Savcılığın sosyal medyada taciz edilen kadın için "Profili gizli değil" kararına avukatlardan tepki

"Çok tehlikeli bir karar"

Savcılığın sosyal medyada taciz edilen kadın için "Profili gizli değil" kararına avukatlardan tepki

Savcılığın sosyal medyada taciz edilen kadın için "Profili gizli değil" kararına avukatlardan tepki

Avukatlar Alperen Cihan Çetinkaya ve Büşra Dereli'ye göre savcılığın kararı, tacizci yerine mağduru cezalandırıyor ve kadın tacizlerinin önünü açıyor. Çetinkaya ve Dereli, savcılığın iş yükü nedeniyle bu konularla uğraşmak istemediğini düşünüyor

Avukatlar Alperen Cihan Çetinkaya ve Büşra Dereli'ye söz konusu kararla savcılık, “Kadın mini etek giymezse taciz de olmaz” diyenlerle aynı bakış açısını paylaşmış oluyor / Fotoğraf: Eda Yön / Instagram

Dansçı Eda Yön, sosyal medya hesabı üzerinden kendisine uygunsuz fotoğrafını yollayıp, mesaj yazan O.C. isimli erkek hakkında şikâyetçi oldu.

Ancak savcılık, Yön'ün profilinin herkese açık olduğu gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz yapılsa da savcının kararının doğru olduğuna hükmedildi ve gerekçe gösterilmeden "Usul, yasaya uygundur" denilerek, itirazın reddine karar verildi.

20 yaşındaki Yön ise karara tepkili. Kendisini "sosyal medya fenomeni" olarak niteleyen Yön, bu mecrayı bir iş kolu olarak gördüğünü ve herkese açık şekilde kullanmayı tercih ettiğini söyledi.

"Çok tehlikeli bir karar"

Konunun sosyal medyada yer bulmasıyla pek çok kullanıcı, savcılığın kararını "hatalı" bularak Eda Yön'e destek verdi.

Tartışmalı kararı görüşmek üzere kendisine ulaştığımız Yön'ün avukatı Alperen Cihan Çetinkaya, savcılığın 'Kişi hesabını gizlemiş olsaydı suç eylemi gerçekleşmezdi, kovuşturmaya gerek yok' şeklindeki kararını "tehlikeli" bulduğunu söyledi.

"Böyle bir karar, sosyal medyayı suç mahalline çevirir. Haber yayınlandıktan sonra müvekkilime en az 20 taciz mesajı daha geldi" diyen Çetinkaya, "'Şimdi göreceksin' gibi ifadeler kullanıldı. Böyle kararlarla sosyal medyadaki taciz önlenemez boyuta ulaşır. Tacizci yerine mağduru cezalandırıyorlar. Hukuki nitelendirmeden uzak, kişinin hak ve özgürlüğünü kısıtlayan bu kararı, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıyacağız" dedi.

 

Avukat Alperen Çetinkaya Independent Türkçe.jpg

Çetinkaya: Bir başka davada da 'Aptal mısınız?' sözü, 'ağır eleştiri' olarak kabul edildi. Savcıya biri 'Aptal mısınız' dese, 'eleştiri' deyip geçebilecek mi? / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"AYM'den olumlu sonuç beklentimiz yok ama benzer kararların önüne geçmeyi umuyoruz"

Ancak Alperen Cihan Çetinkaya'nın AYM'den olumlu sonuç beklentisi yok. "Maalesef ki AYM'nin öyle bir yetkisi yok" ifadesini kullanan Çetinkaya, AYM'ye gitme amaçlarını "karara karşı bir duruş sergilemek ve konuyu gündemde tutup, bir daha benzer kararların alınmasının önüne geçmek" olarak açıkladı.

"Savcılar uğraşmak istemiyor"

Çetinkaya, savcılığın neden böyle bir karar almış olabildiğini sorduğumuzda ise "uğraşmak istemediklerinden" yanıtını vererek, şöyle devam etti:

"Savcı tanıdıklarımız bizi arıyor ve 'Bu davaları açmayın, bunlar ufak tefek işler, bize iş yükü oluyor' diyorlar. Savcılıklar iş yükünü azaltabilmek için kadınların sosyal medyadan tacize uğradığı bazı olayları küçümsüyor, göz yumuyor, bu işlerle uğraşmak istemiyor.”

"'Kadın mini etek giymezse taciz de olmaz' diyenlerle aynı bakış açısı paylaşılıyor"

Alperen Cihan Çetinkaya, "Böyle kararlar verirseniz insanların gözünde gerçek adalet duygusu gider, bu bir erkek adaleti olarak görülecek ve Türkiye'de adalete olan inanç daha da azalacak. 'Erkektir yapar' zihniyeti söz konusu ve bu durum, toplumda, bu ülkede adalet olmadığı görüşünü pekiştirir. 'Kadın mini etek giymezse taciz de olmaz' diyenlerle aynı bakış açısı paylaşılıyor" eleştirisini yaptı.

“Başka bir davada benzer karar verilme tehlikesi var”

Eda Yön'ün avukatı Çetinkaya, başka bir savcının da bu durumdan etkilenip, benzer bir dosyada benzer karar verme tehlikesine de değindi.

“Kamuoyu bilsin istedik”

Bu nedenle konuyu özellikle medyaya taşıyıp kamuoyunun bu durumdan haberdar olmasına çalıştıklarını kaydeden Çetinkaya, “Olay sosyal medyada destek görüp haberlerde yer almasa yüzlerce taviz dosyası kapatılabilir” dedi.

"Tamamen savcının kişisel tutumu"

Avukat Büşra Dereli de söz konusu karara tepkili.

Karara itiraz edilmesi sonrası hakim tarafından da savcılıkla benzer görüş beyan edilip reddedilmeyi "üzüntü verici" olarak niteleyen Dereli, bu durumun "savcının kişisel tutumu" olduğunu ve "bir yasaya, norma bağlı bir karar verilmediği" yorumunu yaptı.

"Psikolojik taciz ve şiddette bulunan kişiler sevindirildi"

Hukukun kadın hakları konusunda daha hassas olması gerekirken, psikolojik şiddet ve tacizde bulunan kişilerin sevindirildiğini de ifade eden Büşra Dereli, "Bir kadının sosyal medya hesabını gizlemesi, şahıs olarak kişisel hakkına saldırıdır. Bu zihniyet 'gece dışarı çıkma, kendini eve kapat, etek giyme, giyersen taciz edilirsin' zihniyetiyle aynıdır" diye konuştu. 

 

Avukat Büşra Dereli Independent Türkçe.jpg
Av. Alperen Çetinkaya gibi Av. Büşra Dereli de savcıların bu tür davalarla vakit kaybetmemek için böyle kararlar verdiği görüşünde / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Bu zihniyet 'gece dışarı çıkma, kendini eve kapat, etek giyme, giyersen taciz edilirsin' zihniyetiyle aynı"

Avukat Dereli, kararın medyada duyulması ve AYM'ye taşınmasıyla, bundan sonraki taciz girişimlerinde adil kararlarla karşılaşmayı umduklarını söyledi.

Son olarak sosyal medyanın günümüzde para kazandırabilen bir mecra olduğuna değinen Dereli, ofis gibi kullanıldığı, dolayısıyla pek çok hesabın zaten açık profil şeklinde kullanıldığını da sözlerine ekledi.

The Independentturkish