Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya savaş başlangıcından beri ilk kez kayıp sayısı açıkladı

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

20:39

BM Genel Kurulu, Rusya'ya yönelik kınama karar tasarısını kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 35 çekimser ve 5 "hayır" oyuna karşı 141 oyla kabul etti.

Ukrayna üzerine BM Genel Kurulu’nda 3 gündür devam eden olağanüstü toplantılarda yapılan konuşmalardan sonra oylamaya geçildi.

Türkiye’nin de ortak sunucuları arasında yer aldığı karar tasarısı oylamada 5'e karşı 141 oyla kabul edildi. Oylamada 35 ülke ise çekimser kaldı.

Rusya, Belarus, Suriye, Kuzey Kore ve Eritre tasarıya hayır oyu verirken, Çin ve Hindistan dahil 35 ülke çekimser oy kullandı.

Karar tasarısının ortak sunucuları arasında yer alan Türkiye, metinde emeği geçen çekirdek grup ülkelerinden biri oldu.

Karar, Rusya'nın Ukrayna'dan derhal çekilmesini talep ediyor

Kabul edilen kararda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları güçlü şekilde kınanırken, Moskova'dan "tüm askeri güçlerin Ukrayna topraklarından derhal, eksiksiz ve koşulsuz olarak geri çekilmesi" talep ediliyor.

20:12

Rusya savaş başlangıcından beri ilk kez kayıp sayısı açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı,Ukrayna işgaline başladıkları 24 Şubat'tan bu yana ilk kez kayıp verilerini açıkladı. Bakanlık, Ukrayna'da 498 Rus askerinin hayatını kaybettiğini, 1597 askerin de yaralandığını duyurdu. 
Açıklamada, Ukrayna'da bin 533 hedefin vurulduğu, bunların için de 54 komuta merkezi, 39 S-300, Buk M-1 ve Osa hava savunma sistemi ve 52 radar istasyonu olduğu kaydedildi. 
Bunlara ek olarak Ukrayna'ya ait yerdeki 47 uçak ile birlikte aktif haldeki 13 uçağın vurulduğu belirtildi. Rusya, 484 Ukrayna tankı ve diğer zırhlı araçları ile 47 insansız hava aracının da etkisi hale getirildiğini duyurdu.   
Ukrayna tarafı Rus kayıp sayısını yaklaşık 6 bin olarak açıklamış, esir alınan askerler için de Rus annelere çağrı yaparak Kiev'e çağırmıştı. 
20:48

Ukrayna ve Rusya perşembe günü ikinci kez bir araya geliyor

 Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart'ta sabah Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi.

Rusya heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, gazetecilere, Belarus’un Ukrayna ve Polonya’ya sınır şehri olan Brest’in Belovejsk Ormanı bölgesinde açıklama yaptı.

Ukrayna heyeti ile anlaştıkları üzere müzakerelerin yapıldığı yere ulaştıklarını belirten Medinskiy, bir önceki turda müzakerelerde bulunduklarını ve bir an önce ateşkesin sağlanmasıyla ilgili Rusya’nın önerilerini sunduklarını hatırlattı.

19:16

Rusya ülke dışında kalan turistlerin getirilmesi için harekete geçti

Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından Moskova'ya uygulanan hava sahası kapatma yaptırımı nedeniyle çok sayıda Rus turist ülke dışında kaldı. 
Rusya Dışişleri ve Ulaştırma bakanlıklarının turistlerin ülkeye dönebilmesi için ilgili yönetimlerle temas halinde olduğu açıklandı. Duyuruda, Bulgaristan, Fransa, Kıbrıs, İsviçre, Almanya ve Hollanda yönetimleri ile temasta olunduğu belirtildi. 
Rus turistlerin ülkeye dönebilmesi için 7 Mart'ta Portekiz'den, 4 Mart'ta ise Bulgaristan'dan seferler yapılacağı kaydedilirken, üçüncü ülkeler üzerinden Rus topraklarına dönüş tavsiyesi verildi. 
18:42

AB, yedi Rus bankasını SWIFT sisteminden çıkardı

Avrupa Birliği yedi Rus bankasını SWIFT sisteminden çıkardığını açıkladı. Enerji ödemeleri ise şimdilik yaptırım paketi dışında tutuldu.

AB yeni yaptırım paketi kapsamında hedef alınan bankaların Rus devletiyle ve savaş girişimiyle bağlantılı olduğu ifade edildi, ancak tümden bir yasaklamaya gidilmediğinin altı çizildi.

AB’nin yeni yaptırım paketi kapsamında uluslararası bankacılık ödemelerinde kullanılan mesajlaşma sistemi SWIFT’ten çıkarılan bankalar arasında Rusya’nın ikinci büyük bankası VTB de bulunuyor. Yedi bankaya SWIFT’ten çıkması için 10 günlük süre tanınacak.

Ancak listede AB’nin Rusya’dan satın aldığı doğal gaz ve petrol ödemelerinin ana kanalı olan Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın yer almaması dikkat çekti.

17:34

Ukrayna'dan Rus annelere esir asker çağrısı: Kiev'e gelin çocuklarınızı alın

AP
Rusya'nın Ukrayna işgalinde bir hafta dolarken iki taraf arasında çatışmalar sürüyor. Yedi günde beş binden fazla Rus askerinin etkisiz hale getirildiğini açıklayan Ukrayna yönetimi, esir askerler için de Rus annelere çağrı yaptı.
Ukraynalı yöneticiler, esir düşen Rus askerlerinin başkent Kiev'e gelecek annelere teslim edileceğini duyurdu. Açıklamada Rus annelerin atması gereken adımlar da sıralandı. Buna göre Rus annelerin Savunma Bakanlığı'ndan veya verilen numaralardan çocuklarının akıbetlerini öğrenmesi gerekiyor.
Çocuklarının sağ olduğunu öğrenen annelerin Polonya üzerinden başkent Kiev'e gelmeleri halinde çocuklarının kendilerine teslim edileceği kaydedildi. 
Duyurunun sonunda şu ifadeler yer aldı, "Biz Ukraynalılar faşist Putin gibi değiliz, anneler ve esir çocuklarıyla savaşmayız. Kiev'de sizi bekliyoruz"
16:36

Ukrayna: 2 binden fazla sivil öldü

 Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rusya'nın 7 gündür süren saldırılarında 2 binden fazla Ukraynalı sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Servisten yapılan açıklamada, Rus güçlerinin son bir haftada Ukrayna'ya ait yüzlerce ulaşım altyapı tesisini, konutu, hastane ve anaokulu tahrip ettiği bildirildi.

Açıklamada, Rus ordusunun gerçekleştirdiği saldırılarda 2 binden fazla Ukraynalı sivilin yaşamını yitirdiği, bu rakama hayatını kaybeden Ukraynalı askerlerin dahil olmadığı belirtildi.

Acil Durumlar Servisi ekiplerinin Rus saldırıları nedeniyle meydana gelen 400'den fazla yangını söndürdüğü kaydedilen açıklamada, 10 itfaiyecinin görevlerini yerine getirirken hayatlarını kaybettiği ifade edildi.

15:12

Hollanda, Ukrayna'yı askeri malzemelerle desteklemeye devam edecek

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, sosyal medya hesabından, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin paylaşımda bulundu:

"Giderek daha fazla Ukraynalı sivil ve sivil hedefler vuruluyor. Olası savaş suçları hakkında mümkün olduğunca çok kanıt toplanması büyük önem taşıyor. Hollanda, Ukrayna'yı askeri malzemelerle desteklemeye devam edecek."

16:23

Ukrayna-Rusya müzakerelerinin 2. turu bu akşam yapılacak

Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başdanışmanı Arestoviç: "Rusya ile müzakerelerin 2. turu bu akşam aynı heyetlerin katılımıyla yapılacak" dedi. 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Rusya ile Ukrayna heyetlerinin bugün Belarus'ta müzakerelerin yapılacağına yönelik iddialara ve ülkesine yönelik kapsamlı ekonomik yaptırımlara ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Müzakerelere ilişkin bazı çelişkili açıklamalar yapıldığına dikkati çeken Peskov, "Heyetimiz orada olacak ve akşam saatlerinde müzakerelere başlamak için hazır bulunacak." dedi.

Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerin ilk turu Belarus'un Ukrayna ile sınırında bulunan Gomel bölgesinde yapılmıştı.

Vladimir Putin'in Danışmanı Vladimir Medinskiy başkanlığındaki Rus heyeti ile iktidardaki Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia ve Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov başkanlığındaki Ukrayna heyeti arasında yaklaşık 5 saat süren müzakerelerden bir sonuç elde edilmemişti.

13:23

"Ukrayna, Türkiye'den daha fazla insansız hava aracı alacak"

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ülkesinin yurt dışından askeri teçhizat yardımları almaya devam ettiğini söyledi. 
Reuters'in haberine göre Reznikov, Stinger ve Javelin füzelerinin yanı sıra Türk insansız hava aracı sevkiyatı almaya hazır olduğunu kaydetti. 
Aralarında ABD, İngiltere, Almanya, İspanya ve İsveç'in de bulunduğu çok sayıda ülke Rus işgaline karşı Ukrayna'ya askeri teçhizat göndereceklerini duyurmuştu. 
EURO NEWS