Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

ABD'li Senatör: Rus petrolü büyük ihtimalle yasaklanacak

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

17:46

ABD'li Senatör: Rus petrolü büyük ihtimalle yasaklanacak

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Demokrat Senatör Chris Coons, Beyaz Saray'ın büyük ihtimalle Rus petrolüne yönelik yaptırım kararı alacağını söyledi.
CNN televizyonuna konuşan Chris Coons, Rus petrolüne yönelik yasağın salı ya da çarşamba günü Beyaz Saray tarafından duyurulacağını dile getirdi.
Gün içinde Kremlin Sözcüsü Peskov, petrole yönelik olası bir yaptırımın piyasalar için 'felaket' olacağını, bunun petrolün varil fiyatını 300 doların üzerine çıkaracağı uyarısında bulunmuştu.
16:28

Rusya'da yabancı şirketlerin 'özelleştirilmesi' teklifi

Rusya'da iktidar partisinin üst düzey üyesi Andrei Turchak, Ukrayna işgali sonrası getirilen yaptırımlar kapsamında faaliyetlerini durduran yabancı şirketlerin özelleştirilmesini teklif etti.
Toyota, Nike ve IKEA gibi çok uluslu şirketler, Rusya'daki faaliyetlerini askıya almıştı.
İktidardaki Birleşik Rusya partisi websitesinde yayımlanan teklifte, parti genel sekreteri Andrei Turchak, yabancı şirketlerin tutumunu Rus vatandaşlarına karşı bir 'savaş' olarak niteledi.
Açıklamada, Ukrayna savaşı nedeniyle ülkeden çıkma ya da üretimlerini durdurma kararı alan şirketlerin üretim tesislerine el konulması istendi.
16:17

İngiltere Savunma Bakanı: Ukrayna işgali Rusya'nın sonu olacak

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna işgali nedeniyle Vladimir Putin'in 'gücünü kaybetmiş bir lider' olduğu söyledi.
Rusya'nın Ukrayna işgali 13. gününde devam ediyor ancak Batılı istihbarat örgütleri, Rus ilerleyişinin yavaşladığı tespitinde bulunuyor.
Batılı yetkililer bunu Ukrayna'nın 'direnişine' bağlıyor.
BBC radyosuna konuşan Savunma Bakanı Wallace, "Önümüzdeki hafta mı yoksa gelecek yıl mı yoksa önümüzdeki on yıl mı, bu tartışılabilir. Her ne olursa olsun, Putin dünyada harcanmış bir güç ve işi bitiyor, ordusunun işi bitiyor. Bunu anlaması gerekiyor," dedi
Wallace ayrıca, "Bu Putin'in sonu olacak ve öyle de olmalı. Böyle bir halkı ve ülkeyi işgal etmek imkansız." diye konuştu.

Shell, Rusya'dan petrol ve doğal gaz alımını sonlandıracak 

AP
İngiliz-Hollanda ortaklı çok uluslu petrol ve doğal gaz şirketi Royal Dutch Shell, Rusya'dan petrol ve doğal gaz alımını sonlandıracağını ve bu ülkedeki istasyonlarını kapatacağını duyurdu.  
Çok uluslu şirketten salı günü yapılan açıklamada 'ham petrol, petrol ürünleri, doğal gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz da dahil olmak üzere tüm Rus hidrokarbonlarından aşamalı bir şekilde' çıkılacağı kaydedildi.
Karar, Ukrayna yönetiminin Shell'i Rusya ile çalışmaya devam ettiği için eleştirmesinin ardından geldi. 
13:40

Zelensky: İşgal altında olan ve tanınmayan topraklar konusunu müzakere edebiliriz

ABC News kanalına konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda işgal ettiği topraklar ve 'tanınmayan cumhuriyetler' konusunu Moskova ile müzakere edebileceklerini söyledi.
Interfax haber ajansının aktardığına göre Zelensky, "Güvenlik konusundaki garantilerle ilgili konuşuyorum. Bence geçici olarak işgal edilen ve Rusya Federasyonu dışında tanınmayan cumhuriyetlerin tanınması konusunu müzakere edebilir ve bir anlaşmaya varabiliriz." dedi.
Zelensky ayrıca, NATO'ya üyelik konusunda ise "NATO'nun Ukrayna'yı kabul etmeye hazır olmadığını anladıktan sonra bu konuya olan ilgimi kaybettim. NATO, çelişkili şeylerden ve Rusya Federasyonu ile karşı karşıya gelmekten korkuyor." diye konuştu.
Rusya, Ukrayna'dan NATO'ya üye olmayacağını anayasa değişikliği ile garanti altına almasını, Kırım'ı Rus toprağı olarak kabul etmesini ve işgal altındaki toprakları da tanımasını talep ediyor.
13:22

Zelensky'den Batı'ya tepki: 13 gündür sadece laf duyuyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Batılı ülkeleri, Ukrayna'yı Rus saldırılarından korumak için dile getirdiği sözleri tutmamakla eleştirdi.
Telegram'da yayınlanan bir videoda Zelensky, "On üç gündür sözler duyuyoruz. On üç gündür bize yardım edecekleri, havada uçakların olacağı, onları bize teslim edecekleri söylendi. Ancak bunun sorumluluğu da Batı'da 13 gündür karar veremeyenlerde ve Ukrayna semalarını Rus saldırılarından koruyamayanlarda." dedi.
Zelensky, ısrarla Ukrayna hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesini istiyor. Ancak NATO, böylesi bir uygulamanın NATO'yu Rusya ile doğrudan bir savaşa sokacağı gerekçesiyle talebi reddediyor.
Son olarak Polonya'nın göndermeyi planladığı savaş uçaklarını göndermeme kararı aldığı belirtilmişti. ABD ve İngiliz hükümet yetkilileri, Polonya'nın olası uçak gönderme kararına saygı duyacağı yönünde açıklamalar yaptı.
13:03

Ukrayna'dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısı 2 milyona ulaştı

Rusya'nın Ukrayna işgali nedeniyle bu ülkeden çıkan mülteci sayısının 2 milyona ulaştığı açıklandı.
Birleşmiş Milletler, dün yaptığı açıklamada Ukrayna'yı terk edenlerin sayısını 1 milyon 700 bin olarak açıklamıştı. 
Bugün yeni bir açıklama yapan BM, Ukrayna'dan komşu ülkeler giden mülteci sayısının 2 milyonda ulaştığını duyurdu. 
12:06

Rusya: Ukrayna'da 2 bin 482 askeri altyapı tesisi imha edildi

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da 2 bin 482 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.

Konaşenkov, yaptığı açıklamada, bir gün içinde Rus ordusunun 158 Ukrayna askeri tesisini yok ettiğini belirtti.

Rus savaş uçaklarının havada Ukrayna'ya ait iki Mig-29 ve bir Su-27 savaş uçağını düşürdüğünü kaydeden Konaşenkov, 7 Mart'ta Jitomir yakınlarında bir askeri hava üssünü uzun menzilli hassas silahla vurduklarını açıkladı.

Bugüne kadar Ukrayna'ya ait toplam 2 bin 482 askeri altyapı tesisinin imha edildiği bilgisini paylaşan Konaşenkov, "Bunlar arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 87 komuta ve iletişim merkezi, 124 hava savunma füze sistemleri S-300, Buk M-1, Osa ve 79 radar istasyonu bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Konaşenkov, Ukrayna ordusuna ait toplam 866 tank ve çeşitli zırhlı araç, 91 çok namlulu roketatar, 317 obüs ve havan topu, 634 özel askeri araç ve 81 insansız hava aracının (İHA) yok edildiğini aktardı.

Ukrayna'nın 5 şehrinde insani yardım koridoru açıldı

Sözcü Konaşenkov, Moskova saati ile 10.00 itibarıyla Ukrayna'da geçici ateşkesin başladığını hatırlatarak, "Sivillerin yerleşim yerlerinden güvenli şekilde tahliyesini gerçekleştirmek için Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ...

EURO NEWS