Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Belçika, 10 milyar euroluk Rus varlığını dondurdu

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

18:17

Ukrayna'da Rus işgali: Bir ABD'li gazeteci öldü

Rusya'nın Ukrayna işgalinin 18. gününde ABD'li bir gazeteci hayatını kaybederken, başka bir gazeteci de yaralandı. 
ABD'li video-muhabir Brent Renaud’un başkent Kiev yakınlarındaki Irpin’de öldüğü belirtildi. NY Times gazetesi için çalıştığı kaydedilen Renaud için açıklama yapan gazete iddianın doğru olmadığını duyurdu.
NY Times, Renaud’un kendileri için çalıştığını ancak Kiev'e gönderilmediğini duyurdu. Ukrayna polisi, gazetecilerin aracına ateş açılığını ifade etti.
Araçta yaralanan diğer gazetecinin hastanede tedavi altına alındığı belirtildi.  
17:14

Ukrayna kentine atanan Rus Vekil Belediye Başkanı: Yeni gerçekliğe uyum sağlayın

Rusya, işgal ettiği Ukrayna kentlerinden Melitopol'da Belediye Başkanı İvan Fedorov'u tutuklayıp bilinmeyen bir yere gönderdikten sonra vekil başkan atadı.
Rus Vekil Belediye Başkanı Galyna Danylchenko ise kent sakinlerinden 'yeni gerçekliğe uyum sağlamalarını' istedi. 
150 bin nüfuslu kentin Rusya'nın kontrolüne geçmesinin ardından Moskova, yeni belediye başkanı atadı. 
Rusya'nın atadığı vekil başkan Danylchenko bir video mesaj yayınlayarak kent sakinlerine seslendi. Direnişe son verilmesini isteyen Danylchenko, halka 'yeni gerçekliğe uyum sağlamaları' için çağrı yaptı.  
16:13

Zelenskiy: İnsani koridorlar sayesinde 125 bin sivil tahliye edildi 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladmir Zelenskiy, çatışma bölgelerinden açılan insani koridorlar sayesinde 125 bin sivilin tahliye edildiğini duyurdu. 

Bir video mesaj yayınlayan Zelenskiy, 24 Şubat'ta başlayn Rus işgalinde gelinen son durumu değerlendirdi.

Çatışma bölgelerinden açılan insani koridorlar sayesinde 125 bin sivilin tahliye edildiğini söyleyen Zelenskiy, "Bugün ana görev Mariupol kenti" dedi. 

Zelenskiy Rusya'nın kuşatması altında bulunan 400 bin kişinin bulunduğu Mariupol için gönderilen yardım konvoyunun kentin 80 kilometre yakınında olduğunu söyledi.

"Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik geniş kapsamlı saldırısının 18. günündeyiz. 18 gün içinde öldürülen 13 bin işgalci var." 

Rus ordusunun bu kadar kaybının, Çeçenistan ile Afganistan'daki savaşlarda dahi olmadığını belirten Zelenskiy, Rus Silahlı Kuvvetlerine ait 74 uçak, 86 helikopter ve 1000'den fazla zırhlı aracın imha edildiğini hatırlatarak, "Ukrayna pes etmez, halk pes etmiyor. Ukrayna, kahramanca savaşıyor." ifadesini kullandı.

15:14

Papa'dan Ukrayna için çağrı: Bu katliamı durdurun

Katolik dünyasının Ruhani lideri Papa Francis, Rusya'nın Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat'tan bu yana en sert kınamasını yaparak, 'barbar saldırıların' durdurulmasını istedi.

Aziz Petrus Meydanı'nda toplanan binlerce kişiye konuşan Papa Francis, Rusya'nın Ukrayna işgali hakkında konuştu. 

Ukrayna'da başlatılan silahlı saldırıların 'durması gerektiğini' vurgulayan Papa, hastanelerin ve diğer sivil hedeflerin bombalanmasının 'barbarca' olduğunu ve 'geçerli bir stratejik nedene dayanmadığını' söyledi.

'Tanrı aşkına bu katliamı durdurun' diyerek çağrı yapan Papa, Ukrayna kentlerinin mezarlığa dönüşme riski olduğunu ifade etti. 

14:53

Ukrayna Başsavcılığı: Rusya'nın saldırıları nedeniyle 85 çocuk öldü

Ukrayna Başsavcılığı, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşta 24 Şubat ile 13 Mart arasında Rus Silahlı Kuvvetlerince düzenlenen saldırılar sonucu 85 çocuğun öldüğünü, 100'e yakın çocuğun yaralandığını bildirdi.

Başsavcılığının yaptığı yazılı açıklamada, savaştan en çok etkilenen çocukların Kiev, Harkiv, Donetsk, Sumi, Herson, Mykolaiv ve Jitormir bölgelerinden olduğu bilgisi verildi.

14:25

Ukraynalı mültecileri taşıyan otobüs İtalya'da takla attı

AP

İtalya'da 50 Ukraynalı mülteciyi taşıyan yolcu otobüsü bilinmeyen bir nedenle takla attı. Kazada bir kişi ölürken, yaralıların durumlarının iyi olduğu açıklandı.

Rusya'nın Ukrayna işgalinden kaçan siviller Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde barınacak yer ararken, İtalya'da Ukraynalı sivilleri taşıyan otobüs kaza yaptı.

50 mülteci taşıyan otobüs otobandan çıkarak takla attı. Kazada bir kadın hayatını kaybetti, yaralıların durumlarının iyi olduğu açıklandı. 

13:11

Ukrayna: Lviv'deki saldırıda 9 kişi öldü, 57 kişi yaralandı

Ukrayna'nın Lviv kentinde Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine, Rus ordusu tarafından düzenlenen saldırı sonucu 9 kişinin öldüğü, 57 kişinin yaralandığı bildirildi.

Lviv Valisi Maksim Kozicki, Rus ordusu tarafından gerçekleşen füze saldırısında 9 kişinin öldüğünü, 57 kişinin yaralandığını söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, yabancı eğitmenlerin çalıştığı uluslararası bir barış ve güvenlik merkezini hedef alan saldırıya tepki göstererek şunları kaydetti:

"Bu, AB-NATO sınırı yakınında barış ve güvenliğe yönelik yeni bir terör saldırısıdır. Bunu durdurmak için uygun önlemler alınmalıdır. (Ukrayna'nın) Gökyüzünü kapatın."

Lviv Belediyesi, Rus ordusunun sabah saatlerinde Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine 8 füze ile saldırı düzenlediğini bildirmişti.

12:09

Almanların yüzde 55'i Rus gazı ve petrolünün yasaklanmasına destek veriyor

Almanya'da yapılan bir anket araştırmasına göre halkın yarısından fazlası Rusya'dan gaz ve petrol ithalatının yasaklanmasını istiyor.
ZDF tarafından yapılan ankete katılanların yüzde 55'i yasağa destek verirken yüzde 39'i hayır dedi.
Destek verenler içinde en fazla payı olan siyasi görüş Yeşiller oldu. Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı AfD partisi yanlıları, yasağa yüzde 22 ile en az destek verenlerden oldu.
12:04

Rusya ekonomisi 2022'de ne kadar küçülecek?

Rusya'nın başkenti Moskova'da yabancı firmalar kepenklerini kapattı. (AP)
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, Rusya ekonomisinin, Batı'nın Ukrayna işgali nedeniyle uyguladığı yaptırımlar nedeniyle 2022 yılında yüzde 30 daralacağını söyledi.
Robin Brooks, bu yılki küçülmenin küresel ekonomik krizin yaşandığı 2009 yılında yaşanan daralmadan bile daha fazla olacağını açıkladı.
Yaptırımların Rusya'da iç talebe darbe vuracağına işaret eden Brooks, Moskova'nın para basarak baskıyı kısa süreli olarak azaltabileceğini ancak bunun ülkeyi devalüasyon ve hiperenflasyon sarmalına sürükleyeceğini dile getirdi.
Çok uluslu şirketler Batı'nın yaptırımları sonrası Rusya'daki operasyonlarını durdurmuş, bazı firmalar ülkeden çekilme kararı almıştı.
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'ya boykot kararı alan uluslararası şirketlerin Rusya'daki mülklerinin 'kamulaştırılması' talebine destek verdi.
11:55

Belçika, 10 milyar euroluk Rus varlığını dondurdu

Belçika, Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar kapsamında 2 haftada toplam 10 milyar euroluk Rus varlığını dondurdu.

Belçika Maliye Bakanlığına bağlı ülke hazinesi, Avrupa Birliği'nin (AB) yaptırım listesindeki Rus kişi ve şirketlerin hesaplarına erişimlerini engelledi.

Belçika, son 2 haftada yaptırım listesindekilerin ülkedeki banka hesaplarında bulunan 2,7 milyar eurosunu dondurdu. Ayrıca, toplam 7,3 milyar euroluk hesap işlemlerini de bloke etti. Böylece Rusların Belçika'daki 10 milyar euroluk varlıkları dondurulmuş oldu.

Belçika'daki Rus varlıkları özellikle enerji, gübre, turizm, çelik ve elmas gibi alanlarda yoğunlaşmıştı.

EURO NEWS