Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Kazakistan: Rusya'ya yönelik yaptırımları atlatmak için bir araç olmayacağız

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

02.04.2022 18:53

Ukrayna lideri Zelenskiy: Çekilen Rus güçleri mayın döşüyor

AP

Ukrayna Devlet Başkan Vladimir Zelenskiy, ülkenin kuzeyinden çekilen veya çekilmeye zorlanan Rus güçlerini çevreye mayın döşemekle suçladı. 

Rusya'nın Ukrayna'nın kuzeyinde askeri eylemleri azaltıp Donbas'a odaklanacağını açıklamasından sonra Kiev, 30 yerleşim noktasında tekrar kontrolü ele aldı. 

Devlet Başkanı Zelenskiy, kuzeyde kontrolü tekrar ele almaya başladıklarını söyledi. Rus güçlerini çevreye mayın döşemekle suçlayan Ukraynalı lider, "Evlere, eşyalara hatta cansız bedenlere bile mayın gizliyorlar" dedi. 

Ukraynalı acil durum ekipleri bin 500 patlayıcının etkisi hale getirildiğini duyurarak vatandaşlardan dikkatli olmasını istedi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise suçlamaya herhangi bir yanıt vermedi.

02.04.2022 15:02

Ukrayna: Tekrar 29 milyar dolarlık rezerve ulaştık

Ukrayna'nın altın ve yabancı para birimlerinden oluşan 29 milyar dolarlık rezervinin korunduğu açıklandı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ekonomi Danışmanı Oleh Ustenko, ulusal rezervler hakkında televizyonda değerlendirmede bulundu.

Rusya'nın işgali başladığında ülkenin 29 milyar dolarlık altın ve döviz rezervi bulunduğunu kaydeden Ustenko, bu miktarın bir ara 27,5 milyar dolara gerilediğini söyledi. 

Döviz takviyesi ile 29 milyar dolarlık seviyenin tekrar yakalandığını söyleyen Ustenko, ulusal para biriminde istikrarın korunacağını kaydetti.

02.04.2022 13:50

ABD, Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık yeni askeri yardım yapacak

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Ukrayna'ya 300 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım yapacaklarını söyledi.

Kirby, basına yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya yapılacak yeni askeri yardımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kirby, Ukrayna ordusunu güçlendirme çabalarının bir parçası olarak Ukrayna'ya insansız hava araçları, zırhlı araçlar ve makineli tüfekler de dahil olmak üzere 300 milyon dolara kadar askeri malzeme sağlayacaklarını duyurdu.

Sözcü Kirby, yardım kararının, ABD'nin Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz bağlılığının altını çizdiğini kaydetti.

Yardım kapsamındaki askeri ekipmanlar arasında, ayrıca, gece görüş imkanı da sağlayan termal kameralar, güvenli iletişim cihazları, tıbbi malzemelerin de bulunacağı belirtiliyor.

ABD Senatosu, 11 Mart'ta Rusya ile savaşta olan Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık yardımı içeren bütçe tasarısını onaylamıştı.

Başkan Joe Biden yönetiminde ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı savunma desteğinin ise 2,3 milyar doları aştığı ifade ediliyor.

ABD, Ukrayna'nın uçuşa yasak bölge oluşturulması ve savaş uçağı gönderilmesi teklifini ise geri çevirmişti.

02.04.2022 13:48

Papa Francis Ukrayna davetini düşünüyor: Ziyaret konusu masada

AP
Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmeyi düşündüğünü söyledi. 

Papa Francis, Roma'dan Malta'ya giden uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerden birinin Ukraynalı siyasi ve dini liderlerin ülkeye davetini hatırlatması üzerine Papa, 'evet bu konu masada' diyerek cevapladı.  

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kiev Belediye başkanı ve Ukraynalı bazı dini liderler Rus işgalinin başlamasının ardından Papa Francis'i ülkeye davet etmişti. 

Papa, Ukrayna'nın işgalini sert şekilde kınamıştı. 

02.04.2022 12:02

Ukrayna ekonomisinin bu yıl yüzde 40 küçülmesi bekleniyor

Ukrayna ekonomisinin bu yıl yüzde 40 küçülebileceği kaydedildi. Ukrayna Ekonomi Bakanlığı, 2022 yılına ilişkin ön tahminleri açıkladı. 

Buna göre ülke ekonomisi geçen yılın aynı dönemine göre yılın ilk çeyreğinde yüzde 16 daraldı. Bakanlık yılın tamamında ülke ekonomisinin geçen yıla göre yüzde 40 küçülmesinin beklendiğini kaydetti.

Özellikle Afrika ülkelerinin tahıl tedariğinde Rusya ile birlikte başı çeken Ukrayna'da uzaktan çalışma imkanı vermeyen iş kollarının Rusya'nın işgalinden ağır şekilde etkilendiği belirtildi.   

02.04.2022 09:32

Zelenskiy: Mariupol'de tahliye konusunda arabuluculuk yapması için Türkiye ile görüşüyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, insani durumun kritik aşamaya geldiği Mariupol’den siviller ile askerlerin tahliyesi konusunda arabulucu olması için Türkiye ile görüştüklerini bildirdi.

Zelenskiy, paylaştığı video mesajında, bugün insani yardım koridorlarının Donetsk, Luhansk ve Zaporojiya bölgelerinde açıldığını belirtti.

Böylece Mariupol başta olmak üzere bu bölgelerde yer alan kentlerden toplam 6 bin 266 sivili tahliye ettiklerini belirten Zelenskiy, özellikle insani durumun kritik aşamaya geldiği Mariupol’den yaralıları ve ölenleri çıkarmak için ayrı bir görüşme gerçekleştirdikleri bilgisini paylaştı.

Zelenskiy, “Bizim askerlerimiz ve sivillerimiz hepsi. Bu konuda Türkiye ile arabulucu olması için görüşüyoruz. Yakında daha detaylı bilgi verebileceğimi umuyorum." dedi.

Öte yandan Rusya’da zorunlu askere davet alan genç çocukların ailelerini uyaran Zelenskiy, “Bu, geleneksel görünen ama yine de normalden farklı olan bir zorunlu askere çağırma olacak. Bu yıl askere gelenler bize karşı savaşa gönderilebilir. Bu nedenle, bu birçok genç erkek için garantili ölüm demektir." ifadesini kullandı.

Zelenskiy, Rusya’nın özellikle Kırım’da insanları askere almaya çalıştığının altını çizerek, bunu uluslararası insani hukukun ihlali olarak değerlendirdi.

Bu vesile ile Kırım’a seslenen Zelenskiy, "Bunu sabote edin. Emirlere uymayın. Eğer işe yaramazsa ilk fırsatta Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine teslim olun. Her şeyi anlayacağız." diye konuştu.

Zelenskiy, Rus askerlerinin kuzey eyaletlerden çekilmeye başladığını ancak doğu bölgesinde yoğunlaşarak yeni güçlü saldırılara hazırlandığını da ifade etti.

Ukrayna Müslümanlarını mübarek ramazan ayı dolayısıyla tebrik eden Zelenskiy, "Bu ay samimi dualar, karşılıklı bağışlama ve hayır işlerini temsil eder." dedi. ​​​​​​​

01.04.2022 19:07

Kazakistan: Rusya'ya yönelik yaptırımları atlatmak için bir araç olmayacağız

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Timur Süleymenov, ülkesinin, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yönelik yaptırımlarını "atlatmak" için bir araç olmayacağını bildirdi.

Süleymenov, Brüksel’e gerçekleştirdiği çalışma ziyareti kapsamında Avrupalı basın kuruluşlarına açıklamalarda bulundu.

Kazakistan'ın, ABD ve AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını atlatmak için bir araç olmayacağını vurgulayan Süleymenov, "Yaptırımlara uyacağız. Rusya, Belarus ve diğer ülkelerle ekonomik bir birliğin parçası olmamıza rağmen aynı zamanda uluslararası toplumun da bir parçasıyız." ifadelerini kullandı.

Süleymenov, ancak ekonomik çıkarları için Rusya ile ikili iş birliğini devam ettireceklerini kaydederek, "Ama biz yaptırıma tabi ürünleri ve yaptırım altındaki şahıs veya kurumların ülkemizdeki yatırımlarını kontrol etmek için elimizden geleni yapacağız. Bunu Avrupalı ortaklarımıza açıkça iletmek istiyoruz." diye konuştu.

Öte yandan Süleymenov, Rusya'ya ürün satmaya devam etmek isteyen Avrupalı şirketleri ülkesinde kabul edebileceklerini söyledi.

Süleymenov, Avrupalı yetkililerle bu konuda hemfikir olduklarına işaret ederek, "Bu yüzden bu şirketleri Kazakistan'a getirmek için çaba göstereceğiz." dedi.

01.04.2022 18:03

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin salı günü İstanbul'da yaptığı toplantı ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Rusya-Ukrayna heyetlerinin İstanbul'daki toplantısının olumlu ve yapıcı geçmesinin barışa dair ümitleri yeşerttiğini ifade etti.

Tarafların sağduyulu hareket etmesinin ve diyaloğu sürdürmesinin önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i bir araya getirerek barış gayretlerini taçlandırmak istediklerini dile getirdi.

Açıklamada Rusya Devlet Başkanı Putin'in de müzakere heyetlerinin görüşmesine İstanbul'da ev sahipliği yapmasından dolayı Erdoğan'a teşekkür ettiği bildirildi.

EURO NEWS