Sivas'ın sembolü Sancaktar Türbesi, uçurumun kıyısında ziyaretçilerini ağırlıyor
Sivas Yukarı Tekke Mezarlığı'nda, Hz. Muhammed'in sancaktarı olduğu rivayet edilen Abdulvahabi Gazi Hazretleri’nin türbesi, uçurumun kıyısındaki konumuyla dikkat çekiyor ve her Cuma yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
TOPLUM / SİVAS, TÜRKİYE — 15 KASIM 2025
Sivas’ta bulunan ve konumuyla dikkatleri üzerine çeken Yukarı Tekke Mezarlığı’ndaki Abdulvahabi Gazi Hazretleri’nin Türbesi, her Cuma yüzlerce ziyaretçisini ağırlıyor. Tam uçurumun kıyısında yer alan bu tarihi mekân, hem manevi değeri hem de mimari yapısıyla ilgi odağı oluyor.
Daha öncesinde küçük bir mescid olarak kullanılan yapı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce yenilenerek iki katlı camiye dönüştürüldü. Bu cami içerisinde, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in sancaktarı olduğu rivayet edilen Abdulvahabi Gazi’nin türbesi bulunuyor.
Cuma Geleneği: Dua ve Ziyaret
Cuma namazlarını Yukarı Tekke Camii’nde kılmaya özen gösteren vatandaşlar, namazın ardından medfun bulunan Abdulvahabi Gazi türbesinde dua ediyor.
Volkan Balcılar, buradaki ziyaret geleneğinin yıllardır sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:
"Abdulvahabi Gazi Hazretleri Peygamber Efendimizin sancaktarı olarak cephede savaşmış ve en son görev yeri burada olduğundan şehit edildiğinden buraya defnedilmiş büyük bir zat ve evliyadır. Buranın ziyaretçisi eksik olmaz. İnsanlar her fırsatta cumayı mümkün oldukça burada kılarlar ve türbe ziyaretleri, dualar yapılır."
Cami içerisinde ayrıca Osmanlı Padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Bayezid ve torunlarının da türbesi yer alıyor, bu da bölgenin tarihi önemini artırıyor. Ziyaretçiler, geçmişlerinin ruhlarına yâd etmek için burada ikramlarda ve izzetlerde bulunuyor.
Abdulvahap Gazi Yatırı - Sivas
Abdulvahap Gazi, Emeviler döneminde yaşamış ve İslam kuvvetleriyle Anadolu seferine katılmış ünlü bir ordu komutanıdır. Doğum tarihi belli değildir. Taberi ve İbnü’l Kesir, Abdulvahap Gazi’nin H.113 (M.731) yılında şehit düştüğünü belirtir. Abdulvahap Gazi, Battal Gazi’nin ve Ahmet Turan Gazi’nin silah arkadaşıdır. Türbesi, Yukarı Tekke Kayalıkları'nın üzerindedir. Abdulvahap Gazi’nin Sivas’tan başka İznik, Elazığ ve Bayburt’ta da türbe ve makamları bulunmaktadır.
Efsaneye:
Abdulvahap Gazi, Hz. Peygamber’in sancaktarıdır. Onun duası ile uzun bir ömür yaşamıştır. Hz. Peygambere ait mübarek emanetleri yıllarca sonra Malatya’ya gidip Battal Gazi’ye teslim etmiştir. Daha sonra Battal Gazi ve Ahmet Turan Gazi, Anadolu’yu İslamlaştırmak için birlikte hareket etmişlerdir. Abdulvahap Gazi, Soğuk Çermik yakınlarındaki bir savaş sırasında Ahmet Turan Gazi ile birlikte şehit düşmüş; sel sularına kapılan mübarek vücudu uzun müddet Yukarı Tekke kayalıklarının altından akan ırmakta kalmış, görülen bir rüyadan sonra cesedi buradan alınarak, Yukarı Tekke’deki kabrine nakledilmiştir.
Gelenek:
Sivas halkının inancına göre Abdulvahap Gazi, Hz. Peygamber’in bayraktarı sayılmakta ve bayraktarların piri kabul edilmektedir. İşte böyle bir inançtan doğan bir düğün geleneği vardır. Bu gelenek şöyledir: Oğlan tarafı gelini almak için başlarında bayraktarları, bayrağı çekmiş halde kızın bulunduğu köye veya mahalleye yaklaşırlar. Bunları kız tarafı karşılar. Kız tarafının bayraktarı, oğlan tarafının bayraktarına şöyle seslenir: "Bayraktar, bayrağını kaldır Yönünü kıbleye döndür Pirine bir salavat gönder Verelim muhammed’e selavat, Sallu ala Muhammed." Herkes selavat getirir. Bu sefer oğlan tarafının bayraktarı, kız tarafının bayraktarına şöyle der: "Kitap üstünde yazı Okurlar bazı bazı Pirimiz Abdulvahap Gazi Verelim Muhammed’e selavat Sallu ala Muhammed." Yine herkes selavat getirir ve kız tarafının bayraktarı, oğlan tarafının bayraktarına maniler şeklinde bilmeceler sorar…
*
*













