Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

İstanbul'da Rusya protestosu 

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

19:05

İstanbul'da Rusya protestosu 

İstanbul'da yaşayan Ukraynalılar, Rusya'nın ülkelerine saldırısını Beyoğlu'nda protesto etti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) binasının karşısında toplanan bazı Ukrayna vatandaşları ve onlara destek veren savaş karşıtları saldırıları kınadı.

Ellerinde döviz ve pankartlar bulunan gruptakiler, Ukrayna bayrağı açarak ülkelerinin milli marşını okudu.

Gruptakiler adına açıklama yapan Ukrayna vatandaşı Aliya Usenova, NATO'nun savaşa müdahale etmesini ve Türkiye'nin hava sahasını Rusya’ya kapatmasını istedi.

17:10

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den, Rusya halkına 'sessiz kalmayın' çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukraynalıların barış istediğini belirterek, “Rusya halkına sesleniyorum; bu geri dönüşü yok kayıplar olmadan kötülüğü yenmenin hala mümkün olduğu dönem. Sessiz kalmayın." dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşının 11. gününde iki ülkenin halkına video mesaj yoluyla seslendi.

Ukraynalıların geleceğini kazandığını şu anda ise sadece bugünü için mücadele verdiğini belirten Zelenskiy, Rusya halkına da “sessiz kalmayın” çağrısı yaptı.

Zelenskiy, “Rusya Federasyonu vatandaşları, şu anda tamamen aynı seçimi yapıyorlar. Bu günlerde ve bu saatlerde, yaşam ve kölelik arasında, bugün ve yarın, belki önümüzdeki hafta. Bu, geri dönüşü yok kayıplar olmadan kötülüğü yenmenin hala mümkün olduğu bir dönem." ifadesini kullandı.

15:11

Erdoğan Putin ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ele alındı, Türkiye-Rusya ilişkileri değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Acil bir genel ateşkesin bölgedeki insani endişeleri gidermenin yanında, siyasi çözüm arayışlarına da fırsat vereceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hep birlikte barışın yolunu açalım." çağrısı yaptı.

Ukrayna tarafıyla ve diğer ülkelerle sürekli temas halinde olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapsamlı müzakerelerin yapılması ve netice alınması için çabalarını sürdüreceğini ifade etti.

15:04

Rus Bankalar Çin'in kart sistemine geçiyor

Sberbank
MasterCard ve Visa'nın Rusya'da operasyonlarını durdurma kararı sonrası bazı Rus bankaları alternatif kart sistemi arayışına girdi.
Bankalar tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın kendi ağı olan Mir ile Çin'in UnionPay kart operatör sistemini birleştirerek yeni bir kart çıkaracağı belirtildi.
Rusya'nın en büyük kredi kuruluşu Sberbank, Alfa Bank ve Tinkoff pazar günü UnionPay'e geçileceğini duyuran kuruluşlar arasında yer aldı.
14:42

BM: Ukrayna'daki savaşta en az 64 sivil hayatını kaybetti

Ukrayna'nın Mariupol kentindeki bombardımanda 18 aylık oğlu öldürülen Marina Yatsko
Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna'daki savaşta en az 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin ise yaralandığını doğruladığını bildirdi.

Bilanço, çatışma alanlarından gelen bilgileri teyit eden Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi tarafından cumartesi günü açıklandı.

BM'den gelen açıklamada, sivil altyapıya verilen zarar neticesinde yüz binlerce insanın elektrik ve su gibi temel kaynaklara erişemediği belirtildi.

BM insan hakları ofisi en son cuma günü, çoğunluğu bombardıman ve hava saldırılarından kaynaklı 25 ölüm ve 102 yaralanma bildirmişti.

Doğrulanmayı bekleyen veriler dikkate alındığında bilançonun açıklanandan çok daha ağır olduğu düşünülüyor.

12:28

Rusya'da yurt dışına para transferi sınırlandırıldı

Rusya’da gerçek kişilerin yurt dışına para transferine aylık 5 bin dolar sınır getirildi.

Rusya Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamada, döviz piyasasında yaşanan dalgalanmalar nedeniyle mali istikrara yönelik ek karar alındığı belirtildi.

Açıklamada, "Önceki kararlara ilaveten, gerçek kişilerin yurt dışına para transferine aylık 5 bin dolar sınır getirildi." ifadesi yer aldı.

11:22

Rusya'da 'dost olmayan' ülke şirketlerine rubleyle borç ödemesi yapılacak

Rus şirketleri, "dost olmayan" ülkelerdeki şirketlere borçlarını rubleyle ödeyebilecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle, Rus şirketlerine "dost olmayan" ülkelerdeki şirketlere borçlarını ruble cinsinden ödemelerine izin verildi.

Kararnameye göre, "dost olmayan" ülkelerin belirlenmesi için de hükümete iki gün süre tanındı.

EURO NEWS