Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

ABD Başkanı Biden: Putin bir savaş suçlusu

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

18:57

Zelenskiy: Bu kesinlikle savaş suçu ve soykırımdır

AP
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Mariupol kentinin kurtarılması ile ilgili çeşitli senaryolar üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Türkiye'nin bu özel misyonda arabuluculuğu söz konusudur." dedi.

Zelenskiy, Ukrayna ordusunun Rus askeri güçlerinden kurtardığı başkent Kiev yakınlarındaki Buça kentini ziyaret etti.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zelenskiy, Rus ordusunun, Buça'daki eylemlerini değerlendirerek, "Rusya'nın burada yaptıkları inanılmaz. Bu kesinlikle savaş suçu ve soykırımdır. Çünkü burada binlerce kişi öldürüldü." dedi.

AA muhabirinin "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeniz bekleniyor mu?" sorusunu cevaplayan Zelenskiy, "Rusya bu görüşme sürecini ne kadar ertelerse, onlar için, bu durum ve savaş için o kadar kötü olur. Çünkü ordumuzun her gün kurtardığı topraklarda nelerin olduğunu görüyorsunuz. Onların burada yaptıklarını gördüğümüzde konuşmak zor." ifadelerini kullandı.

Rus ordusunun Buça'da sivillere işkence ettiğini belirten Zelenskiy, Rusya'nın görüşme ayarlama konusunda "daha hızlı hareket etmesi gerektiğini" vurguladı.

Ukrayna'nın Mariupol kentindeki duruma değinen Zelenskiy, bu şehrin kurtarılması ile ilgili bazı senaryolar üzerinde durduklarını dile getirdi.

Zelenkiy, "Mariupol'da durum en zor olanlardan biridir. Tüm senaryoları söyleyemem. Askerlerimizin desteklenmesi ile ilgiliyiz. Onlar için zor anlar. Türkiye'nin bu özel misyonda arabuluculuğu söz konusudur. Önümüzdeki günlerde belki de önümüzdeki saatlerde bu zor soruya bir cevap verebileceğiz." diye konuştu.

"Rusya ile müzakerelere devam edeceğiz"

Rusya ile müzakerelere devam edeceklerini dile getiren Zelenskiy, şunları söyledi:

"Ukrayna'nın barışa kavuşması gerekiyor. Barış, zafersiz olamaz. Zafer, ordumuzun savaştaki adımlarıyla birlikte diplomatik formatta da elde edilebilir. Ordumuz, her gün adımlar atıyor ama bu kolay değil. Milyonlarca insanı kaybetmek istemiyoruz. Bu nedenle diyalog olmalıdır."

18:12

ABD Başkanı Biden: Putin bir savaş suçlusu

ABD Başkanı Biden, Putin'in "savaş suçları" nedeniyle yargılanması çağrısında bulunarak, Buça'daki saldırının ardından Rusya'ya yeni yaptırımlar getireceklerini bildirdi.

Gazetecilere konuşan Biden, "Buça'da ne olduğunu gördünüz değil mi? Putin bir savaş suçlusu" dedi.

Biden'ın gazetecilere yaptığı açıklamalar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin Kiev'i çevreleyen kasabalardan biri olan ve Ukraynalı yetkililerin sivil cesetlerinin bulunduğunu söylediği Buça'yı ziyaret etmesinin ardından geldi.

Zelenskiy, Rusya'nın eylemlerini bir süredir "soykırım" olarak nitelendiriyor ve Batı'yı Rusya'ya karşı daha sert yaptırımlar uygulamaya çağırıyor.

Konuşmasında "soykırım" ifadesini kullanmayan Biden “Ukrayna'ya ihtiyaç duydukları silahları sağlamaya devam etmeliyiz ve bir savaş suçu davası açmak için tüm delilleri toplamalıyız" dedi.

16:20

Merkel, Ukrayna’nın 2008’de NATO’ya alınmama kararını savundu

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in eleştirdiği Almanya'nın eski Başbakanı Angela Merkel, 2008 yılında Ukrayna'nın NATO'ya kabul edilmemesine ilişkin kararını savundu.

Merkel’in ofisinden Bild gazetesine yapılan açıklamada, Merkel’in Bükreş'teki 2008 NATO Zirvesi ile bağlantılı aldığı kararlarının arkasında durduğu belirtildi.

Angela Merkel'in Rusya’nın başlattığı Ukrayna’daki savaşı sona erdirmeye yönelik çabaları desteklediği aktarılan açıklamada, "Eski Şansölye, Buça'da ve Ukrayna'nın diğer yerlerinde görünür hale gelen vahşet karşısında Alman hükümetinin ve uluslararası toplumun Ukrayna'nın yanında yer alınması ve barbarlığın ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının sona erdirilmesi yönündeki tüm çabalara tam destek veriyor." ifadesi kullanıldı.

Vladimir Zelenskiy, dün yayımladığı video mesajında, Merkel ve eksi Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'i, Rus askerlerinden kurtarılan Buça'yı ziyaret etmeye ve 14 yıl Rusya’ya taviz verme politikasının nelere yol açtığını görmeye davet etmişti (AA)

16:16

BM: Ukrayna'da en az 1430 sivil öldü, 4 milyon 215 bin 47 mülteci komşu ülkelere geçti

Birleşmiş Milletler (BM) Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 1430 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 97 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 4 milyon 215 bin 47 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince yapılan açıklamada, 24 Şubat-3 Nisan'da, yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere, Ukrayna'dan 4 milyon 215 bin 47 mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Komşu ülkelerden en çok Polonya'ya (2 milyon 451 bin 342), Romanya'ya (643 bin 58), Moldova'ya (394 bin 740), Macaristan'a (390 bin 302) ve Slovakya'ya (301 bin 405) mültecinin geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı kaydedildi.

BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de Ukrayna içinde 6,5 milyon sivilin yerinden edildiğini duyurmuştu.

14:42

Kremlin: Buça ile ilgili herhangi bir suçlamayı kabul etmiyoruz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülkesine yöneltilen Ukrayna'nın Buça kenti ile ilgili suçlamaları kabul etmediklerini söyledi.

Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski'nin nükleer silahı kendi topraklarında yerleştirmeye hazır oldukları yönünde açıklama yaptığına dikkati çeken Peskov, "Elbette, önerilen eylemler, kıtadaki gerginliğin ileride artmasına yol açabilir. Polonya yönetiminin savaşçı ve Rus karşıtı çizgisi derin endişeleri uyandırıyor." dedi.

"Buça kenti konusu en üst düzeyde görüşülmesi gerekiyor"

Ukrayna'nın Buça kentinde çekilen görüntüleri değerlendiren Peskov, burada sivillerin öldürüldüğüne dair bilgilerin sorgulanması gerektiğini savundu.

Peskov, "Gördüğümüz görüntülere güvenmemek lazım. Savunma Bakanlığımızın uzmanları, görüntülerin sahte olduğuna dair belirtileri tespit etti." şeklinde konuştu.

Ülke liderlerinin Buça'daki durumla ilgili yeterince kanıt olmadan açıklama yapma konusunda acele etmemesi ve çeşitli kaynaklardan bilgi talebinde bulunması gerektiğini vurgulayan Peskov, "Herhangi bir suçlamayı kesinlikle reddediyoruz. Ayrıca, bu konunun en üst düzeyde görüşülmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) görüşmeye teklif ettiklerini aktaran Peskov, ancak bu teklifin engellendiğini söyledi.