

Rusya’nın bu açıklaması Ukrayna’nın Moskova’yı Odesa havaalanında yeni yapılmış pisti vurmakla suçlamasının ardından geldi.

Rusya ayrıca Harkiv bölgesinde iki Ukrayna savaş uçağının düşürüldüğünü de iddia etti.

Harkiv bölge valisi Oleh Synehubov, Harkiv kentinin kuzey ve doğusunda yaşayanlara yoğun Rus topçu ateşine karşı barınaklarda kalmaları çağrısı yaptı.

VOA