Seyran Saliyev'in eşi : Eşim sadece hayat arkadaşım değil. Benim için o mücadelenin kişileşmesidir.

Babalar asılsız yere alıkonulurken çocukların evlenip çocuk doğurduğunu görmek de çok zor.

Seyran Saliyev'in eşi :  Eşim sadece hayat arkadaşım değil. Benim için o mücadelenin kişileşmesidir.

İnsan hakları savunucularının verilerine göre en az 95 Kırımlı siyasi nedenlerden ötürü Rusya veya işgal edilen Kırım’daki hapislerde alıkonuluyor. Söz konusu siyasi tutsakların 67’si Kırım Tatarı. 

Kırım Haber Ajansı (QHA), eşleri ve oğulları hapislerde alıkonulurken siyasi tutsakların ailelerinin nasıl yaşadığını anlatan hikayeler dizisini yayınlamaya başlıyor.

İlk görünüşte sadece tutsak listelerinde belirtilen bir isim olarak algılansalar da, bunların sadece bir isim olmadığı, her ismin kendi hikayesine sahip olduğunu göstermek için bu insanların hikayelerini anlatmak çok önemli.

SEYRAN SALİYEV

Seyran Saliyev, Kırım’ın Rus işgalinden önce de hak savunucu, sosyal ve eğitim faaliyetleri yürüten bir insan olarak tanınıyordu. İki yıldır Saliyev, siyasi güdümlü dava çerçevesinde Rus hapishanesinde alıkonuluyor. Seyran Saliyev’in eşi, Kırım Tatar aktivist ve Kırım Çocukluğu projesinin koordinatörü Mümine Saliyeva eşini anlatıyor:

Eşim sadece hayat arkadaşım değil. Benim için o mücadelenin kişileşmesidir. Artık sadece onun ve diğer siyasi tutsakların serbest bırakılması için mücadele etmiyoruz, artık kendi halkımızı korumak için mücadele ediyoruz. Filoloji Bölümünden mezun olan eşim rehber olarak çalışıyordu. O hem çocuklar hem gençler, hem de büyükler tarafından çok seviliyordu. Toplumun her yaşam alanında aktif olan eşim sözde terörist olarak damgalandı. Kırım ve Kırım dışındaki insanlara topluma faydalı olan insanları sözde terörist ve aşırıcılara nasıl dönüştürüldüğünü göstermek için özgürlüğünü feda etti.

Eşim tutuklanmasından sonra halkımızın siyasi sorunlarından uzakta kalamayacağımı daha sonrasında da sivil, hak savunucu ve gazetecilik faaliyetlere de aktif olarak katılacağımı biliyordu. Ayrıca bugün Kırım’da Kırım Tatar halkının yürüttüğü barışçıl direniş (safları) arasında olacağımı biliyordu.  

Son beş yıl içinde Kırım’daki baskılar artışa geçti. Sadece son 5 yıl içinde siyasi tutsakların sayısı neredeyse 2 kat arttı. Tabi ki bununla birlikte babasız kalan siyasi tutsakların çocukların sayısı da arttı. 

Aslında en korkunç şey de bu. Asılsız sebeplerden dolayı alıkonulan insanların hayatları ailelerinden uzakta devam ediyor.

Siyasi tutsak Rüstem Abiltarov’un babası, siyasi tutsak Zevri Abseitov’un annesi, Server Mustafayev, Server Zekeryayev’in büyükanneleri vefat ettikleri zaman onların cenazelere katılamaması çok korkunç.

Siyasi tutsak Asanov ve İbraimov’un çocukları gibi; ilk kez okula gittiler fakat babaların bunu görememesi çok korkunç.

Babaları hapislerde alıkonulurken çocukların doğması ve babaların çocuklarını hiç görememesi çok zor. Babalar asılsız yere alıkonulurken çocukların evlenip çocuk doğurduğunu görmek de çok zor.

 

qha