Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

ABD Başkanı Biden: Putin bir savaş suçlusu

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

10:56

Buça'daki uygu görüntüleri analiz edildi

New York Times (NYT) gazetesi, uydu görüntülerinin Buça'daki sivillerin Rusya çekilmeden önce öldürüldüğünü gösterdiğini iddia etti.

NYT, uydu görüntüleri üzerinde yaptığı analiz sonuçlarının, "Kiev'in bir banliyösü olan Buça'da sivillerin öldürülmesinin, Rus askerlerinin şehri terk etmesinden sonra gerçekleştiği yönündeki iddialarla çeliştiğini" öne sürdü.

Maxar Technologies tarafından sağlanan uydu görüntülerinin, sivillerin en az 11'inin üç haftadan daha uzun süre önce, Rus ordusunun bölgeyi kontrol altına aldığı sırada öldürüldüğüne işaret ettiği kaydedildi.

Görüntü analizinde, "Görüntüler, 9 Mart ile 11 Mart tarihleri ​​arasında Yablonska Caddesi'nde ortaya çıkan insan vücuduna benzer büyüklükteki koyu renkli nesneleri gösteriyor. 2 Nisan tarihli görüntülerin gösterdiği gibi nesneler, Ukrayna kuvvetlerinin Buça'yı geri almasının ardından cesetlerin bulunduğu konumlarla tam olarak örtüşüyor. Daha fazla analiz, nesnelerin üç haftadan fazla bu pozisyonda kaldığını gösteriyor." ifadelerine yer verildi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrini Rus güçlerinden 1 Nisan'da kurtaran Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı sorumluluğu üstlenmeyerek cesetlerin, 30 Mart civarında, "tüm Rus birliklerinin Buça'dan tamamen çekilmesinin ardından" sokaklara yerleştirildiğini öne sürerek Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ni olayla ilgili acil toplantıya çağırmıştı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Buça şehrinin sokaklarında cansız bedenleri bulunan sivillerin görüntülerinden dehşete düştüğünü belirterek "bağımsız ve etkili" soruşturma çağrısında bulunmuştu.

10:15

Ukrayna: Rus ordusu 18 bin 500 asker, 150 uçak, 134 helikopter ve 676 tankını kaybetti

Rus ordusunun Ukrayna'da 18 bin 500 askerini, 150 uçağını, 134 helikopterini ve 676 tankını kaybettiği bildirildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-5 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 18 bin 500 asker öldürüldü, Ruslara ait 150 uçak, 134 helikopter, 676 tank, 1858 zırhlı araç, 332 top, 107 roketatar sistemi ve 55 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri 1322 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 94 insansız hava aracını da kaybetti.​​​

04.04.2022 22:05

Mykolaiv'a Rus bombardımanı: 10 ölü, 46 yaralı

AP

Ukrayna'nın güneyindeki Mykolaiv'a yapılan saldırıda en az 10 sivilin öldüğü, 46 kişinin de yaralandığı açıklandı. 

Mykolaiv Belediye Başkanı Oleksandre Senkevich, kentin bugün iki kez Rus bombardımanına hedef olduğunu söyledi.

Başkan Senkevich sosyal medyadan yayınladığı video mesajında ilk saldırıda 1 kişinin öldüğünü 5 kişinin de yaralandığını kaydetti. 

İkinci bombardımanın daha şiddetli olduğunu vurgulayan Senkevich, bu saldırıda ölü sayısının 10, yaralı sayısının ise 46'ya çıktığını belirtti.  

04.04.2022 21:46

Fransa, 35 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı

Fransa, ülkede görev yapan 35 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkede görev yapan ve eylemleri Fransa'nın güvenlik çıkarlarına aykırı olan 35 Rus diplomat için sınır dışı etme kararı alındığı belirtildi.

Bunun, Avrupa Birliği'nin (AB) aldığı kararların bir parçası olduğu ifade edilen açıklamada, önceliğin Fransızların ve Avrupalıların güvenliğini sağlamak olduğu kaydedildi.

04.04.2022 19:21

Almanya çok sayıda Rus diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti 

Almanya, Ukrayna işgaliyle bağlantılı olarak çok sayıda Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan etti. Fransız AFP haber ajanı sayının 40 civarında olduğunu belirtti. 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna'daki savaşla bağlantılı olarak Berlin'de görev yapan çok sayıda Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldıklarını duyurdu.

Alman Dışişleri Bakanı Baerbock,istenmeyen kişi ilan edilenlerin Almanya'ya sığınan Ukraynalı mülteciler için tehlike oluşturduğunu kaydetti. 

Rusya'nın işgalinin ardından binlerce kişi ülkeyi terk ederken Almanya 300 binden fazla Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapıyor. 

04.04.2022 18:57

Zelenskiy: Bu kesinlikle savaş suçu ve soykırımdır

AP
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Mariupol kentinin kurtarılması ile ilgili çeşitli senaryolar üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Türkiye'nin bu özel misyonda arabuluculuğu söz konusudur." dedi.

Zelenskiy, Ukrayna ordusunun Rus askeri güçlerinden kurtardığı başkent Kiev yakınlarındaki Buça kentini ziyaret etti.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zelenskiy, Rus ordusunun, Buça'daki eylemlerini değerlendirerek, "Rusya'nın burada yaptıkları inanılmaz. Bu kesinlikle savaş suçu ve soykırımdır. Çünkü burada binlerce kişi öldürüldü." dedi.

AA muhabirinin "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeniz bekleniyor mu?" sorusunu cevaplayan Zelenskiy, "Rusya bu görüşme sürecini ne kadar ertelerse, onlar için, bu durum ve savaş için o kadar kötü olur. Çünkü ordumuzun her gün kurtardığı topraklarda nelerin olduğunu görüyorsunuz. Onların burada yaptıklarını gördüğümüzde konuşmak zor." ifadelerini kullandı.

Rus ordusunun Buça'da sivillere işkence ettiğini belirten Zelenskiy, Rusya'nın görüşme ayarlama konusunda "daha hızlı hareket etmesi gerektiğini" vurguladı.

Ukrayna'nın Mariupol kentindeki duruma değinen Zelenskiy, bu şehrin kurtarılması ile ilgili bazı senaryolar üzerinde durduklarını dile getirdi.

Zelenkiy, "Mariupol'da durum en zor olanlardan biridir. Tüm senaryoları söyleyemem. Askerlerimizin desteklenmesi ile ilgiliyiz. Onlar için zor anlar. Türkiye'nin bu özel misyonda arabuluculuğu söz konusudur. Önümüzdeki günlerde belki de önümüzdeki saatlerde bu zor soruya bir cevap verebileceğiz." diye konuştu.

"Rusya ile müzakerelere devam edeceğiz"

Rusya ile müzakerelere devam edeceklerini dile getiren Zelenskiy, şunları söyledi:

"Ukrayna'nın barışa kavuşması gerekiyor. Barış, zafersiz olamaz. Zafer, ordumuzun savaştaki adımlarıyla birlikte diplomatik formatta da elde edilebilir. Ordumuz, her gün adımlar atıyor ama bu kolay değil. Milyonlarca insanı kaybetmek istemiyoruz. Bu nedenle diyalog olmalıdır."

04.04.2022 18:12

ABD Başkanı Biden: Putin bir savaş suçlusu

ABD Başkanı Biden, Putin'in "savaş suçları" nedeniyle yargılanması çağrısında bulunarak, Buça'daki saldırının ardından Rusya'ya yeni yaptırımlar getireceklerini bildirdi.

Gazetecilere konuşan Biden, "Buça'da ne olduğunu gördünüz değil mi? Putin bir savaş suçlusu" dedi.

Biden'ın gazetecilere yaptığı açıklamalar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin Kiev'i çevreleyen kasabalardan biri olan ve Ukraynalı yetkililerin sivil cesetlerinin bulunduğunu söylediği Buça'yı ziyaret etmesinin ardından geldi.

Zelenskiy, Rusya'nın eylemlerini bir süredir "soykırım" olarak nitelendiriyor ve Batı'yı Rusya'ya karşı daha sert yaptırımlar uygulamaya çağırıyor.

Konuşmasında "soykırım" ifadesini kullanmayan Biden “Ukrayna'ya ihtiyaç duydukları silahları sağlamaya devam etmeliyiz ve bir savaş suçu davası açmak için tüm delilleri toplamalıyız" dedi.

EURO NEWS