Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya, Ukrayna'nın iki şehrinde sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes ilan etti

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

11:04

Rusya, Ukrayna'nın iki şehrinde sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes ilan etti

Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması için insani koridorların açıldığı belirtildi.

Söz konusu koridorların Ukrayna tarafı ile anlaşma ile açıldığına işaret edilen açıklamada, “Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulanacaktır.” ifadesine yer verildi.

Ukrayna'da Rus ordusu tarafından kuşatılan Mariupol şehrinin Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, dün yaptığı açıklamada, kent halkının 5 gündür bombardıman altında olduğunu, tahliye için güvenlik koridoru oluşturulması gerektiğini söylemişti.

Biden: "Rus saldırıları sadece Ukrayna'ya değil, Avrupa'nın güvenliğine de karşıdır"

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına ilişkin "Bu saldırı, sadece Ukrayna'ya değil Avrupa'nın güvenliğine, küresel barış ve istikrara karşıdır. " değerlendirmesinde bulundu.

Biden, Beyaz Saray'da bir araya geldiği Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile ikili görüşmesi öncesi gazetecilere Oval Ofis'te açıklamalarda bulundu.

Finlandiya ile ilişkilerinin Rusya-Ukrayna savaşı ve Rusya'ya ortak tepki oluşturulması bağlamında daha da önemli hale getirdiğini belirten Biden, "Bu saldırı, sadece Ukrayna'ya değil Avrupa'nın güvenliğine, küresel barış ve istikrara karşıdır. Bu konuda Niinisto ile hemfikiriz." ifadesini kullandı.

Biden, Finlandiya'nın ABD'nin önemli bir müttefiki olduğunun altını çizerek, Ukrayna'ya savunma ve insani yardım sözlerini de tutacaklarını kaydetti.

04.03.2022 23:16

Rusya’da Facebook'un ardından Twitter’a da erişim yasağı getirildi

Rusya’da, Facebook'un ardından sosyal medya sitesi Twitter’a da erişim sınırlandırıldı.

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumundan (Roskomnadzor) yapılan açıklamada, Rusya Başsavcılığının 24 Şubat'taki talebi üzerine twitter.com kaynaklarına erişimin Rusya Federasyonu’nda sınırlandığı bildirildi.

Açıklamada, ülkede ayaklanma çağrıları, aşırılık yanlısı faaliyetler, yerleşik prosedüre aykırı olarak düzenlenen toplu etkinliklere katılım içeren sitelere erişimi kısıtlama prosedürünü düzenleyen bilgi, bilgi teknolojileri ve bilgi koruma ile ilgili kanun gereği sınırlama kararının alındığı ifade edildi.

04.03.2022 23:14

Rusya'nın Ukrayna işgalinde ölen ve yaralanan sivil sayısı 1000'i geçti

Birleşmiş Milletler (BM) 24 Şubat'ta başlayan Rusya'nın Ukrayna işgalinde ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçtiğini açıkladı.
Rusya'nın Ukrayna'nın işgalinde 9. gün geride kalırken, saldırılarda ölen ve yaralanan sivillerin sayısı 1000'i geçti.
Ülkeden kaçan sivillerin sayısı da 1 milyon 200 bini geçti. Uzmanlar bu sayının 10 milyonu bulabileceğini kaydetti. 
04.03.2022 21:34

Rusya, sosyal medya devi Facebook'a erişimi engelledi

Ukrayna işgalinin ardından Batı, Rus yayın organlarını engellerken Moskova yönetimi de Facebook'a erişimi kapattı.  

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumundan yapılan açıklamada, Facebook’ta Rus medya kuruluşlarına yönelik ayrımcılık yapıldığı belirtildi.

Facebook’un RİA Novosti, Russia Today, Sputnik gibi Rus medya kuruluşlarına sansür uyguladığına işaret edilen açıklamada, "Rusya topraklarında Facebook’a erişimin engellenmesine karar verilmiştir." ifadesi kullanıldı.

Rusya'da bulunan gazeteciler de sosyal ağın artık VPN olmadan çalışmadığını doğruladı.
euro news