Rusya Ukrayna’da Enerji Altyapısını Hedef Alıyor

'İşkence Odası'

Rusya Ukrayna’da Enerji Altyapısını Hedef Alıyor

Rusya Ukrayna’da Enerji Altyapısını Hedef Alıyor

Rus kuvvetleri, Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine top mermisi ve füze saldırılarını sürdürdü. Saldırıların birçoğu enerji altyapılarını hedef aldı. Ülkenin doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerinde şiddetli çatışmalar yaşandı.

Başkent Kiev'de kışın ilk kar yağışı görülürken, yetkililer, Rusya'nın bu hafta başlarında Ukrayna'da dokuz aydır devam eden savaşta sivil altyapıya yönelik en ağır bombardımanı gerçekleştirmesinin ardından ülke çapında tekrar elektrik sağlamak için çalıştıklarını söylediler.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski dün akşam, savaş öncesi nüfusu yaklaşık 44 milyon olan ülkede yaklaşık 10 milyon kişinin elektriksiz kaldığını açıkladı. Zelenski, bazı bölgelerdeki yetkililerin zorunlu acil durum kesintileri emri verdiğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı da bugün yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin dün "füze üretim tesisleri" de dahil olmak üzere savunma ve sanayi tesislerini vurmak için uzun menzilli silahlar kullandığını belirtti.

Ukrayna ordusu, son 24 saat içinde iki Rus seyir füzesi, beş havadan fırlatılan füze ve beş İran yapımı Shahed-136 insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı.

Reuters, bu haberleri doğrulayamadı.

Birleşmiş Milletler, elektrik ve su kesintileri nedeniyle bu kış Ukrayna'da bir insani felaket olacağı konusunda uyardı. Avrupa Komisyonu'nun üç başkan yardımcısından biri olan Valdis Dombrovskis, önümüzdeki aylarda Ukrayna'ya verilecek acil AB mali desteğini görüşmek üzere bugün Kiev'de.

Öte yandan Papa Francis, Vatikan'ın çatışmayı sona erdirmek için mümkün olan her şeyi yapmaya hazır olduğunu yineledi.

İtalyan La Stampa gazetesine "Hepimiz barış yanlısı olmalıyız" diyen Papa Francis, "Yalnızca yeniden silahlanmaya hizmet edebilecek bir ateşkes değil, barış istiyoruz. Diyaloğun meyvesi olan gerçek barış" diye konuştu.

'İşkence Odası'

Bu arada Ukrayna İçişleri Bakanı’nın, geçen hafta bir karşı saldırıyla Ukrayna tarafından yeniden ele geçirilen Herson’da inceleme yapan yetkililerin, Rus güçlerinin bölgeden ayrılmasının ardından üzerinde işkence izleri taşıyan 63 ceset ortaya çıkardıklarını söylediği aktarıldı.

Ukrayna parlamentosunun insan hakları komiseri Dimitro Lubinets da, Herson bölgesinde Rus güçleri tarafından kullanılan bir işkence odası olduğunu söylediği bir video yayınladı.

Reuters, videoda Lubinets ve diğerleri tarafından öne sürülen ve itirafları güvence altına almak için elektrik şoku verilmesini de içeren iddiaları doğrulayamadı. Rusya, askerlerinin kasıtlı olarak sivillere saldırdığını veya zulmettiğini reddediyor.

Daha önce Rus birlikleri tarafından işgal edilen diğer bölgelerde, bazılarında işkence belirtileri gösteren sivil cesetlerin bulunduğu toplu mezar yerleri ortaya çıkarıldı.

Bir görgü tanığına göre bu sabah Herson kentinin merkezinde patlamalar duyuldu ve binaların üzerinden siyah dumanların yükseldiği görüldü. Polis kent merkezine erişimi engelledi ancak yaşanan kargaşanın, yüzlerce kişiyi insani yardım almak için sıraya girmekten alıkoymadığı görüldü.

Dün, bölge sakinleri kent meydanında aylarca süren Rus işgalinden kurtuluşlarını kutlarken, insani yardım kuyrukları ve vatanseverlik gösterileri kargaşaya sahne olmuştu. Ancak kentte aynı zamanda derin bir belirsizlik havası hakimdi.

48 yaşındaki işsiz inşaat işçisi Ihor, "İyiyiz ama ne bekleyeceğimizi bilmiyoruz. Henüz hiçbir şey bitmedi. Nehrin doğu kıyısında, Rus kuvvetleri toplanıyor. Bu tarafta da toplanıyorlar. Ortadayız" dedi.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı yetkililerinden Kirilo Timoşenko, Rus güçlerinin geçen hafta çekilmeden önce Herson bölgesini "yağmaladığını" söyledi.

Telegram mesajlaşma uygulamasından, "Herson bölgesine yapılan ziyaretin ardından şu netleşti ki oradaki insanlarımızın çok fazla yardıma ihtiyacı var. Ruslar yalnızca öldürüp mayın döşemekle kalmadı, aynı zamanda tüm şehirleri ve köyleri de soydular. Geride neredeyse hiçbir şey yok" dedi.

Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki mevzilerini güçlendirmek için bazı birliklerini Herson'dan kaydırdı. Ukrayna ordusu, Rus kuvvetlerinin Bakhmut ve Donetsk yakınlarındaki Soledar’ın da olduğu bazı kasabalara topçu ateşi açtığını açıkladı.

Rus saldırılarında, Ukrayna'nın Eylül ayında yeniden ele geçirdiği kuzeydoğudaki Harkiv bölgesinde bulunan Balakliya ve Kakhovka baraj gölünün karşı yakasındaki Nikopol kenti de vuruldu.

Ukrayna’daki çatışmalar, Rusya'nın ABD ve diğer Batılı müttefiklerle olan ilişkilerini derin bir krize sürükledi.

Ankara'da bu hafta gerçekleşen ve Ukrayna'nın işgalinden bu yana ABD-Rusya arasında bilinen ilk üst düzey, yüz yüze temasta, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, herhangi bir nükleer silah kullanımının Moskova için sonuçları konusunda uyardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rusya lideri Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ankara müzakerelerinin sahada "kontrolsuz" tırmanışın önlenmesine yardımcı olduğunu söyledi. Erdoğan, savaşı sona erdirmek için bir kez daha diplomatik çaba çağrısında bulundu.

Rusya dışişleri bakan yardımcısı Sergey Ryabkov, Moskova'nın ABD ile nükleer savaş riskini azaltmak için kullanılan bir terim olan "stratejik istikrar" konusunda daha fazla üst düzey görüşme olasılığını dışlamadığını söyledi.

Ancak Ryabkov, Ukrayna konusunda Washington ile konuşulacak bir konu olmadığını da söyledi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Putin ile ABD Başkanı Joe Biden arasında herhangi bir zirvenin "şu anda söz konusu olmadığını" söyledi.

Ayrıca Interfax haber ajansının aktardığına göre Ryabkov, bugün Rusya'nın ABD ile "Ölüm Taciri" olarak bilinen hüküm giymiş Rus silah kaçakçısı Viktor Bout'u da kapsayacak şekilde ABD ile bir esir takası yapabileceğini umduğunu söyledi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da yaşanan en kanlı savaş sürerken, Rusya ve ABD, aralarında basketbol yıldızı Brittney Griner'ın da bulunduğu tutuklu Amerikalılar’ın Bout’un iadesi karşılığında ABD'ye dönmesini sağlayacak bir esir takasının yollarını arıyor.

DW