Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazar günü Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşecek

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

17:11

Putin: Uçuşa yasak bölge ilan eden ülke, çatışmada doğrudan taraf olur

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir ülkeden uçuşa yasak bölge ilanı girişiminin askeri faaliyetlere doğrudan katılım olarak değerlendirileceğini belirterek, "Bize uygulanan yaptırımlar Rusya'ya savaş ilan etmek gibidir." ifadesini kullandı.

    Putin, televizyondan yayınlanan son konuşmasında Rusya'da sıkıyönetim veya olağanüstü hal uygulama planları olmadığını söyledi.

    Ukrayna'daki askeri altyapıyı yok etme çalışmalarının neredeyse tamamlandığını dile getiren Putin ,ayrıca başka bir ülkeden uçuşa yasak bölge koyma girişiminin askeri faaliyetlere doğrudan katılım olarak değerlendirileceğini belirtti, "Bize uygulanan yaptırımlar Rusya'ya savaş ilan etmek gibidir." dedi.

    17:03

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile görüştü

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştü.

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve son gelişmeler ele alındı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında barışın yeniden tesisi için ellerinden gelen tüm çabaları sürdüreceklerini kaydetti.

    16:45

    Blinken: NATO müttefikleri hiç olmadığı kadar yoğun iş birliği içinde

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesi, NATO müttefikleri ve Polonya arasında hiç olmadığı kadar yoğun bir iş birliği olduğunu belirterek, "(ABD Başkanı Joe) Biden'ın dediği gibi, NATO topraklarının her karışını savunacağız." dedi

    Blinken, Polonya'nın Rzeszow şehrinde Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau'yla ortak basın toplantısı düzenledi.

    Blinken, burada yaptığı konuşmada, Polonya'nın Ukrayna'ya güvenlik yardımlarını kolaylaştırmak için çok şey yaptığının altını çizerek, "NATO müttefikleri, Polonya ile ABD arasında yoğun bir iş birliği var ve hiç olmadığı kadar yakın olduğunu söylemek yerinde olacak." ifadesini kullandı.

    ABD'nin, 30 Ocak'tan bu yana Polonya'da konuşlandırdığı askeri personel sayısını 2 katından fazla artırdığına işaret eden Blinken, "(ABD Başkanı Joe) Biden'ın dediği gibi, NATO topraklarının her karışını savunacağız." değerlendirmesinde bulundu.

    Blinken, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bugün itibarıyla yüz binlerce kişinin Ukrayna'dan Polonya'ya geçerek, şiddetten kaçmak zorunda kaldığını dile getirdi.

    ABD yönetiminin, Ukrayna'yı terk etmek zorunda kalan mültecileri desteklediği ve ilerleyen günlerde de insani desteğe devam edeceğinin altını çizen Blinken, öte yandan, Polonya'daki ve bölgedeki ABD büyükelçilikleri ve konsolosluklarının da Ukrayna'dan ayrılan ABD vatandaşlarına yardımcı olmayı sürdürdüğüne işaret etti.

    Blinken, "Bu kriz anında, milyonlarca Ukraynalı için ve Avrupa'nın güvenliği tehlikedeyken Ukrayna'dan ayrılan Amerikalılara yardım etmek için Romanya, Macaristan, Slovakya ve Moldova'da sınırın yakınında konuşlanmış destek ekiplerimiz de var." dedi.

    14:54

    Ukrayna'dan Polonya'ya son 24 saatte 100 binin üzerinde kişi sığındı

    Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna'dan Polonya'ya son 24 saatte 106 bin kişi geçti.

    Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı Pawel Bossernaker, son 24 saatte 106 bin kişinin Ukrayna'dan Polonya'ya geldiğini, bunun son 10 gündeki en yüksek sayı olduğunu belirtti.

    Bossernaker, savaş nedeniyle Ukrayna'dan Polonya'ya toplam 800 bin kişinin geçtiğini belirterek "Şu anda Polonya-Ukrayna sınırında 30 kabul noktası oluşturduk. Ayrıca yerel yönetimler tarafından oluşturulan küçük kabul noktaları da bulunuyor." dedi.

    Polonya makamları ayrıca Polonya'nın 27 noktasında Ukraynalıların yardımlarla ilgili bilgi alabilecekleri merkezler kurulduğunu bildirdi.

    14:52

    ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Ukrayna Rusya'ya karşı savaşı kazanabilir

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşı kazanabileceğini söyledi.

    Rusya-Ukrayna savaşında son durumu değerlendiren Blinken, çatışmaların daha ne kadar süreceğini bilemediğini fakat 'Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşı kazanacağına ikna olduğunu' dile getirdi.

    Blinken, Ukrayna halkının direnişini takdir ederken, "Eğer Rusya'nın amacı hükümeti yıkmak ve kendi kukla rejimini kurmaksa bunu bir şekilde 45 milyon Ukraynalı reddedecektir." ifadesini kullandı.

    Savaşın Rusların planladığı gibi gitmediğine işaret eden Blinken, uluslararası toplumun Ukrayna'ya yardım edebilmek için elinden gelen her şeyi yaparak, Rusya'nın başlattığı savaşı sonlandırmak için baskı uyguladığını kaydetti.

    17:33

    Rusya'nın Ukrayna işgalinde 10. gün: Verilerle savaşın bilançosu 

    • Ukrayna: Savaşta 10 binden fazla Rus askeri öldü
    • Rusya: Ukrayna'da 2037 askeri altyapı tesisinin imha edildi
    • Ukrayna: Rus işgalinde şu ana kadar 2 bin sivil can kaybı
    • BM: Ukrayna'da ölü ve yaralı sayısı 1000'i geçti

    Detaylar haberimizde

    13:16

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazar günü Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşecek

    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın (Pazar) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşeceğini bildirdi. 

    Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, görüşmede Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerin Türkiye'de olabileceğini söyleceğini aktardı.

    11:04

    Rusya, Ukrayna'nın iki şehrinde sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes ilan etti

    Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu.

    Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması için insani koridorların açıldığı belirtildi.

    Söz konusu koridorların Ukrayna tarafı ile anlaşma ile açıldığına işaret edilen açıklamada, “Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulanacaktır.” ifadesine yer verildi.

    Ukrayna'da Rus ordusu tarafından kuşatılan Mariupol şehrinin Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, dün yaptığı açıklamada, kent halkının 5 gündür bombardıman altında olduğunu, tahliye için güvenlik koridoru oluşturulması gerektiğini söylemişti.

    EURO NEWS