Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

İngiltere'nin Kiev Büyükelçisi 'ciddi güvenlik durumu'  nedeniyle Ukrayna'dan ayrıldı

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

23:19

FIFA'dan Rusya'daki yabancı futbolcu ve antrenörlere izin: Sözleşmelerinizi askıya alabilirsiniz

FIFA, Rusya'daki futbol takımlarında yer alan yabancı oyunculara ve antrenörlere sözleşmelerini sezon sonuna kadar tek taraflı olarak askıya alma hakkı verdi.

Çavuşoğlu: 12 bini aşkın Türk vatandaşı Ukrayna'dan tahliye edildi

AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bugüne kadar 12 bin 306 Türk vatandaşının tahliyesinin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bugün Ukrayna'dan tahliye edilen 372 kişiyle birlikte savaşın başından bu yana tahliye edilen Türk vatandaşlarının sayısının 12 bin 306 olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, "Vatandaşlarımızın güvenli tahliyesi için planlamalarımız devam ediyor" ifadesini kullandı.

23:07

Biden, Avrupalı liderler ile Ukrayna savaşını ve Rusya'ya yaptırımları görüştü

AA

ABD Başkanı Joe Biden, Fransız, Alman ve İngiliz liderlerle Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeleri ve Rusya'ya uygulanan yaptırımları ele aldıkları telekonferans görüşmesi gerçekleştirdi.

Beyaz Saray'ın yazılı açıklamasına göre, Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile 1 saat 19 dakika süren telekonferans görüşmesi yaptı.

Liderler, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeleri ve Rusya'ya uygulanan yaptırımları ele aldı.

22:43

Rusya ile Ukrayna müzakerelerinde üçüncü tur: 'İnsani koridorlar hakkında ilerleme kaydedildi'

AA

Rusya ile Ukrayna heyetlerinin gerçekleştirdiği müzakerelerin üçüncü turu sona erdi.

Belarus'un Polonya ve Ukrayna'ya sınırı olan Brest şehrindeki Belovejsk Ormanı bölgesinde bir konutta yapılan toplantıya başkanlık eden Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, üçüncü tur müzakerelerin sona erdiğini belirterek, insani yardım koridorları konusunda olumlu gelişmeler olduğunu ifade etti. Podolyak, "Koridorlar konusunda bazı olumlu sonuçlar aldık. Bunlarda değişiklikler yapılacak ve insanlara daha etkili yardımlar alacağız" ifadelerini kullandı.

Ukrayna: İnsani koridorlar konusunda olumlu sonuçlar alındı

Podolyak, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin üçüncü turunun, henüz durumun çözümünü iyileştirecek önemli ölçüde sonuçlar getirmediğini vurguladı.

Rusya ile müzakerelerde ateşkes de dahil sorunun çözümüne dair yoğun istişarelerde bulunulduğunu bildiren Podolyak, "Çözümün temel siyasi kısmı, ateşkes ve güvenlik garantileri ile birlikte yoğun istişarelerle devam edecek" dedi.

Rusya: İnsani yardım koridorları 8 Mart'ta çalışacak

Rus heyeti başkanı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy ise, ikinci tur görüşmelerinde mutabakata varılan insani yardım koridorları ile ilgili sorunlar üzerinde uzun süre konuşulduğunu belirterek, "İnsani yardım koridorlarının yarından itibaren çalışacağını umuyoruz. Ukrayna tarafı bize bu konuda güvence verdi" dedi.

Askeri, siyasi konuları da istişare ettiklerini dile getiren Medinskiy, ancak görüşmelerin zor ilerlediğini ifade etti. Medinskiy, "Olumlu şeyler hakkında konuşmak için şimdilik erken" diye konuştu.

Medinskiy, müzakerelere taslak anlaşma içeren belgeler getirdiklerini kaydederek, "Ancak Ukrayna tarafı, tüm bu belgeleri, analiz etmek için aldı, bir şey imzalayamadı. Bu konuya muhtemelen bir sonraki görüşmede döneceklerini söylediler" ifadelerini kullandı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin devam edeceğini kaydeden Medinskiy, "Müzakerelerden beklentilerimiz karşılanmadı. Ancak bir dahaki sefere daha anlamlı adımlar atacağımızı umuyorum" dedi.

22:30

ABD, Avrupa’ya 500 ek asker gönderecek

AP

ABD Savunma Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Avrupa’ya 500 ek asker sevk edilmesi için orduya talimat verdiğini açıkladı.

Bu sevkiyatla birlikte ABD’nin Avrupa’daki toplam asker sayısının 100 bin civarına ulaştığını kaydeden yetkili, bu güce Yunanistan’ın Sauda üssüne gönderilen KC-135 tanker uçağı personeli ile Almanya’ya gönderilen bir bakım birliğinin ve diğer lojistik destek birliklerinin de dahil olduğunu söyledi.

Rusya’nın Suriye’den Ukrayna’da savaşmak üzere savaşçı topladığı iddialarına yanıt veren üst düzey yetkili, bu haberlerin doğru olduğunu söyledi.

Yetkili, “Savaş için Suriyelileri toplamaya çalıştıklarını biliyoruz.” diye konuştu.

22:26

Japonya, Lviv'e taşıdığı Kiev Büyükelçiliği personelini Ukrayna'dan çekiyor

Japon Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'da geçen hafta Lviv kentine taşınan Kiev Büyükelçiliğinin personelini, bu ülkeden geçici olarak çekeceğini bildirdi.

Ukrayna'daki durumun gittikçe gerginleştiğine dikkat çekilen açıklamada, "Lviv kentinde de risk önemli ölçüde artıyor" ifadeleri kullanıldı.

Japonya'nın Varşova Büyükelçiliği ile Polonya'nın güneydoğusundaki Rzeszow'daki irtibat ofisinin, Ukrayna'daki Japon vatandaşlarına desteğini sürdüreceği belirtildi.

21:52

Gazprom uyardı: Avrupa'da gaz fiyatları yükselmeye devam edebilir 

Rus doğal gaz şirketi Gazprom, Avrupa'da gaz fiyatlarının bin metreküp başına 3 bin 892 dolarla tarihi rekor kırdığını belirterek, fiyatlardaki yükselişin devam edebileceği konusunda uyardı.

Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamada, şirketin yabancı müşterilerinin gaz tedarikine yönelik taleplerini yerine getirdiği belirtildi.

Ukrayna'dan Avrupa'ya gaz akışını sağlayan transit koridorun tamamen kullanıldığı aktarılan açıklamada, "Bugün, Avrupa'da temel gaz gösterge fiyatı olan TTF, tarihi bir rekor kırarak bin metreküp başına 3 bin 892 doları gördü. Fiyatlar daha yüksek de olabilir. Ama bu artışın sebebi Gazprom'dan kaynaklanmıyor. Şirketimiz, uzun vadeli gaz tedarik kontratlarını yerine getiriyor ve getirmeye devam edecek." ifadeleri kullanıldı.

Rusya, Avrupa'nın doğal gaz ithalatının yaklaşık yüzde 45'ini karşılıyor.

20:54

Pentagon: Rusya Suriye'den savaşçı topluyor

 
Pentagon'dan üst düzey yetkili, Rusya'nın Ukrayna'da savaşmak üzere Suriye'den savaşçı topladığı haberlerinin doğru olduğunu söyledi.
20:44

Polonya, Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyecek

AA
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkesinin Ukrayna'ya savaş uçağı göndermesinin savaşa girmek anlamına geleceğini belirterek, bu nedenle Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyeceklerini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Duda, yaptığı açıklamada, "Ukrayna'ya herhangi bir jet göndermiyoruz çünkü bu Ukrayna ihtilafına askeri bir müdahaleye yol açacaktır. Biz bu çatışmaya katılmıyoruz. NATO da bu çatışmanın tarafı değil" ifadesini kullandı.

Polonya Ulusal Güvenlik Bürosu (BBN) Başkanı Pawel Soloch ise yerel televizyona verdiği demeçte, böyle bir kararın NATO müttefikleri arasında alınması gerektiğini ve Polonya'nın bu konuda bağımsız karar vererek ittifakı riske atmayacağını söyledi.

Polonya, Ukraynalı mültecilere 8 milyon euro destek verecek

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, bakanlar kurulu toplantısından sonra "Yeni çıkardığımız yasayla Ukraynalılar 18 ay boyunca Polonya'da kalabilecek. Ayrıca Ukraynalı aileleri desteklemek için aylık 1200 zloti (240 euro) para yardımı yapılacak" açıklamasında bulundu.

Polonya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Marlena Malag da Ukraynalı mültecilere yardım için 40 milyon zlotilik (8 milyon euro) bir fonun oluşturulacağını belirterek "Devletimizin öncelikli politikası ailelere yardım etmektir. Ukrayna vatandaşlarına Polonya vatandaşı gibi davranılacak." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Polonya’nın Ukrayna’ya savaş uçağı temin etmesi için çalıştıkları yönünde bir açıklama yapmıştı.

20:40

İngiltere'nin Kiev Büyükelçisi 'ciddi güvenlik durumu'  nedeniyle Ukrayna'dan ayrıldı

 İngiltere'nin Kiev Büyükelçisi Melinda Simmons'ın, ciddi güvenlik durumu nedeniyle Ukrayna'dan ayrıldığı bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin İngiliz parlamentosunun Dışişleri Komitesinde yaptığı konuşmada, ülkesinin Ukrayna'daki tüm diplomatik misyonlarını kapattığını açıkladı.

Truss, "Büyükelçimiz (Simmons) ciddi güvenlik durumu nedeniyle Ukrayna'dan ayrıldı." ifadesini kullandı.

İngiliz Büyükelçi, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılardan önce başkent Kiev'den Lviv'e geçmişti.

EURO NEWS