SİYASİ TUTSAK YAŞAR MUEDİNOV’UN EŞİ: EŞİMİN EVE DÖNECEĞİNE İNANIYORUM

KIRIM’DA YAPILAN EN BÜYÜK TOPLU BASKIN SARISINDA ALIKONULDU

SİYASİ TUTSAK YAŞAR MUEDİNOV’UN EŞİ: EŞİMİN EVE DÖNECEĞİNE İNANIYORUM

SİYASİ TUTSAK YAŞAR MUEDİNOV’UN EŞİ: EŞİMİN EVE DÖNECEĞİNE İNANIYORUM

Asif Aliyev/ QHA Kıyiv

İnsan hakları savunucularının verilerine göre, yüzden fazla Kırımlı, siyasi nedenlerden ötürü Rusya veya işgal edilen Kırım’daki hapishanelerde alıkonuluyor. Bu siyasi tutsakların büyük bir çoğunluğu ise Kırım Tatarlarından oluşuyor.

İlk bakışta sadece tutsak listelerindeki isimlerden ibaret olan siyasi tutsakların hepsinin ayrı birer hikayesi var. Kırım Haber Ajansı (QHA), siyasi tutsakların ailelerinin durumunu ve yaşantısını anlatan yazı dizisine devam ediyor.

Kremlin esiri Yaşar Muedinov, 1968 yılında Özbekistan’da sürgün bölgesinde dünyaya geldi. Muedinov, alıkonulmadan önce Kırım Tatarlarına yönelik siyasi davaların duruşmalarına katılıyor ve siyasi tutsaklarının ailelerine yardım ediyordu.

KIRIM’DA YAPILAN EN BÜYÜK TOPLU BASKIN SARISINDA ALIKONULDU

Kırım’ın işgalinden bu yana Kırım Tatarlarının evlerine en büyük toplu baskınlardan biri 27 Mart 2019’da yapıldı. İşgalci güçler, Yaşar Muedinov’un evine de baskın düzenleyerek onu alıkoydu.

Kırım Tatarı Yaşar Muedinov, Rusya Ceza Kanunu’nun 205.5. maddesinin 2. fıkrasına göre terör örgütü olarak kabul edilen bir örgütün üyesi olmakla (20 yıla kadar hapis cezasını öngörüyor) ve Rusya Federasyonu Ceza Kanununun 30. maddesinin 1. fıkrası ve 278. maddesine göre şiddet kullanarak iktidarı ele geçirmeye hazırlıkla (10 yıla kadar hapis cezası) suçlanıyor. QHA’ya konuşan siyasi tutsağın eşi Naile İbragimova, evlerine yapılan baskın gününü ve yaşadıklarını anlattı.

“KOMŞULARIMIZ EŞİMİ ÇOK SEVİYOR”

Eşim yardımsever ve iyi bir insandır. Çok şefkatli bir eştir. Komşularımız onu çok sever. Yaşar alıkonulduktan sonra komşularımız ziyarete geldi ve eşimin neden alıkonulduğunu sordu. Mahallemizde farklı milletlerden insanlar yaşıyor ve komşularımız hala Yaşar’a karşı neden böyle bir suçlama yöneltildiğini anlamıyor. Ayrıca bizim yan komşumuz polis görevlisi, Yaşar’ın alıkonulmasını öğrendiği zaman şok olmuştu.

27 Mart 2019 tarihinde saat 6.00’da kapımıza vurmaya başladılar. Eşim kapıyı açınca güvenlik güçleri içeri girdi. Giyinmemize izin verdiler ve telefonlarımıza el koydular. Çocuklar uyandı ve ağlamaya başladı. Evde İslam ile bağlantılı olan tüm kitaplara el koydular. 

“ÜÇ GÜN EŞİMDEN HABER ALAMADIK”

Aynı gün Yaşar mahkemeye çıkarıldı ve onun hakkında tutuklama kararı alındı. Üç gün boyunca eşimin ve aynı gün alıkonulan Kırım Tatarlarının nerede olduğunu bilmiyorduk. Eşim Şahtı kentindeki tutukevine götürüldü. Bu kent Rostov-na-Donu kentinden yaklaşık bir saat uzaklıkta bulunuyor. Altı ay boyunca eşimden hiç bir haber alamadık. Sadece avukatlar oraya gidip alıkonulan Kırım Tatarlarını ziyaret ettikten sonra biz de ziyarete gitmeye başladık. Mahkeme duruşmaları kapalı olarak yapılıyordu. Eşlerimizi sadece mahkeme salonuna getirildikleri ve oradan çıkarıldıkları zaman kısa bir an için görebiliyorduk. 

Öte yandan açık şekilde yapılan duruşmalarda eşlerimizle konuşmamıza izin verilmiyordu ve onlara sadece bakabiliyorduk.

“EŞİMİN BİR DİZİ SAĞLIK SORUNU VAR”

Şu an eşim Akmescit’te bir numaralı tutukevinde alıkonuluyor. Yaşar’ın bünyesi zayıf, kalp ve böbrek sorunları var. Bir ara ayaklarının çok şiştiğini söylüyordu. Bundan dolayı duruşmalarda ayağa kalkamıyordu, bu da hakimi çok kızdırıyordu. Ayrıca mide sorunları da vardı. Tüm sağlık sorunlarını avukatı Venera Abdışayeva’ya bildiriyordu. Bizler de, bunları doktora anlatıyorduk. Doktor bize ilaçlar yazıyor ve şu an onları tutukevine gönderiyoruz. Allah’a şükür ilaçlar işe yarıyor ve şu an kendini daha iyi hissediyor. 

“BİZE SIK SIK MEKTUP YAZIYOR”

Eşim tutukevinden bize sık sık mektup yazıyor. Fakat mektuplarda şikayet etmiyor, kendi durumunu anlatmıyor, bana destek vermeye çalışıyor ve moralimizi yüksek tutmamızı istiyor. Çocuklara da uslu çocuk olmaları için nasihat veriyor. Altı çocuğumuz var. Eşim alıkonulduktan sonra çocuklar ilk bir ay neredeyse her akşam ağlıyordu. Babalarının nerede olduğunu biliyorlar. Onu çok özlüyorlar.

HALKIMIZIN DESTEĞİ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ

Toplumun desteğine gelince… bizim için çok değerli. Hediyeler getiren insanlar geliyor. Ev ve bahçe işleri konusunda yardım teklif ediyorlar. Bizi yalnız bırakmıyorlar. Bu büyük destek bize yardım ediyor. Yardım eden insanlar ise çocuklar için örnek oluyorlar. Allah’a dua ediyorum ve Yaşar’ın en kısa zamanda eve dönmesini umuyorum. 

qha.com.tr