Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

İngiliz istihbaratı: Rus askerleri emirlere itaat etmiyor

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

12:33

İngiliz istihbaratı: Rus askerleri emirlere itaat etmiyor

İngiltere İstihbarat ve Güvenlik Kurumu (GCHQ ) Başkanı Jeremy Fleming Ukrayna’daki Rus askerlerinin emirlere itaat etmediğini, kendi ekipmanlarını sabote ettiğini ve yanlışlıkla kendilerine ait bir uçağı düşürdüğünü belirtti.

Avustralya’daki National University’de yaptığı bir konuşmada yeni istihbarat bilgilerini paylaşan Fleming Rus askerlerinin demoralize olduğunu, silah ve ekipman eksikliği çektiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir zamanlar güçlü olan ordusunun kabiliyetleri konusunda “yanlış hüküm verdiğini“, öte yandan Ukrayna halkının direnişini ve Batı’nın kararalılığını hafife aldığını belirten İngiliz yetkili "Putin’in danışmanlarının kendisine gerçeği söylemekten çekindiğine inanıyoruz“ ifadelerini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığı ordusunun profesyonel olduğunu ve Ukrayna’daki görevlerini oldukça başarılı bir şekilde yerine getirdiklerini kaydetmiş, Batı’yı “özel operasyonla” ilgili yalan haber yaymakla suçlamıştı.

11:50

Ukrayna: 45 otobüs Mariupol’e insani yardım ulaştırmak için yola çıktı

Mariupol - AP

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk ülkenin güneyinde Rus güçlerinin kuşatması altındaki Mariupol’e insani yardım ulaştırmak üzere bir konvoy otobüsün yola çıktığını duyurdu.

Vereşçuk, Rusya’nın insani koridor açacağı bilgisinin Kızıl Haç’ın Uluslararası Komitesi tarafından teyit edilmesi üzerine 45 otobüsün Mariupol’e doğru hareket ettiğini bildirdi.

Mariupol belediye başkanı hafta içinde yaptığı açıklamada yaklaşık 170 bin kent sakinin elektriksiz ve çok az temel ihtiyaç madesiyle yaşamını sürdürmeye çalıştığını aktarmıştı.

Rusya’nın işgal girişimi öncesinde yaklaşık 400 bin nüfusa sahip olan kent beş haftadır Rus güçlerinin ağır bombardımanı altında. Daha önce sivillerin kent dışına çıkması ve kente insani yardım ulaştırılması için insani koridor açılması girişimleri başarısız olmuştu.

10:35

Zelenskiy: Donbas’ta yeni saldırılar için Rus birliklerinin yoğunlaştığını görüyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus birliklerinin Kiev ve Çernigiv’den çekildiği yönündeki iddialara işaret ederek, "Ama aynı zamanda Donbas’ta yeni saldırılar için Rus birliklerinin yoğunlaştığını da görüyoruz." dedi.

Zelenskiy, görüntülü mesajında, Ukrayna halkının Rusya’ya karşı "vatanseverlik savaşı" verdiğini ve bunun için ülke toprakları ile Karadeniz bölgesinde adalet sağlanana kadar elinden gelen her şeyi yapacağını ifade etti.

Rus birliklerinin Kiev ve Çernigiv’den çekildiği yönündeki iddialara işaret eden Zelenskiy, “Bunun bir geri çekilme değil, askerlerimizin çalışmalarının sonuçları olduğunu biliyoruz. Ama aynı zamanda Donbas’ta yeni saldırılar için Rus birliklerinin yoğunlaştığını da görüyoruz.” diye konuştu.

Zelenskiy, son 24 saatin diplomatik açıdan yoğun bir gün olduğunu, özellikle ABD Başkanı Joe Biden ile detaylı bir görüşme gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Görüşmede, ABD’ye yeni 1 milyar dolarlık insani yardım ve ek olarak 500 milyon dolar doğrudan bütçe desteği için teşekkür ettiğini aktaran Zelenskiy, “Başkan Biden’e Ukrayna’nın neye ihtiyacı olduğunu söyledim. Şu anda bir dönüm noktasındayız. ABD’nin desteği prensip olarak bizim için çok önemli.” dedi.

Zelenskiy, bunun yanı sıra Ukrayna’nın yurt dışındaki temsilciliklerinin diplomatik çalışmalarını artırması gerektiğinin altını çizerek, “Ukrayna’nın geleceğini kazanabilmesi için seferber olanlar var. Onların her birini takdir ediyoruz. Ama ne yazık ki sadece görevde kalması için ofiste oturanlar da var.” değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna’nın Fas’taki Büyükelçisi'nin geri çağrılması için kararname imzaladığını ve daha önce Gürcistan’daki Büyükelçi'nin de ülkeye getirildiğini hatırlatan Zelenskiy, “Tüm saygıya rağmen (bu ülkelerde) silah, yaptırım ve Rusya için herhangi bir kısıtlama olmayacak ise lütfen başka bir iş arayın.” dedi.

Zelenskiy, ülkesinin Latin Amerika, Orta Doğu, Güneydoğu Asya ve Afrika’daki büyükelçiliklerinden de somut sonuçlar beklediğini kaydetti.​​​​​​​

10:32

Pentagon: Rusya, Kiev çevresindeki güçlerinin yüzde 20’sini kaydırdı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, son 24 saatte Rusya’nın, Ukrayna'nın başkenti Kiev’in kuzeyindeki güçlerinin yüzde 20’sini başka bölgelere kaydırmak üzere çektiğini açıkladı.

Günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan Kirby, Rusya’nın Kiev’in çevresine konuşlandırdığı kuvvetlerinden bazılarının Belarus’a doğru çekildiğini söyledi.

Kirby, "Son 24 saat içinde Rusya’nın Kiev çevresine konuşlandırdığı askerlerinin ve taktik taburlarının küçük bir kısmını kaydırmaya başladığını gördük. Yaklaşık yüzde 20’sini." dedi.

Çekilen güçlerin geldikleri üslere dönmediklerini belirten Kirby, "Ruslar gerilimi düşürme konusunda samimi ise bunu iddia ediyorlar, o çekilen askerleri kendi garnizonlarına gönderirlerdi. Ama bunu yapmıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü, bahsi geçen yüzde 20’lik askerin Gostomel civarından çekildiğini belirtirken, bazı Rus güçlerinin Çernobil civarından da çekilmeye başladığını gördüklerini kaydetti.

Rus ordusunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i askeri operasyonlar konusunda yanlış yönlendirdiği iddiasına da yanıt veren Kirby, bu iddialarla he fikir olduklarını ancak bu konuda istihbarat detaylarına girmeyeceğini söyledi.

10:25

Rusya-Ukrayna müzakereleri: Çavuşoğlu'dan yakında üst düzey bir görüşme olabilir açıklaması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı tarafların bir iki hafta içinde daha üst düzey bir görüşme yapabileceğini bildirdiklerini açıkladı.

Rusya'dan sivillerin tahliyesi için Mariupol'de ateşkes ilanı

Rusya, kuşatma altında tuttuğu Mariupol'de sabah saat 10:00 itibari ile ateşkes ilan etiğini duyurdu. 

Rusya Savunma Bakanlığı, sivillerin ve yabancıların tahliyesi için Mariupol'de ateşkes ilan edildiğini duyurdu. 

ABD ise Rus birliklerinin Çernobil'den çekilmeye hazırlandığını duyurdu.

EURO NEWS