Rusya'nın Ukrayna işgalinde 2. gün: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'dan İsveç ve Finlandiya'ya uyarı: NATO'ya katılırsanız askeri sonuçları olur

Rusya'nın Ukrayna işgalinde 2. gün: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna işgalinde 2. gün: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

16:13
  • Ukrayna Rusya'nın savaşın ikinci gününde bilanço ağırlaşıyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı, işgalin ikinci gününde 1000'den fazla Rus askerinin öldürüldüğünü bildirdi

  • Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, lideri Vladimir Putin'e müzakere masasına oturma çağrısı yaptı

  • Rus askerleri başkent Kiev'e çok yaklaştı

  • Rusya, hava indirme birliklerinin Gostomel hava üssündeki unsurlarla birleştiğini, Kiev'in batısıyla bağlantısının kesildiğini bildirdi

  • Ukrayna, Kiev'e giren Rus sabotaj gruplarının yok edildiğini bildirdi

  • Ukraynalı siviller askerlik şubelerine gitmeye başladı

Ukrayna savaşının ilk gününde neler yaşandı 

20:29

Rusya'dan İsveç ve Finlandiya'ya uyarı: NATO'ya katılırsanız askeri sonuçları olur

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmek istemesi halinde bunun askeri ve politik sonuçları olacağını" duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından da aynı mesaj paylaşılarak "Finlandiya'nın NATO'ya kabul edilmesinin ciddi askeri ve politik sonuçları olur" denildi.

Bu ifade Sözcü Zakharova'nın "Finlandiya hükümetinin 'askeri uyumsuzluk politikası'na bağlılığını, kuzey Avrupa'da güvenlik ve istikrarın sağlanmasında önemli bir faktör olarak görüyoruz." ifadelerinin altına yazıldı.

20:04

Birleşmiş Milletler, son 48 saat içinde 50 binden fazla kişinin Ukrayna'yı terk ettiğini açıkladı

Birleşmiş Milletler yetkilileri, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna'dan son iki gün içinde en az 50 bin kişinin komşu ülkelere sığındığını duyurdu.
Savaşın başlamasından önce yayımlanan raporlarda, olası bir savaş durumunda 5 milyon Ukraynalının mülteci konumuna düşebileceği uyarısı yapılmıştı.
19:31

Çekya havaalanlarını Rus uçaklarına kapattı

Çekya Ulaştırma Bakanı, ülkesinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak tüm havaalanlarını Rus uçaklarına yasakladığını söyledi.

Bakan Martin Kupka, yasağın Prag ile Moskova ve Prag ile St. Petersburg arasındaki tüm düzenli uçuşlarla charter uçuşlarını kapsadığını söyledi.

Rus uçaklarının, Rus turistler için popüler bir destinasyon olan batı Çek kaplıca kenti Karlovy Vary'ye inmesi de yasaklanacak. Tedbir gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek.

Ayrıca Çek Başbakanı Petr Fiala, ülkesinin Rus vatandaşlarına vize vermeyi durduracağını ve diğer Avrupa Birliği ülkelerini de aynısını yapmaya çağıracağını söyledi.
Öte yandan Litvanya'daki büyük perakende zincirleri, Rus ve Belarus ürünlerini raflardan kaldırmaya başladı.
19:46

Avrupa Konseyi, Rusya'nın üyeliğini askıya aldı

Ukrayna topraklarını işgal eden Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliği askıya alındı. Cuma günü toplanan Avrupa Konseyi üyeleri, Rus diplomatların ve delegelerin Konsey'in ana organlarına katılımını hemen yürürlüğe girecek şekilde askıya aldı.

Ancak bu kararın Avrupa Konseyi'nin yargı kolu olan ve Rus vatandaşlarına koruma sağlamayı amaçlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni (AİHM) kapsamadığı bildirildi.
Rusya'nın Eurovision Şarkı Yarışması'na katılması da yasaklandı.
18:38

Almanya: AB, Ukrayna'dan kaçan herkesi kabul etmeye hazır

Almanya dışişleri bakanı, Avrupa Birliği'nin mevcut savaş durumu nedeniyle Ukrayna'dan kaçan herkesi kabul edeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Brüksel'de gazetecilere verdiği demeçte, "Şu anda bombalardan ve tanklardan kaçan insanları bir an önce almak için her şeyi yapmalıyız." dedi.

“Bugünün gelmemesi için her şeyi denedik” diyen Baerbock, "Geldi çünkü Rusya lideri bunu seçti, insan yaşamına karşı savaşı seçti. Bu yüzden şimdi kaçan tüm insanları alacağız, güvenli bir yere getireceğiz." ifadelerini kullandı.
18:22

Putin'den Rus ordusuna övgü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e doğru ilerleyen Rus birliklerini cesaretlerinden dolayı kutladı

Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası konuşan Putin, Ukrayna askerlerinin Rus güçleriyle çatışmaya girmekte isteksiz olduğunu iddia etti.

Direniş gösteren askerlerin çoğunlukla sağcı Ukraynalı milliyetçilerden oluşan gönüllü taburlar olduğunu söyleyen Putin, Ukrayna hükümeti için de "uyuşturucu bağımlısı ve neo-Nazi" nitelemesinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna ordusunu direnişlerine son vermeye ve liderlerine sırt çevirmeye çağırdı.
17:48

Yılan Adası'nda Ruslara teslim olmayı reddeden 13 Ukrayna askeri ulusal kahraman ilan edilecek

Karadeniz'de yer alan Ukrayna'ya ait Yılan Adası'nda bulunan Ukraynalı 13 asker, bir Rus savaş gemisinden "Teslim olmazsanız bombalanacaksınız, silahlarınızı bırakın, teslim olun, gereksiz kan dökülmesin" anonsuna rağmen teslim olmayarak bombardımanda hayatını kaybetti. 
Medyaya yansıyan telsiz konuşmasında Ukraynalı askerler, kendilerine yapılan 'teslim ol' çağrısını reddediyor.
Ses kaydında aralarında bir kadın askerin de olduğu sanılan kişinin konuşma sesi geliyor ve Ukraynalı askerler, Rus gemisine sert sözlerle tepki gösteriyor. 
Ardından Ukraynalı askerlerden ses gelmiyor. Bunun, Ukraynalı askerlerin son anları olduğu sanılıyor. 
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, perşembe günü yapılan Rus bombardımanında 13 Ukraynalı askerin tamamının öldürüldüğünü söyledi.

Zelenskiy, "Tüm sınır muhafızlarımız kahramanca hayatını kaybetti ama pes etmedi. Kendilerine 'Ukrayna Kahramanı' unvanı verilecek." dedi.
Ukraynalı askerlerin teslim olmayarak hayatını kaybetmesi, başta Ukraynalılar olmak üzere dünya genelinde sosyal medyada geniş yankı buldu. 
17:24

Ukrayna'da Rusya'nın saldırılarından kaçan 30 bin kişi Polonya'ya geçti

Ukrayna'da Rusya'nın saldırılarından kaçan 30 bin kişinin Polonya'ya geçtiği duyuruldu.

Polonyalı yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinden sonra dünden bu yana yaklaşık 30 bin kişinin, Ukrayna'dan Polonya'ya geçtiğini, bu kişilerin neredeyse yarısının mülteci konumunda olduğunu bildirdi.

Polonya Güvenlik Hizmetleri Sözcüsü, "Şimdiye kadar gelen kişilerin yaklaşık yarısı savaştan kaçtıklarına dair sözlü açıklamalar yaptı. Bunlar savaş mültecisi olarak kabul edilmesi gereken insanlar. Yerel prosedürlere göre Polonya'ya kabul edilecekler." diye konuştu.

17:20

 Balkan ülkelerinden Rusya'ya yaptırım kararı

Balkan ülkelerinden Kosova, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya da Rusya'ya yaptırım kararları kervanına katıldı.

Kosova hükümeti Rusya Federasyonuna yönelik ekonomik ve mali yaptırımlar kararı aldığını açıkladı. Başbakan Albin Kurti, yaptığı açıklamada, yaptırım kararlarının ABD ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi ile uyumlu olarak aldıklarını söyledi. 

Ülkesinin daha önce de demokratik dünyanın saflarında durarak Rusya'ya yönelik yaptırım kararı aldığını hatırlatan Kurti, "Bu, bugün gördüğümüz Rusya'nın yeni bir Rusya olmadığının kanıtı ve aynı zamanda yeni olmayı amaçlamadığının uyarısıdır. Aslında, yeniden eskiye dönmek, hatta Sovyetler Birliği'nden de daha eskiye, yani Rus İmparatorluğuna dönmek istiyor." dedi.

Yaptırım kararlarının içeriği hakkında bilgi veren Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gërvalla da, bunların, bankaların, finans kurumlarının ve bireylerin varlıklarının dondurulması, finansal piyasalara erişimlerinin yasaklanması, seyahat veya transit geçiş yasakları olduğunu söyledi.

Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka da ülkesinin AB'nin Rusya'ya karşı belirlediği yaptırım kararlarına uyacağı bilgisini verdi.

Kuzey Makedonya hükümeti ise düzenlediği toplantıda AB'nin Rusya'ya karşı kısıtlayıcı paketine katıldıklarını duyurdu.

EURO NEWS