Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

BM: Ukrayna'da en az 977 sivil öldü, 3 milyon 626 bin 546 mülteci komşu ülkelere geçti

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

14:17

Polonya: Rusya artık totaliter bir devlet

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki Rusya'nın artık "totaliter bir devlet haline geldiğini" söyledi ve Moskova'ya daha sert yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.

Basın toplantısında yaptığı açıklamada Batı yaptırımlarının "benzeri görülmemiş, etkili olduğunu" belirten Morawiecki, ancak bunların "yetersiz" olduğunu belirtti.

Morawiecki, Moskova borsasının yeniden açılmasını, Rus tahvilleriyle ticaretin yeniden başlaması ve rublenin güçlenmesini buna örnek verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Rusya'yı birkaç aylık zor zamanlar için hazırladığını" söyleyen Morawiecki, "büyük Rus propaganda makinesi bana bugün Rusya'nın artık otoriter bir devlet değil, 1980'lerdeki Sovyetler Birliği gibi totaliter bir devlet olduğunu söylüyor" dedi.

12:10

Brent petrolün varil fiyatı ne kadar?

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 122,12 dolardan işlem görüyor. 23 Mart pazartesi günü 122,34 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 121,6 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.22 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,42 artışla 122,12 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü ham petrolün varili 114,83 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki yükselişte, Karadeniz'de yaşanan fırtına ve devam eden kötü hava şartları nedeniyle bir terminalin hasar görmesi ve terminale petrol taşıyan CPC (Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu) boru hattından petrol sevkiyatının tamamıyla durdurulması etkili oldu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, günlük 1,2 milyon varil petrol taşıyan boru hattından petrol tedarikinde yaşanan kesintinin 2 aya kadar devam edebileceğini açıkladı. CPC boru hattı, Kazakistan petrolünü Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Novorossiysk terminaline taşıyor.

ABD'nin ticari ham petrol ve benzin stoklarında yaşanan düşüş de talebin toparlandığı algısı yaratarak fiyatları destekliyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ülkedeki ticari ham petrol stokları geçen hafta 2 milyon 500 bin varil (yüzde 0,6) azalarak yaklaşık 413 milyon 400 bin varile geriledi. Piyasa beklentisi stokların 25 bin varil artacağı yönündeydi.

Söz konusu dönemde ABD'nin benzin stokları da 2 milyon 900 bin varil (yüzde 1,2) azalışla 238 milyon varil oldu.

12:06

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.
İki liderin, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'ndaki görüşmesi basına kapalı gerçekleşiyor.
11:21

Ukrayna, Rus çıkarma gemisini imha ettiğini ileri sürdü

Ukrayna donanması, liman kenti Berdyansk yakınlarında Rusya'nın büyük çıkarma gemisi Orsk'u imha ettiğini duyurdu.

Ukrayna donanması tarafından Facebook'ta yapılan açıklamada, limandaki yangın ve duman bulutlarının fotoğraf ve videoları yayımlandı.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından söz konusu görüntüler hakkında açıklama yapılmadı.

Berdyansk, 27 Şubat'tan beri Rus kontrolü altında.

10:09

Rusya-Ukrayna savaşında bir ay geride kaldı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, dünya kamuoyuna savaşı durdurmaları çağrısında bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşın 30. gününde sosyal medya hesaplarından yayınladığı görüntülü mesajda ulusa seslenen Zelensky, savaşta bir ayı geride bıraktıklarını belirtti.

Zelensky, "Ukrayna, Rusya Federasyonu'nun güvenliğini hiçbir zaman tehdit etmedi. Şimdi bile, sizin topraklarınıza değil, topraklarımızdaki halkımıza barışı geri getirmek için her şey yapıyoruz." dedi.

Rusya vatandaşlarına seslenen Zelensky, şöyle konuştu:

"Kimilerinizin televizyon kanallarınızda gördüklerinden bıktığından eminim. Propagandacıların maaşları sizin vergilerinizden ödeniyor. Rusya vatandaşları daha da yoksullaşıyor. Her geçen gün hükümetinizin sizi daha da yoksullaştırmak, dünyadan izole etmek, kontrol etmek ve savaşa ölmeye göndermek için sizden vergi alması aptalca değil mi?"

Zelenskiy, "Bu nedenle, barışı arzulayan Rusya vatandaşları oğullarınızı savaştan kurtarın. Onlara savaş hakkındaki gerçekleri anlatın. Savaşa vergilerinizi vermemek için Rusya'yı terk edin." ifadelerini kullandı.

"Rusya'nın Ukrayna işgali sadece başlangıç"

Rusya'nın savaşının sadece Ukrayna'ya karşı açılan bir savaştan ibaret olmadığına dikkati çeken Zelensky, şöyle devam etti:

"Bu çok daha geniş. Rusya bu şekilde özgürlüğe karşı bir savaş başlattı. Ukrayna toprakları Rusya için sadece bir başlangıç. Rusya, Avrupa'daki ve dünyadaki tüm insanların özgürlüğünü almaya çalışıyor, Sadece kaba ve vahşi gücün önemli olduğunu, insanların ve bizi insan yapan her şeyin önemli olmadığını göstermeye çalışıyor."

WSJ: Zelenskiy, Biden'dan Abramovich'e yaptırım getirmemesini istedi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin, ABD Başkanı Joe Biden'dan, Rus milyarder Roman Abramovich'in "Rusya ile arabuluculuk yapabilir" gerekçesiyle yaptırım listesine alınmamasını istediği iddia edildi.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberinde Rus milyarder Abramovich'in Zelenskiy ile Biden arasındaki görüşmelerde konu edildiği bildirildi.

Habere göre Zelenskiy, Putin'le arasında arabuluculuk yapabilme potansiyeli dolayısıyla ABD'den Abramovich'i yaptırım listesine almamasını istedi. Beyaz Saray bunun üzerine yaptırım listesini hazırlayan Hazine Bakanlığına ulaşarak listede Abramovich'in ve şirketlerinin yer almamasını sağladı.

AB ve İngiltere tarafından yaptırım listesine alınan Abramovich'in ABD'nin yaptırım listesinde yer almamasının Zelenskiy'den Biden'a gelen bu taleple ilişkili olduğu kaydedilen haberde, Abramovich'in halihazırda böyle bir arabuluculuk görevi üstlenip üstlenmediğinin ise bilinmediği belirtildi.

Konuyla ilgili olarak Beyaz Saray ve Hazine Bakanlığından herhangi bir açıklama yapılmadı.

ABD yönetimi, AB ile koordineli şekilde önceki hafta çok sayıda Rus oligarka yaptırım kararı almış ve bu kişilerin mal varlıkları dondurulmuştu.

23.03.2022 19:16

NATO: Ukrayna'da 7 bin ile 15 bin arasında Rus askeri öldü

Rusya'nın Ukrayna işgali bir ayını doldururken askeri kayıplar hakkında taraflardan farklı açıklamalar yapılıyor. Son olarak Rusya'nın Ukrayna'da 7 bin ile 15 bin arasında asker kaybettiği öne sürüldü.

AP'ye konuşan üst düzey bir NATO askeri yetkilisi, Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın 'bilerek ya da bilmeyerek' yayınladığı bilgiler ile istihbarat birimlerinin açık kaynaklardan edindiği veriler ışığında Rus kayıpları hakkında değerlendirme yaptı. 

İsminin gizli tutulmasını isteyen yetkili, bu bilgiler ışığında Rusya'nın bir aylık sürede 7 ile 15 bin arasında bir askeri kaybı olduğunu söyledi. Aynı yetkili, esir düşen, yaralanan veya kayıp olanlarla birlikte Rus kayıp sayısının 30 ile 40 bin arasında olabileceğini kaydetti. 

23.03.2022 17:12

BM: Ukrayna'da en az 977 sivil öldü, 3 milyon 626 bin 546 mülteci komşu ülkelere geçti

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 977 sivilin hayatını kaybettiğini, 1594 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 626 bin 546 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı.

Açıklamada, 24 Şubat-22 Mart'ta yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere Ukrayna'dan 3 milyon 626 bin 546 mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Ukraynalıların komşu ülkelerden en çok Polonya (2 milyon 144 bin 244), Romanya (555 bin 21) ve Moldova'ya (371 bin 104) geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı kaydedildi.

Ukrayna'dan komşu ülkelere giden mültecilerin yüz binlercesinin buradan diğer Avrupa ülkelerine geçtiği biliniyor.

Öte yandan, BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Ukrayna içinde 6,48 milyon sivilin yerinden edildiği, böylelikle komşu ülkelere geçen mültecilerle birlikte yerinden edilen Ukraynalıların toplam sayısının 10 milyona ulaştığı bildirmişti.

EURO NEWS