“STEM ALANINDA KIZ ÖĞRENCİ SAYISI  SON 5 YILDA @’A YAKIN ARTIŞ GÖSTERDİ” 

En yüksek artış Bilgisayar ve Mekatronik Mühendisliğinde 

“STEM ALANINDA KIZ ÖĞRENCİ SAYISI  SON 5 YILDA @’A YAKIN ARTIŞ GÖSTERDİ” 

Sabancı Üniversitesi, 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü için açıklamada bulundu

 

“STEM ALANINDA KIZ ÖĞRENCİ SAYISI  SON 5 YILDA %40’A YAKIN ARTIŞ GÖSTERDİ” 

 

Sabancı Üniversitesi, 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü vesilesiyle basın açıklamasında bulunarak Üniversite’nin bilim, mühendislik, teknoloji ve matematik alanlarında (STEM) okuyan kız öğrenci sayısındaki artışa dikkat çekti

 

Son beş yılda Sabancı Üniversitesi’nde STEM alanlarında eğitim almayı tercih eden kız öğrenci sayısının yüzde 40’a yakın arttığını söyleyen Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Selmiye Alkan Gürsel, “Kız öğrencilerin STEM alanlarına ilgi ve farkındalıklarının artırılarak bu alanlarda aktif yer almaları hem bilimin gelişimi hem de sürdürülebilir kalkınma için oldukça önemli” dedi. 

 

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına (STEM) kadınların ve kızların katılımı destekleyebilmek amacıyla Birleşmiş Milletlerin 2015 yılında ilan ettiği 11 Şubat Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Uluslararası Günü kapsamında açıklamada bulundu. 

 

STEM alanında eğitim alan kız öğrenci sayısında son yıllarda anlamlı artış kaydeden Sabancı Üniversitesi’nin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Selmiye Alkan Gürsel, “Sabancı Üniversitesi’nde kız öğrencilerin STEM alanlarına ilgilerinin hem lisans hem de lisansüstü seviyelerinde sürekli olarak arttığını görüyoruz. 2016 yılından bu yana fakültemizdeki kız öğrenci sayımız lisans alanında yüzde 35, lisansüstü alanda ise yüzde 45 artış gösterdi. Ortalamada yüzde 40’a yakın olan bu artışla birlikte, kız öğrencilerin STEM alanlarına ilgi ve farkındalıklarının artırılarak bu alanlarda aktif yer almaları hem bilimin gelişimi hem de sürdürülebilir kalkınma için oldukça önemli. Kadınların aktif katılımı; farklı perspektiflerin ve yaratıcılıkların yaygınlaştırılmasını, bu alanlarda dünyayı değiştirme ve yenilik yapma kapasitemizin artırılmasını, bilim ve teknolojiyi uyum içinde kullanabilen nesillerin yaratılmasını sağlayacaktır” dedi. 

 

En yüksek artış Bilgisayar ve Mekatronik Mühendisliğinde 

 

Kız öğrencilerin sayılarında en yüksek artışın lisansta Bilgisayar Bilimi & Mühendislik ile Mekatronik Mühendisliği programlarında; yüksek lisansta ise Malzeme Bilimi & Nano Mühendislik, Moleküler Biyoloji, Genetik & Biyomühendislik, Üretim Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Matematik programlarında olduğunu belirten Gürsel, STEM alanında kadınların rolünün bilim ve toplum için faydasına değinerek kız öğrencilere tavsiyelerde bulundu: ‘Kadın doğasında var olan çok yönlü, eleştirel ve yaratıcı düşünme, problem çözme, empati, girişimcilik ve liderlik gibi potansiyellerinizin farkında olun. Kendinize inanın, güvenin ve kararlı olun. Çok çalışın, umudunuzu asla kaybetmeyin. İnsan hayatını değiştirebilecek yenilikler yapabilir, yeni teknolojiler yaratabilir ve kimsenin çözemediği problemleri çözebilirsiniz.’