The Guardian’dan skandal Kıbrıs yorumu... İngilizlerin yeni Kıbrıs senaryosu

İngiliz The Guardian gazetesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile ilgili bugün dikkat çeken bir habere imza attı. 

The Guardian’dan skandal Kıbrıs yorumu... İngilizlerin yeni Kıbrıs senaryosu

The Guardian’dan skandal Kıbrıs yorumu... İngilizlerin yeni Kıbrıs senaryosu

Haberin spotunda “Ekonominin serbest düşüşte olması ve siyasi müdahale iddiaları ile insanlar federal geleceği savunmak için sokaklara döküldüler” ifadeleri kullanıldı...

İngiliz The Guardian gazetesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile ilgili bugün dikkat çeken bir habere imza attı. 

“Türkiye'ye karşı artan öfke, krizden etkilenen kuzey Kıbrıs'ta yeniden birleşme çağrılarına yol açtı” başlıklı haberde adada ekonomik kriz nedeniyle birleşme politikasını yeniden ortaya çıktığını iddia etti. 

Haberin spotunda ise “Ekonominin serbest düşüşte olması ve siyasi müdahale iddiaları ile insanlar federal geleceği savunmak için sokaklara döküldüler” ifadeleri kullanıldı. 

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Kuzey Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, Bağımsız ve Federal Kıbrıs Hareketi'nin kurucularından Ahmet Cavit An, Kıbrıs Basın-Sen Başkanı gazeteci Ali Kismir’in görüşlerine yer verilen haberde ekonomik krizin KKTC’yi derinden etkilediğine yer verildi. 

Gazete haberinde şu ifadeler kullanıldı:

“Türk işgalinden iki yıl sonra, 1976'da bölge tarafından kabul edilen Türk lirasının son dalgalanmaları, uluslararası ambargo altında kalan ve dünyanın geri kalanından kopuk bir halk için günlük yaşam üzerinde yıkıcı bir etki yarattı. Mülk işlemleri için yabancı para kullanımı ve ithal malların satın alınması durumu daha da kötüleştirdi - lira dolar karşısında dramatik değer kaybının bir kısmını geri kazanmış olsa bile…”

Gazetenin aktardığına göre Yunan yönetimindeki güneyle federal bir çatı altında yeniden birleştirilmesinin sesli bir savunucusu olan Şener Elcil, “Türkiye bizim en büyük sorunumuz” ve "Kıbrıs'tan elini çekmeli, lirasını alıp gitmeli" ifadelerini kullandı. 

Gazetenin haberine göre Elcil, “İnsanlar uluslararası izolasyondan bıktı ve daha da kötüye gideceğinin farkındalar” diyor. “Beş yıl önce, sistemimize ilk giren bir öğretmen ayda 1.100 Euro (920 £) eşdeğeri kazandı. Bugün lira yüzünden ayda 350 avro maaş alabiliyorlar” ifadelerini de kullanıyor. 

Haberde Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan’ın da görüşlerinin yer aldığı şu satırlara yer veriliyor:

23 Ocak'ta yapılacak parlamento seçimlerinde çekimser kalacaklarını açıklayan üç sol gruptan biri olan Birleşik Kıbrıs Partisi'nin genel başkanı İzzet İzcan, "Bölünme çok yakın" diyor. 

İzcan, geniş çapta dile getirilen bir endişeyi dile getirerek, ayrılıkçı cumhuriyetin tek taraflı bağımsızlık ilan etmesinden bu yana 38 yıl içinde, Türkiye'nin taraf işlerine müdahalesinin hiç bu kadar aleni olmadığını iddia etti. “Seçimler artık sıradan Kıbrıslı Türklerin gerçek iradesini temsil etmiyor. Türkiye'nin planladığı ve oynadığı bir oyun gibiler" dedi. “Asıl sorunumuz siyasi. Ekonomik zorluklarımız siyasi bir durumun, Türkiye'nin lira aracılığıyla kuzeydeki askeri işgalini sürdürmesinin bir sonucu.” 

Kıbrıslı Türkler 2004 yılında yapılan bir referandumda yeniden birleşme lehinde oy vermiş olsalar da, ada, Kıbrıslı Rumların çoğunluğunun güç paylaşımı olasılığını reddetmesinden sonra AB'ye bölünmüş bir devlet olarak girdi. Yeniden birleşme sağlanana kadar, resmi olarak bloğun bir parçası olmasına rağmen kuzeyde AB yasaları askıya alındı.

"SAVAŞMAK İÇİN BURADAYIZ"

Kuzey Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, da Ahmet Tatar’ı hedef gösterdi. Harmancı “İngiltere'de büyüyen ve Kıbrıs'a dönmeden önce Cambridge'de eğitim gören Tatar, görev süresini adanın bölünmüşlüğüne iki devletli bir çözümü savunmak için kullandı. -toplumsal federasyon – AB tarafından açıkça reddedilen bir öneri. Tehdit ve hakaretle karşılaşıldığında güvenlik gerekçesiyle yabancı uyrukluların ülkeye girişine izin vermeme hakkı her ülkenin hakkıdır” dedi.

Habere göre listede yer aldığı düşünülen Kıbrıslı Türkler, yeniden birleşme arzularında birleşiyorlar ve AB'nin en doğudaki üye devletinin bölünmüş kalması gerektiği yönündeki her türlü öneriye karşı çıkıyorlar.

Gazete haberin devamında ise adada Rumlarla birleşmeyi savunarak şu ifadeleri kullanıyor:

Bağımsız ve Federal Kıbrıs Hareketi'nin kurucularından olan Ahmet Cavit An için, geçen yaz İstanbul havaalanında göçmenlik memurları tarafından durdurulmasının anısı hala acı bir şekilde canlı. 71 yaşındaki emekli çocuk doktoru, “İstenmeyen kişi olduğumu söylediklerinde pasaport kontrolündeydim” diyor. “Daha sonra daha fazla bilgi için Lefkoşa'daki Türk büyükelçiliğine yazmam gerektiği söylendi. Avukatım açıklama talep eden taahhütlü bir mektup gönderdikten beş ay sonra hâlâ bir yanıt alamadık.”

2003 yılında kazanılan tarihi bir davada An, iki toplumlu toplantılara katılmak için adanın tampon bölgesine geçmesi engellendiği için Ankara'yı Avrupa insan hakları mahkemesine götürdü. “Öğrenmek istediğim şey, hayatıma devam edebilmem için bu yasağın süresi” diyor.

Ekim ayında Avrupa Gazeteciler Federasyonu, kuzey basın sendikasının başkanı Ali Kismir'in İstanbul havaalanında gözaltına alındıktan ve Türkiye'ye girişi engellendikten sonra tutuklanmasını kınadı.

Türkiye'ye girişi engellenen dördüncü Kıbrıslı Türk olan Kismir, Ankara'nın Tatar'ın seçilmesini sağlamak için seçimlere müdahalesine itiraz eden tanınmış bir köşe yazarıdır. İnançları öyle ki sağ koluna hem Yunanca hem de Türkçe "barış" kelimesini taşıyan bir dövme yaptırıyor.

Son haftalarda Türk muhalefet milletvekilleri, Kıbrıslı Türklerin Türkiye'den men edilmesinin kötü durumunu da gündeme getirerek, bunun anavatanın azınlığı koruma arzusuna ters düştüğünü savundu.

Ancak Ankara'nın politikalarına karşı çıkan hemen hemen her Kıbrıslı Türk gibi, Elcil de anakaradan ithal edilen yerleşimcilerin sayıca çok daha fazla olduğu bir topluluk için zamanın tükenmekte olduğunu söylüyor. Yaklaşık 2.000 Kıbrıslı Türk, iş ve daha iyi yaşam standartlarının cazibesine kapılarak güneye yerleşti.

Türkiye'yi hedef alan daha fazla protesto olmalı, çünkü Türkiye, Kıbrıs sorununun çözümünün ve yeniden birleşmenin önündeki en büyük engeldir. Bize hain diyorlar, Türkçe konuşan Rum diyorlar ama pes etmiyoruz. Kalmak için buradayız ve savaşmak için buradayız."

Odatv.com