Sizi hangi grip virüsü yakaladı?

Domuz gribi patladı

Sizi hangi grip virüsü yakaladı?

Kışın hastalıklar peşinizi bırakmaz. Hastalık sizi yatağa düşürmeden bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz önemli. Ama yakalandıysanız da hastalığı en hafif şekilde atlamaya çalışmanın yollarını arayın. Bunlardan grip türlü türlü olsa da genellikle yapılacak şeyler aynıdır. Çocuk, genç ya da yaşlı ayırmadan gelen grip, salgın halinde yayılıyor. Grip 2016 kışına damgasını vurdu denilebilir. Acıbadem Taksim Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sezen Özkök, grip virüsünün çok kolay ve hızlı bulaştığını vurgulayarak, kışa damgasını vuran virüsleri anlattı.


Domuz gribi patladı
Influenza (grip) A ailesinden H1N1 ve H3N2 ile influenza B virüsü, 2016’da pek çok kişinin ilk kez karşılaştığı hastalıklar oldu. Sağlık Bakanlığı’nın araştırması da ocak ayında gribe yakalananların sayısında artış olduğunu ortaya koydu. 179 hastadan alınan numunelerde her üç numuneden ikisinin grip olduğu belirlendi. Numunelerin 37’sinde halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1, 64’ünde H3N2, 7’sinde influenza B virüsü tespit edildi. Pozitiflik seviyesi yüzde 60 olarak kayıtlara geçti. Grip sezonu başlangıcından bu yana 6 bin 681 numunenin yarıdan fazlasında grip pozitifliğine rastlandı. Peki nedir bu influenza A, B ve C virüs aileleri? İşte virüs çeşitli ve bilmeniz gerekenler…


Influenza A (H1N1, H3N2, H5N1): Üç farklı influenza virüsünden biri olan influenza A; domuz, at, kuş ve deniz memelilerinin yanı sıra insanlarda da hastalık yapıyor. Influenza A’nın H1N1, H3N2, H5N1 gibi alt tipleri bulunuyor. Alışılagelenin dışında yeni bir antijenik yapıya sahip olan ve bu nedenle insanlarda bağışıklığın söz konusu olmadığı H1N1, kısa sürede hızla yayılarak kıtalar arası bir salgına dönüşebiliyor. Özellikle risk grubunda bulunan kişilerde ağır seyreden influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşıyor.


7 güne kadar bulaşıcı
Hastalık, öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların yanı sıra grip olan kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar yoluyla bulaşıyor. Örneğin; eline aksıran gripli bir kişinin başka bir kimseyle tokalaşması ve o kimsenin elini ağzına götürmesi temas ile bulaşmanın en iyi örneğini oluşturuyor. Virüs bulaştıktan 1-4 gün sonra duyarlı kişide semptomlar başlıyor. Belirtilerin görülmesinden 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar hastalığı bulaştırma devam ediyor. Kişide ani yükselen yüksek ateş, baş ağrısı, aşırı yorgunluk, halsizlik, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ağrıları ve mide şikayetleri (çocuklarda daha yaygın) ile birlikte görülebiliyor. Hastalık 2 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş üzerindekiler, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha ağır seyrediyor. Risk grubu dışındaki kişilerin de üç günden fazla ateşli olması halinde mutlaka hastaneye başvurmaları gerekiyor. İlaç ise kesinlikle doktor tavsiyesi ile kullanılmalı.


Influenza B ve Influenza C: Influenza B, sadece insanda hastalık yapıyor. Influenza B’nin alt tipi bulunmuyor. Okul çağındaki çocuklarda sık görülen influenza B’nin belirtileri ise hafif seyrediyor. Influenza C ise domuzlarda ve insanlarda görülüyor. Nezleye yol açıyor.

 

Grip aşısı yaptırın!


Gribe yakalanmamak da mümkün. Peki nasıl? İşte size basit tavsiyeler...

 

  • Tokalaşmak zorunda kalırsanız mutlaka elinizi yıkayın.
  • Öpüşme ve sarılmalardan kaçının.
  • Ellerinizi sık sık sabunlu su ile yıkayın.
  • Kapalı ve grip olan kişilerin olduğu ortamlardan uzak durun.
  • Zorunlu haller dışında gribin görüldüğü bölgelere gitmeyin.
  • Grip olan kişi ile aynı ortamda bulunursanız tıbbi maske kullanın.
  • Bol sebze ve meyve tüketin.
  • Bol sıvı almaya özen gösterin.
  • Her yıl sonbaharda grip aşısı olun. Ancak Guillain Barre Sendromu geçirenler, yumurta alerjisi olanlar, daha önce aşıya karşı ciddi reaksiyon geliştirenler ve ciddi hastalık durumu olanlarda aşıdan kaçınılmalı.

KAYNAK: https://www.acibadem.com.tr/Hayat/Bilgi/sizi-hangi-grip-virusu-yakaladi