Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Zelensky, İngiltere parlamentosuna hitap edecek

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

usya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

12:06

Rusya: Ukrayna'da 2 bin 482 askeri altyapı tesisi imha edildi

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da 2 bin 482 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.

Konaşenkov, yaptığı açıklamada, bir gün içinde Rus ordusunun 158 Ukrayna askeri tesisini yok ettiğini belirtti.

Rus savaş uçaklarının havada Ukrayna'ya ait iki Mig-29 ve bir Su-27 savaş uçağını düşürdüğünü kaydeden Konaşenkov, 7 Mart'ta Jitomir yakınlarında bir askeri hava üssünü uzun menzilli hassas silahla vurduklarını açıkladı.

Bugüne kadar Ukrayna'ya ait toplam 2 bin 482 askeri altyapı tesisinin imha edildiği bilgisini paylaşan Konaşenkov, "Bunlar arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 87 komuta ve iletişim merkezi, 124 hava savunma füze sistemleri S-300, Buk M-1, Osa ve 79 radar istasyonu bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Konaşenkov, Ukrayna ordusuna ait toplam 866 tank ve çeşitli zırhlı araç, 91 çok namlulu roketatar, 317 obüs ve havan topu, 634 özel askeri araç ve 81 insansız hava aracının (İHA) yok edildiğini aktardı.

Ukrayna'nın 5 şehrinde insani yardım koridoru açıldı

Sözcü Konaşenkov, Moskova saati ile 10.00 itibarıyla Ukrayna'da geçici ateşkesin başladığını hatırlatarak, "Sivillerin yerleşim yerlerinden güvenli şekilde tahliyesini gerçekleştirmek için Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi v

11:36

Zelensky, İngiltere parlamentosuna hitap edecek

Ukrayna Devlet Başkanı  Zelensky salı günü Avam Kamarası'nda İngiliz milletvekillerine hitap edecek. Reuters'ın aktardığına göre ilk kez yabancı bir ülkenin lideri İngiliz parlamlentosunda milletvekillerine seslenmiş olacak.

Rusya'nın ülkesini işgal etmesinden bu yana İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile birkaç kez görüşen Zelensky, geçen hafta Batılı liderlere malzeme ve askeri destek talep eden çağrılarda bulunmuştu.
Zelensky, yerel saatle saat 17.00'de konuşacak. Milletvekilleri, konuşmayı kurulan ekranlarda izleyebilecek.

ABD Başkanlarından Ronald Reagan, Bill Clinton ve Barack Obama ile Almanya'dan Angela Merkel gibi eski dünya liderleri, daha önce Kraliyet Galerisi ile parlamento binasının farklı bölümlerinde konuşma gerçekleştirmişti.
11:01

Rusya, petrole yönelik yaptırımın sonuçlarının 'felaket' olacağı uyarısında bulundu

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus petrolüne yönelik bir ambargonun piyasalarda "felakete" neden olacağını belirterek, "Petrolün varil fiyatı 300 doların üstüne çıkabilir." dedi.

Novak, Rus petrol ihracatına yönelik olası yaptırımlarla ilgili bunun Avrupalı müşteriler için pahalıya mal olacağını söyledi.

Avrupa’da Rus petrolüne alternatifin kolay bulunamayacağına işaret eden Novak, "Bu bir yıldan uzun sürer ve Avrupalı müşteriler için çok daha pahalı olur. Avrupalı politikacılar, vatandaşlarını, onları neyin beklediğini, benzin, elektrik ve ısınma fiyatlarının fırlayacağı konusunda dürüstçe uyarmalıdır." diye konuştu.

Novak, Rus petrolüne olası bir ambargo nedeniyle fiyatların önemli oranda artacağına işaret ederek, "Rus petrolüne yasakların küresel piyasa için felaket sonuçlara yol açacağı kesinlikle açıktır. Petrolün varil fiyatı 300 doların üstüne çıkabilir." ifadesini kullandı.

10:39

Ukrayna'nın Sumi kentinde hava saldırısında 9 sivil öldü

Rus ordusunun Ukrayna'nın Sumi kentine düzenlediği hava saldırısında 2'si çocuk 9 sivil hayatını kaybetti.

Ukrayna Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamada, Rus savaş uçaklarının dün akşam saatlerinde Sumi'yi bombaladığı bildirildi.

Açıklamada, kentin Romenskaya ve Spartak sokaklarında iki binanın isabet alarak yıkıldığı ve enkaz alanında yangınlar çıktığı belirtildi.

Yangınların Ukraynalı ekiplerce söndürüldüğü, enkaz altında 2'si çocuk 9 sivilin cesedinin çıkartıldığı kaydedildi.

10:08

Ukrayna'da ikinci Rus generalin öldürüldüğü iddia edildi

Ukrayna askeri istihbaratı, salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna kuvvetlerinin kuşatma altındaki Harkov kenti yakınlarında bir Rus generalini öldürdüğünü ileri sürdü.
Ukraynalı yetkililere gröe bu işgalde ölen ikinci Rus üst düzey komutan oldu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ölen Rus generalin Rusya'nın 41. Ordusunun Birinci Komutan Yardımcısı Tümgeneral Vitaliy Gerasimov olduğu belirtildi.

Rus generalin öldürüldüğü bağımsız haber kaynaklarınca doğrulatılamadı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, da 4 Mart'ta ülkesine saldıran Rus ordusundan bir generalin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Geraşenko, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Rusya 41. Ordu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Andrey Sukhovetsky'nin Ukrayna askerlerince Çernigiv bölgesinde öldürüldüğünü iddia etmişti.

09:31

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky nerede?

YouTube
Hakkında Kiev'i terk ettiği söylentileri yayılan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Ruş işgalinin başlangıcından bu yana lik kez başkent Kiev'deki ofisinden dünyaya seslendi.
Pazartesi akşamı Facebook sayfasından bir video yayımlayan Zelensky, saklanmadığı ve kimseden korkmadığı mesajını verdi.
Zelensky, "Pazartesi günleri zor olur derdik. Ülkede bir savaş var, her gün pazartesi. Şimdi her gün ve gecenin böyle (zor) olduğu gerçeğine alışıyoruz." dedi.
Zelensky, daha önce ABD'nin Ukrayna'dan tahliye edilmesi için yapılan teklifi reddetmiş, "götürülmeye değil, silaha ihtiyacım var" demişti.
Öte yandan Rus işgali ülkede yayılırken, Batı ülkeleri Zelensky'nin güvenliği konusundaki 'endişeler' de artıyor. 
EURO NEWS