St. Petersburg’da Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü'nde tek kişilik eylem

Nevski Bulvarı’nda bir dizi tek kişilik eylem düzenledi.

St. Petersburg’da  Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü'nde tek kişilik eylem

St. Petersburg’da Barışçıl Direniş destekçilerinden, Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü'nde tek kişilik eylem

Ayyıldız Huri Kaptan

Rusya’nın St. Petersburg kentinde Barışçıl Direniş destekçileri, 26 Şubat 2021 Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü’nde bu günü anmak için Nevski Bulvarı’nda bir dizi tek kişilik eylem düzenledi.

Tam 7 yıl önce, Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu binasının önünde Ukrayna’nın toprak bütünlüğü için büyük bir mitingin düzenlenmesi ile başlayan ve 26 Şubat 2021 Rus işgalinin Kırım Direniş Günü adıyla anılan eylemler hala destekleniyor. St. Petersburg Barışçıl Direniş destekçileri tarafından 26 Şubat 2021 Rus işgalinin Kırım Direniş Günü’nde Nevski Bulvarında (Nevsky Avenue) bir dizi tek kişilik eylem düzenlendi. Eylemlere dair sosyal medyadan paylaşılan görsel ve açıklamalara göre polis, eylemin yapılmasına müdahalede bulunmadı.

26 ŞUBAT KIRIM’IN RUS İŞGALİNE KARŞ DİRENİŞ GÜNÜ

26 Şubat 2014 yılı tarihinde, Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu binasının önünde, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunun, özerklikteki durumun istikrarını bozmaya yönelik kararları kabul etmesinin engellenmesi için büyük miting yapıldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) tarafından organize edilen mitinge, 15 bine yakın Kırım Tatarı, Ukrain ve diğer milletlerin temsilcisi olan Kırımlılar katıldı. Eylemciler Ukrayna ve Kırım Tatar bayraklarını açtı ve “Yaşasın Ukrayna!”, “Kırım Ukrayna’dır!” sloganları attı.

Öte yandan Rusya yanlısı teşkilatlar, Ukrayna yanlısı mitinge karşı bir miting organize etti. Sergey Aksyonov tarafından yönetilen Rus yanlısı mitinge katılan yaklaşık 3-4 bin ayrılıkçı, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını istedi.
Ukrayna yanlısı eylemcilerin amacı Kırım Parlamentosunda yapılacak olağanüstü oturumun düzenlenmesini engelleyerek, Ukrayna egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden kararların alınmasını engellemekti.

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Kırım Parlamentosu milletvekillerine çatışmanın çıkmasını engellemek için oturumu erteleme çağrısında bulundu. Yapılan müzakerelerden sonra gazetecilere açıklama yapan Çubarov, Konstantinov’a atıfta bulunarak, yeterli milletvekili sayısının sağlanamadığı için oturumunun yapılmayacağını bildirdi ve eylemcilerden organize bir şekilde mitinge son vermelerini, avluyu boşaltmalarını istedi. Oturumun düzenlenmediğinden emin olan Ukrayna yanlısı eylemciler amacına ulaştıklarını düşünerek eyleme son verdi.

26 Şubat 2014 tarihinde Kırım’ın sivil toplumu, Rusya’nın ve Kırım’daki ajanlarının, güya Kırım’ın gönüllü olarak Rusya’ya “geçişinin” taklidini yapmayı planladığı parlamento toplantısının düzenlenmesini engelleyerek, barışçıl şekilde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savundu.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE, SÖZDE REFERANDUM

Ancak 27 Şubat 2014 sabah saatlerinde Putin, Kırım’ın şiddet kullanılarak işgal edilmesi senaryosunu uygulamaya başladı. Bunun sonucunda yarımadadaki şehirlerin tüm caddeleri ve büyük karayollarını Rus askerler doldurdu. Rütbe işaretleri taşımayan “yeşil adamlar” idari binaları işgal etti, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin üslerini kuşattı, deniz limanlarını ve havaalanlarını ele geçirdi. Olaylar geliştiği sırada Kremlin yönetimi yaptığı açıklamalarında defalarca Kırım’daki silahlı insanların Rus askeri olmadığını savundu. Ancak yarımada işgal edildikten ve sözde “referandumun” düzenlenmesinden sonra Kremlin yönetimi “yeşil adamların” Rusya Silahlı Kuvvetleri askerleri olduğunu kabul etti.

Kırımlıların şiddete dayanmayan toplu direnişi maalesef 7 yıldır devam eden Kırım’ın geçici işgalini önleyemedi. Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatarları, yüz binlerce Ukrain ve Ukrayna’ya sadık kalan diğer milletlerin temsilcileri, Rus işgalcilerin elinde esir kalmaya devam ediyor.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi diğer yandan da işgale direnen Kırımlılara baskı mekanizması haline getirildi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.
Uluslararası toplum Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadı ve Rusya’nın saldırgan eylemlerini kınadı. Bununla birlikte, Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 26 Şubat 2020 tarihinde her yıl 26 Şubat’ta Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü’nün kaydedilmesine dair kararname imzaladı.

qha.com.tr